ΜέΡΑ25: “Οι καιροί απαιτούν πολιτική εγρήγορση και αγωνιστικότητα”

Διαβάζεται σε 3'
ΜέΡΑ25
ΜέΡΑ25 ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI

Κοινή δήλωση των συντονιστών της Κεντρικής Επιτροπής ΜέΡΑ25, Ηρώς Διώτη και Νίκου Θεοχαράκη. Τι επισημαίνουν.

Κοινή δήλωση εξέδωσαν η Ηρώ Διώτη και ο Νίκος Θεοχαράκης, συντονιστές της Κεντρικής Επιτροπής ΜέΡΑ25.

Όπως επισημαίνουν:

“Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση και την καταστροφική λιτότητα των μνημονιακών πολιτικών η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει μια παρατεταμένη περίοδο κυριαρχίας της αντίδρασης, η οποία κινείται σε τέσσερις άξονες:

  • Την επιβολή μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής από την κυβέρνηση της ΝΔ που ήρθε να οξύνει τις πολιτικές εφαρμογής του πιο σκληρού μνημονίου από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ,
  • Τη διάλυση μέσα σε συνθήκες πλήρους εκφυλισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης,
  • Την εμμονή ενός τμήματος της Αριστεράς σε λογικές κυβερνητισμού με κάθε κόστος και
  • Την ισχυροποίηση της ακροδεξιάς σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Ποτέ η ελληνική κοινωνία και οικονομία – ιδιαίτερα τα λαϊκά στρώματα – δεν είχαν αντιμετωπίσει μια τόσο ολομέτωπη επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, στις εργασιακές σχέσεις, στο περιβάλλον, στην καταλήστευση της δημόσιας περιουσίας, στην καταβαράθρωση της παιδείας και της υγείας και την παράδοση της οικονομίας στα νύχια των αρπακτικών ταμείων και της ντόπιας ολιγαρχίας. Η έξαρση του αυταρχισμού, η καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων, ο ολοκληρωτικός έλεγχος της ενημέρωσης είναι φυσικά απότοκα αυτής της πολιτικής. Ποτέ επίσης η εξωτερική πολιτική της χώρας δεν ήταν τόσο υποτελής και υπαγορευμένη από τα υπερατλαντικά κέντρα.

Μέσα σε αυτόν τον οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό ζόφο, η ανασυγκρότηση της Αριστεράς αποτελεί θεμελιώδη ιστορική ανάγκη. Η Αριστερά αυτή πρέπει να είναι στενά συνδεδεμένη με τα κοινωνικά κινήματα, να τα τροφοδοτεί και να τροφοδοτείται από αυτά, αν θέλει να μπορέσει να αντιπαραταχθεί ουσιαστικά στον σημερινό δυσμενή συσχετισμό.

Αυτή η ανασυγκρότηση δεν μπορεί να γίνει με όρους ανακύκλωσης παλαιών και αποτυχημένων πρακτικών, ούτε συντήρησης δυνάμεων. Δεν μπορεί να γίνει με λογικές απλών αθροισμάτων, παραγοντισμών ή μικροπολιτικής. Προϋποθέτει μια πραγματική αναγέννηση, στη βάση των κοινωνικών αναγκών που είναι και υπαρκτές και ανεκπλήρωτες.

Το ΜέΡΑ25, μετά και την ολοκλήρωση του 2ου Διαβουλευτικού του Συνεδρίου και την εκλογή των νέων οργάνων του, φιλοδοξεί και οφείλει να παίξει– σε ισότιμη και ειλικρινή βάση – κεντρικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία, συμβάλλοντας στο να μετασχηματιστούν οι διαφορετικές κοινωνικές διεκδικήσεις σε πολιτικό πρόγραμμα συγκροτημένο και πολλαπλασιαστικό στην κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης, του οικολογικού μετασχηματισμού, της υπεράσπισης των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, με ματιά διεθνική και διεθνιστική.

Να συμβάλει δηλαδή στην δημιουργία μιας αριστερής πολιτικής αντιπαράταξης, εξισωτικής, ελευθεριακής και οικολογικής που θα νοιάζεται ταυτόχρονα για το λαϊκό εισόδημα, θα καταπολεμήσει την ακρίβεια και την υποβάθμιση της καθημερινότητας .

Από τον ρόλο που μας ανατέθηκε ως συντονιστές της ΚΕ του ΜέΡΑ25, θεωρούμε άμεση προτεραιότητα την πολύπλευρη ανάπτυξη του ΜέΡΑ25, τη βελτίωση της λειτουργίας του και την ενίσχυση του ρόλου των μελών & των οργανώσεων του. Ταυτόχρονα, θα επιχειρήσουμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση των όρων αυτής της αντιπαράταξης με τη στήριξη των μελών του ΜέΡΑ25 και όσων πολιτών και άλλων οργανώσεων θέλουν να συμμετάσχουν σε μια τέτοια διαδικασία. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη του ΜέΡΑ25 για την εμπιστοσύνη τους και δεσμευόμαστε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να τη δικαιώσουμε.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και απαιτούν πολιτική εγρήγορση και αγωνιστικότητα. Με αλληλεγγύη και ενότητα θα τους γυρίσουμε προς το μέρος μας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα