Μενέντεζ: "Ανησυχώ για μία πιθανή ανάφλεξη στο Αιγαίο"

Το μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Robert (Bob) Menendez
Το μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Robert (Bob) Menendez EUROKINISSI

Ο γερουσιαστής του κόμματος των Δημοκρατικών, Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας, εξέφρασε την ανησυχία του για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο λόγω των παραβιάσεων της Τουρκίας ενώ ξεκαθάρισε πως S-400 και F-35 δεν πρόκειται να συνυπάρχουν σε κανένα οπλοστάσιο χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ.

Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο εξέφρασε στο euronews και την Νικολέττα Κρητικού, ο γερουσιαστής του κόμματος των Δημοκρατικών, Μπομπ Μενέντεζ με αφορμή την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ενώ για πρώτη φόρα αναφέρεται λεπτομερώς, στις κυρώσεις που θα επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία, εφόσον ολοκληρωθεί η αγορά των ρωσικών S-400.

Ο Μπομπ Μενέντεζ μίλησε για το νομοσχέδιο για την «Ασφάλεια και την Ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο», το οποίο τέθηκε ενώπιον του αμερικανικού κονγκρέσου με δική του πρωτόβουλια, την στάση της χώρας του απέναντι στην Ρωσία, ενώ έκανε λόγο και για «τεράστιες συνέπειες» στον αμυντικό τομέα της Τουρκίας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα η Τουρκία να επανεξετάσει την θέση της.

"Πάντα είμαι ανήσυχος για την Τουρκία και τις παραβιάσεις του Ελληνικού Εναέριου χώρου. Πάντα ανησυχώ για πιθανές συγκρούσεις και για αυτό το λόγο έχουμε καλέσει την Τουρκία να μην προχωρεί σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Δεν θέλουμε να δούμε δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ να εμπλέκονται σε μία σύρραξη η οποία θα ήταν τρομακτική για το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα όμως δεν είναι αυτός που παραβιάζει τον εναέριο χώρο. Πάντα ανησυχώ, ανεξαρτήτως των ενεργειακών εξελίξεων, για μία πιθανή ανάφλεξη στο Αιγαίο, ως αποτέλεσμα της Τουρκικής προκλητικότητας και των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου" απάντησε σε ερώτηση για το αν φοβάται ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο" απάντησε σε ερώτηση για το αν φοβάται θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

ADVERTISING

Ξεκάθαρος ήταν και στο θέμα της απόκτησης των S-400 από την Τουρκία και ξεκαθάρισε πως αν αυτή η ενέργεια προχωρήσει η Τουρκία δεν θα αποκτήσει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.

"Εάν η απόκτηση πραγματοποιηθεί, πρώτον αυτό επιφέρει κυρώσεις σύμφωνα με τον νόμο, τον οποίο εγώ ο ίδιος εισηγήθηκα και δεύτερον η Τουρκία δεν θα έχει ποτέ ένα F-35 δίπλα σε σύστημα S-400. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και δεν συνάδει με το Εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Είναι μη αποδεκτό για τους συμμάχους μας και δεν είναι συμβατό με τον ΝΑΤΟ και τους συμμάχους μας, οι οποίοι έχουν αγοράσει τα F-35. Μία τέτοια κίνηση μας απομακρύνει από τη συναίνεση που επικρατεί στο ΝΑΤΟ. Οπότε ναι, κανένα F-35 δεν θα πωληθεί στην Τουρκία, εάν παραλάβει τα S-400" είπε.

Πηγή: 

Euronews

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Τουρκία, NATO
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Τσαβούσογλου απειλεί τις ΗΠΑ: Δώστε μας τα F-35, αλλιώς η Τουρκία θα στραφεί αλλού

Γιατί οι έπαινοι του Ρόμπερτ Μενέντεζ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Μενέντεζ σε Τσίπρα: Η ιστορία θυμάται τους ηγέτες και όχι τους πολιτικούς

SHARE:

24Media Network