Μεθοδεύσεις ρωσικών κύκλων στο Σκοπιανό έφεραν τις απελάσεις διπλωματών

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα, στις 27 Μαϊου 2016
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα, στις 27 Μαϊου 2016 EUROKINISSI

Απάντηση της Αθήνας - σαφές μήνυμα στη Μόσχα μετά από μεθοδευμένες κινήσεις συγκεκριμένων συμφερόντων γύρω από το Σκοπιανό, που επιχειρούν ανάμειξη στα εσωτερικά της Ελλάδας. Τί δείχνουν οι πρώτες αντιδράσεις της ρωσικής πλευράς.

Με τεράστιο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσημη αντίδραση της Ρωσίας, μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε απελάσεις δύο Ρώσων διπλωματών, διαμηνύοντας με αυτό τον τρόπο ότι δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθει μεθοδεύσεις με σοβαρές παρενέργειες σε εθνικά ζητήματα και στις σχέσεις με γειτονικές χώρες.

Interfax: Η Πρεσβεία εργάζεται "για μία επιτυχημένη επίσκεψη στη Ρωσία από τον Έλληνα πρωθυπουργό"

Αίσθηση προκαλεί νεότερο τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου Interfax, που ήρθε σε δεύτερο χρόνο και αναφέρει: "Η Ρωσική Πρεσβεία στην Ελλάδα προετοιμάζει την επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα, ενώ δημιουργεί προϋποθέσεις για μία επιτυχυμένη επίσκεψη στη Ρωσία από τον Ελληνα Πρωθυπουργό".

Στο τηλεγράφημα αποτυπώνεται πολύ διαφορετικό κλίμα σε σύγκριση με προηγούμενα (σημερινά) τηλεγραφήματα του ίδιου πρακτορείου, όπου γινόταν λόγος για "συμμετρική" αντίδραση στις απελέσεις - αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν αντίμετρα από τη Μόσχα.

Αποκλειστικός λόγος για την απόφαση της Αθήνας να προχωρήσει σε απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και σε απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα σε άλλους δύο, είναι το Σκοπιανό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Ραδιόφωνο 24/7 και η εκπομπή "Παιχνίδια Εξουσίας" με τον Βασίλη Σκουρή και την Αγγελική Σπανού, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι υπάρχουν παρεμβάσεις από στελέχη της ρωσικής πρεσβείας, ώστε να ενταθούν οι κινητοποιήσεις στην Ελλάδα με απώτερο στόχο να μην προχωρήσει η συμφωνία για το θέμα της ονομασίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες απελαύνεται ο τρίτος γραμματέας της πρεσβείας Βίκτορ Γιάκοβλεφ. Το όνομα του δεύτερου δεν έχει διαρρεύσει.

Ο Γιάκοβλεφ είναι χαμηλόβαθμος αξιωματούχος, κάτι που δείχνει ότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα μήνυμα της Αθήνας προς τη Μόσχα.

Μόσχα: "Συμμετρική" απάντηση στην απέλαση

Το ρωσικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι "το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχεδιάζει 'συμμετρική' απάντηση στην απέλαση διπλωματών από την Ελλάδα. Παράλληλα, σημειώνει ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες αρνούνται να σχολιάσουν το γεγονός.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα "Καθημερινή", η οποία και αποκάλυψε το θέμα της απέλασης, η Ελλάδα, εξακολουθεί να επιθυμεί τη διατήρηση καλών σχέσεων με τη Ρωσία, να προωθεί τη φιλία των δύο λαών, τη συνεργασία των κυβερνήσεών τους και την φορέων της κοινωνίας των πολιτών εκατέρωθεν.

Αυτό, όμως, δεν μπορεί παρά να γίνει στη βάση της ισοτιμίας και με προϋπόθεση τον αμοιβαίο σεβασμό στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή", παρά την προσπάθεια της Αθήνας να διατηρήσει τις σχέσεις με τη Μόσχα σε ένα καλό επίπεδο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, διάφοροι "μηχανισμοί" που συνδέονται με τα ρωσικά συμφέροντα στην Ελλάδα προσπαθούν να αναμειχθούν στα εσωτερικά της χώρας και διά της παροχής υλικών και χρηματικών κινήτρων επιχειρούν να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες, αλλά και να αποκτήσουν επιρροή στο Αγιον Ορος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απρόσκοπτη άσκηση κυριαρχίας επί της ελληνικής επικράτειας από το ελληνικό κράτος. Ακόμη κατεγράφη απόπειρα εξαγοράς κρατικών λειτουργών, η οποία, κατά τις ίδιες πληροφορίες, απέτυχε.

Ένα ερώτημα που εκ των πραγμάτων τίθεται είναι, αν θα επηρεαστεί η προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα καθώς και η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2018.

Στα Βαλκάνια επικρατεί υποβόσκουσα ένταση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, καθώς η Μόσχα δεν θέλει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, την ώρα που η Ουάσινγκτον επιχειρεί να βάλει φρένο στη ρωσική επιρρόη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ρωσία, Σκοπιανό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κοτζιάς: Ικανοποίηση για Σκοπιανό, ανοίγει το Αλβανικό και το Κυπριακό

Απέλαση ρώσων διπλωματών από την Αθήνα

Τζέφρι Πάιατ: Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας στην ανάπτυξη περιφερειακών σχέσεων

ADVERTISING

SHARE: