Μέτρα για ακρίβεια και στέγη, ως “αντίβαρο” στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Διαβάζεται σε 6'
Μέτρα για ακρίβεια και στέγη, ως “αντίβαρο” στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών
INTIME

Χατζηδάκης – Ζαχαράκη ανακοινώνουν σήμερα, Δευτέρα (22/1) μέτρα στήριξης των νέων γονιών, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέα μέτρα κατά της ακρίβειας.

Τα μέτρα στήριξης των νέων γονιών, που ανακοινώνονται σήμερα, εντάσσονται σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα πολιτικό και επικοινωνιακό “αντίβαρο” στο γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Και αυτό καθώς με τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση θέλει να δώσει απάντηση σε όσους – και εντός της Νέας Δημοκρατίας – υποστηρίζουν ότι ανησυχούν για αποδυνάμωση της οικογένειας και επικαλούνται το δημογραφικό.

Τα νέα μέτρα θα ανακοινώσουν σήμερα Δευτέρα στις 11 το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η υπουργός Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη. Σύμφωνα με πληροφορίες θα εστιάσουν κυρίως στη στέγαση των νέων ζευγαριών.

Το στίγμα αυτό είχε δώσει άλλωστε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη του στο Bloomberg. “Θέλουμε να στηρίξουμε ιδιαίτερα τις νέες οικογένειες, τις οικογένειες με παιδιά. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού”, είχε δηλώσει ειδικότερα ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια είχε αναφερθεί ειδικά στην αύξηση των ενοικίων στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προωθεί, σε συνέχεια του προγράμματος “Σπίτι μου”, την κοινωνική αντιπαροχή (που υποτίθεται θα είχε ξεκινήσει το 2023) και το πρόγραμμα “Ανακαινίζω – Νοικιάζω” για το 2024. Με το σύστημα της κοινωνικής αντιπαροχής πρόκειται ειδικότερα να κατασκευαστούν 2.500 κατοικίες, που θα διατεθούν με χαμηλό ενοίκιο σε 5.000 νέους και νέα ζευγάρια ηλικίας 25 έως 39 ετών.

Το κράτος θα παραχωρήσει για το σκοπό αυτό οικόπεδα του δημοσίου συνολικής έκτασης 157 στρεμμάτων σε ιδιωτικές εταιρίες. Οι εταιρείες αυτές θα χτίσουν σε αυτά με δικά τους έξοδα και με την υποχρέωση να παραχωρήσουν το 50% με 60% των διαμερισμάτων σε δικαιούχους με χαμηλό ενοίκιο, ενώ θα κρατήσουν τα υπόλοιπα.

Νέα μέτρα για την ακρίβεια και όχι μόνον

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα στη χθεσινή του καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέα μέτρα κατά της ακρίβειας.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στην τροπολογία για την αντιμετώπιση των αδικαιολόγητων ανατιμήσεων. Υπογράμμισε ότι θα επιβάλλονται βαριά πρόστιμα μέχρι 2 εκατομμύρια ευρώ και θα δημοσιοποιείται ποιες εταιρείες υιοθετούν αθέμιτες πρακτικές.

“Με την εφαρμογή των μέτρων ελπίζουμε να δούμε μια μείωση 10-20% στο βρεφικό γάλα”, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Δεν θα διστάσουμε να πάρουμε και άλλα μέτρα αν χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ακρίβειας, ένα πρόβλημα που είναι κατά ένα μέρος εισαγόμενο αλλά οφείλεται και σε διαχρονικές παθογένειες της ελληνικής αγοράς.”

Η κυβέρνηση προσδοκά, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, να αρχίσουν να φαίνονται μειώσεις στις τιμές από το Μάρτιο.

Φαίνεται επίσης ότι στην κυβέρνηση εξετάζουν το ενδεχόμενο να επισπεύσουν τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Υπενθυμίζεται ότι με βάση όσα ισχύουν σήμερα προβλέπεται ο νέος κατώτατος μισθός να εφαρμοστεί από 1η Απριλίου.

Η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε πάντως (Ant1) ότι η τροπολογία για τον κατώτατο μισθό θα κατατεθεί μέσα στο Φεβρουάριο. Έθεσε δε ως στόχο “η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό να μπορέσει να συνυπολογιστεί και στην τουριστική περίοδο όπου ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των συμπολιτών μας απασχολείται σε αυτήν”.

Παράλληλα η κυβέρνηση θέλει να αναδείξει και θέματα όπως η επιστολική ψήφος στις επικείμενες ευρωεκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης θα παρέμβει στη σχετική συζήτηση στη Βουλή την Τρίτη.

Ιερός πόλεμος για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών…

Με αυτή την επικοινωνιακή καταιγίδα, η κυβέρνηση ευελπιστεί να “σκεπάσει” το θόρυβο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Το νομοσχέδιο θα έρθει στο υπουργικό συμβούλιο αύριο Τρίτη. Την ίδια ώρα όμως θα συνεδριάζει και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Εκεί μάλιστα δεν είναι απίθανο να επικρατήσουν οι “σκληροί” της ιεραρχίας. Πολλώ δε μάλλον που ήδη έχει ξεκινήσει η μάχη για τη διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Εκ των βασικών φερόμενων διεκδικητών του αρχιεπισκοπικού θρόνου, ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, στο κυριακάτικο κήρυγμα του κατηγόρησε ουσιαστικά την κυβέρνηση ότι επιχειρεί “να κάνει κανονικότητα την παρέκκλιση”.

Υπενθυμίζεται ότι το Μαξίμου έχει ήδη απορρίψει την ιδέα Ιερώνυμου για δημοψήφισμα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μάλιστα σε νεότερες δηλώσεις του (ΕΡΤ) υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση σέβεται την Εκκλησία αλλά στο τέλος της ημέρας θα παραμείνει συνεπής απέναντι στους πολίτες που την εξέλεξαν.

Και ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης, διαβεβαίωσε (ΣΚΑΪ) το σεβασμό της κυβέρνησης στην Εκκλησία. Αλλά τόνισε: “Όταν, σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχουν συγκεκριμένες νομικές διατάξεις, δεν μπορεί η Ελλάδα να μην έχει μέσα στους νόμους της την αναγνώριση συγκεκριμένων δικαιωμάτων μειοψηφίας. Σε αυτό το θέμα η Ελλάδα πρέπει να πάει ένα βήμα μπροστά και δεν τίθεται θέμα σεβασμού ή όχι κάποιων απόψεων”.

…και ακήρυχτος πόλεμος εντός ΝΔ

Το θέμα όμως είναι ότι βουλευτές της ΝΔ, που ενδιαφέρονται βεβαίως πρωτίστως για την επανεκλογή τους, δεν θέλουν να τα “σπάσουν” με τους Μητροπολίτες των περιφερειών τους, ούτε να χάσουν ένα συντηρητικό κοινό.

Μεταξύ αυτών ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος από τη Ραψάνη απάντησε εμμέσως πλην σαφώς στον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, που κατά το διήμερο “φροντιστήριο” στους γαλάζιους βουλευτές είχε επικαλεστεί το “ανήκομεν εις την Δύσιν” του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

“Ναι, όπως είπε ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής «ανήκουμε στη Δύση». Ανήκουμε στην Δύση, πολιτικά, οικονομικά, αμυντικά, σε μεγάλο βαθμό πολιτιστικά. Αλλά είμαστε και κομμάτι, μέρος της Ορθόδοξης Ανατολής”, υποστήριξε ο κ.Χαρακόπουλος. Κατήγγειλε δε “εισαγόμενα πρότυπα και μοντέλα”, που “επιχειρούν να διαβρώσουν διαχρονικές αξίες και θεσμούς”.

Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, σε συνέντευξη του (Παραπολιτικά) θέλησε να δώσει επιχειρήματα εκ δεξιών στους βουλευτές της ΝΔ, με επίθεση στο ΚΚΕ.

“Δεν είναι τυχαίο ότι το ΚΚΕ διαχρονικά έχει τοποθετηθεί εναντίον του θεσμού του γάμου. Αλλά και στον σταλινισμό, ομοφυλόφιλοι ήταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ προχθές ο κ. Κουτσούμπας υιοθέτησε ομοφοβική ρητορική ντροπής.

Στον καθαρό καπιταλισμό, δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό”, δήλωσε ειδικότερα ο κ.Πατέλης, ο οποίος σημειωτέον ότι “κατηγορείται” από πολλούς βουλευτές της ΝΔ ως ο πραγματικός συντάκτης του νομοσχεδίου για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα