Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν οικονομικά και εργασιακά ζητήματα, θέματα διαφάνειας και υγείας, αλλά και θέματα που άπτονται της δικαιοσύνης. Αυτή την εβδομάδα η συμμετοχή από τα κόμματα ήταν χαμηλή, καθώς άσκησαν στο σύνολο τους 80 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται το ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. με 23, ακολουθεί το Κ.Κ.Ε. με 18, ύστερα ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 15, η Ελληνική Λύση με 10, το ΜέΡΑ25 με 8, και τέλος η Νέα Δημοκρατία με 6 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 76 Ερωτήσεις και 4 Επίκαιρες Ερωτήσεις.

Τρίτη 28.02.2023

ΚΙΝΑΛ: Γιατί δε μερίμνησε ο Υπουργός Οικονομικών ώστε το ΝΣΚ να ασκήσει τις προβλεπόμενες αρμοδιότητες για την αναγνώριση απαιτήσεων κατά του Δημοσίου ή για τον συμβιβασμό με συγγενείς των θυμάτων της πυρκαγιάς στο Μάτι;

Η βουλεύτρια του Κινήματος Αλλαγής, Αντωνία Αντωνίου, θέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, αναφορικά με την έφεση που άσκησε το Ελληνικό Δημόσιο κατά της απόφασης που δικαίωνε τους πρώτους συγγενείς θύματος στην πυρκαγιά στο Μάτι. Η βουλεύτρια τονίζει την υποκρισία της Κυβέρνησης, η οποία το 2019 μνημόνευε τα θύματα ως αντιπολίτευση, ενώ ως Κυβέρνηση ασκεί εφέσεις σε αποφάσεις που δικαιώνουν τους συγγενείς. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ), βάση Συντάγματος, έχει ως σκοπό όχι μόνο τη δικαστική υποστήριξη και εκπροσώπηση του Δημοσίου, αλλά και την αναγνώριση απαιτήσεων κατά του Δημοσίου και τον συμβιβασμό σε διαφορές με αυτό, ενώ και με το νέο Οργανισμό του που κυρώθηκε με τον Ν 4831/2021 προβλέπονται οι διαδικασίες άσκησης των αρμοδιοτήτων συμβιβαστικής επίλυσης διαφορών ή της αναγνώρισης απαιτήσεων. Καθώς βάσει του Οργανισμού του το ΝΣΚ ως ενιαία ανώτατη Αρχή του Κράτους, υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Οικονομικών, ερωτάται το λόγο για τον οποίο δεν μερίμνησε ώστε το ΝΣΚ να ασκήσει τις προβλεπόμενες αρμοδιότητες για την αναγνώριση απαιτήσεων κατά του Δημοσίου ή για τον συμβιβασμό με συγγενείς των θυμάτων και εάν υπάρχει η πρόθεση για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Αιτήματα Εργαζομένων στον Επισιτισμό_Τουρισμό

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Γεώργιος Λογιάδης, απευθύνει ερώτηση στους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Τουρισμού, Κωστή Χατζηδάκη και Βασίλειο Κικίλια, αντίστοιχα, σχετικά με αιτήματα των εργαζομένων στον Επισιτισμό, οι οποίοι ζητάνε να καταργηθεί ο Ν.3986/2011 και επαναφορά του αναλογικού ταμείου ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα, να γίνει υποχρεωτική η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και την επαναφορά της 20ετίας στο εφάπαξ. Ακόμα, στα αιτήματά τους είναι η δημιουργία και αναβάθμιση των Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και μέτρα προστασίας-υγιεινής στους χώρους δουλειάς, η προστασία του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια, η στελέχωση των Ελεγκτικών Μηχανισμών, η πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και η κατάργηση των αντεργατικών νόμων. Οι Υπουργοί ερωτώνται εάν θα ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματά τους.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Η λανθασμένη εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει δυσανάλογα τους πολίτες, δυναμιτίζει την κάθετη ιδιοκτησία και δεν φορολογεί αναλογικά την πραγματικά μεγάλη ιδιοκτησία.

Τριάντα τρεις βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α απευθύνουν ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, για το ζήτημα της λανθασμένης εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ και τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή. Ειδικότερα, με βάση δηλώσεις του Πρώην Προέδρου του ΤΕΕ και του Προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ, η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού από την ΑΑΔΕ του ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει άμεσα δυσανάλογα και παρά τις προβλέψεις του νόμου, τους ιδιοκτήτες κάθετης ιδιοκτησίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται αντικίνητρο για την κάθετη ιδιοκτησία, η οποία είναι κοινωνικά αναγκαία για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος της χώρας, ενώ ταυτόχρονα δεν φορολογείται αναλογικά η πραγματικά μεγάλη ιδιοκτησία. Η αφετηρία του προβλήματος έγκειται στο ποιό θεωρείται εμπράγματο δικαίωμα ανά ακίνητο στις περιπτώσεις των κάθετων – διηρημένων – ιδιοκτησιών. Η ορθή ερμηνεία είναι ότι το ακίνητο είναι η διηρημένη ιδιοκτησία, οριζόντια ή κάθετη. Η ΑΑΔΕ στους υπολογισμούς της θεωρεί ως ακίνητο ολόκληρο το γεωτεμάχιο, κάτι που είναι αντίθετο στον τον δικό της ορισμό – υπολογισμό που ισχύει από το 1995 έως σήμερα, παραβιάζει την αρχή της ισότητας και τον ορισμό του ακινήτου κατά νόμο και σύμφωνα με το δίκαιο του κτηματολογίου. Με βάση τα παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, εάν θα προστατευτεί η κάθετη ιδιοκτησία, εάν θα διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή του νόμου της ΑΑΔΕ και εάν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών είχε γνώση ότι με την λανθασμένη αυτή εφαρμογή δεν φορολογείται αναλογικά η πραγματικά μεγάλη ιδιοκτησία.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 01.03.2023

Κίνημα Αλλαγής: Συμπληρωματικά Εφάπαξ βοηθήματα.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλειος Κεγκέρογλου, απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ, η οποία έκρινε αντισυνταγματική την περικοπή των ειδικών μισθολογίων των στρατιωτικών που έγιναν με το Ν.4093/2012 και τις μετέπειτα ενέργειες των κυβερνήσεων. Ειδικότερα, μετά την απόφαση του ΣτΕ, η τότε κυβέρνηση προχώρησε σε μερική συμμόρφωση με αναπροσαρμογή των μισθολογίων κατά 50% και με το ενδεχόμενο πλήρους συμμόρφωσης όταν το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά περιθώρια της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, με νεότερη απόφασή του το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική τη μερική συμμόρφωση με την Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να προβαίνει σε νομοθετική ρύθμιση για το υπόλοιπο 50%, χωρίς όμως να ρυθμίζεται η αναπροσαρμογή των μισθολογίων, δίνοντας μόνο αναδρομικά υπό μορφή εφάπαξ παροχής για το χρονικό διάστημα μέχρι την εφαρμογή του νέου μισθολογίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται το καταβαλλόμενο εφάπαξ σε όσους το έλαβαν με τη συμπλήρωση 35ετίας ή αποστρατείας για το διάστημα 2013–2016. Σε προγενέστερη απάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κατόπιν σχετικής ερώτησης από το Κίνημα Αλλαγής το 2021, αναφέρεται ότι έχουν ασκηθεί σχετικές εφέσεις και ότι επεξεργάζεται από την Αρμόδια Διεύθυνση η πλέον κατάλληλη λύση. Καθώς, κάποιες από τις εφέσεις έχουν τελεσιδικήσει με τους προσφεύγοντες να δικαιώνονται και την καταβολή των συμπληρωματικών εφάπαξ βοηθημάτων να έχει ξεκινήσει ο Υπουργός ερωτάται, εάν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε σχετικές νομοθετικές ενέργειες για πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ, καθώς και τον λόγο για τον οποίο δεν ρυθμίστηκε το ζήτημα με τον ψηφισθέντα Ν 5018/2023.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ελληνική Λύση: Δημιουργία αιολικού σταθμού παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνιος Μυλωνάκης, θέτει ερώτηση στους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Επικρατείας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, Γεώργιο Γεραπετρίτη και Κωνσταντίνο Σκρέκα, αντίστοιχα, σχετικά με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για τοποθέτηση ανεμογεννήτριας στην περιοχή Πεταλάς του Ν. Ευβοίας παρά την αντίθετη γνωμοδότηση Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Ο βουλευτής αναφέρει ότι με βάση την απόφαση της ΡΑΕ μεταβάλλονται ο αριθμός των γεννητριών από 4 σε 3 και αυξάνεται η εγκατεστημένη ισχύ του αιολικού σταθμού. Η απορριπτική γνωμοδότηση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας σημειώνει ότι η εγκατάσταση του αιολικού σταθμού θα επηρεάσει τα συστήματα radar των Ενόπων Δυνάμεων στην περιοχή, γνωμοδότηση που δεν λήφθηκε υπόψη από τη ΡΑΕ που ενέκρινε τελικώς την εγκατάσταση του αιολικού σταθμού. Με βάση τα παραπάνω, οι Υπουργοί ερωτώνται, εάν η ύπαρξη του αιολικού σταθμού στην περιοχή θα επηρεάσει τη λειτουργία και την υπηρεσιακή δράση της αεροπορικής βάσης στην Τανάγρα, εάν επηρεάζονται τα radar λόγω του συνόλου του αριθμού ανεμογεννητριών ή των διαμέτρων αυτών και τέλος εάν η απόφαση της ΡΑΕ συμπεριλαμβάνει την αρνητική γνωμοδότηση.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 02.03.2023

ΚΚΕ: Για τη λειτουργία του τμήματος απεικονιστικών μεθόδων Αξονικού _ Μαγνητικού Τομογράφου στο Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”.

Έξι βουλευτές του ΚΚΕ θέτουν ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Αθανάσιο Πλεύρη, αναφορικά με το Τμήμα απεικονιστικών μεθόδων Αξονικού-Μαγνητικού Τομογράφου στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», όπου είναι υποστελεχωμένο παρά το μεγάλο όγκο ασθενών που καλούνται να εξυπηρετήσουν. Οι βουλευτές αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο Τμήμα είναι το μοναδικό παιδιατρικό τμήμα στην Ελλάδα που βρίσκεται σε καθημερινή ενεργό εφημερία και εξυπηρετεί διαγνωστικές ανάγκες τόσο νοσηλευομένων όσο και εξωτερικών παιδιών. Παρόλο που υπάρχουν 5 οργανικές θέσεις ακτινολόγων, οι 3 είναι κενές και υπηρετούν μόνο 2 μόνιμοι ιατροί με τις αναμονές να είναι τεράστιες και πολλοί γονείς να οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα. Ο Υπουργός ερωτάται, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, ώστε να γίνουν άμεσα οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για την λειτουργία του τμήματος.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Ο διαγωνισμός για τον μετασχηματισμό των βιβλιοθηκών υποβαθμίζει τη λειτουργία της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Η βουλεύτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Αθανασία Αναγνωστοπούλου, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με τον διαγωνισμό για ψηφιακό μετασχηματισμό του Εθνικού Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και τις αποκλίσεις που φαίνεται να υπάρχουν μεταξύ της έγκρισης του έργου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και της Διακήρυξης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ). Μεταξύ άλλων, η βουλεύτρια τονίζει ότι συγκρίνοντας το εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έργο σε σχέση με την Διακήρυξη του ΤΕΕ, έχει αφαιρεθεί το μέρος που αφορά τα ΑμεΑ για παραγωγή ακουστικών και ηλεκτρονικών βιβλίων και έχουν προσθεθεί στη Διακήρυξη έργο με τίτλο “Υποσύστημα Business Intelligence”, που όμως οι υπηρεσίες του ήδη υπάρχουν και παρέχονται δωρεάν και η ανάπτυξη “Πύλης Εθνικού Συνεργατικού Δικτύου”, όπου πρόκειται για υπηρεσία που ήδη διατίθεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη. Με βάση τα παραπάνω και με το γεγονός ότι προκρίθηκε ως φορέας υλοποίησης το ΤΕΕ, το οποίο δεν έχει καμία γνώση και εμπειρία στο αντικείμενο, η Υπουργός ερωτάται εάν υπάρχει η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις διαφοροποιήσεις που έγιναν στην Διακήρυξη, εάν συνάδει η Κυβερνητική πολιτική που διαφημίζει τη στήριξή της στα ΑμεΑ με την αφαίρεση του μέρους που τα αφορούσε και τέλος εάν κρίνεται σκόπιμο να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης δράσεις που ήδη προσφέρονται.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 03.03.2023

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Νέα πράξη απαξίωσης της ΕΑΒ με αδιαφανή ανάθεση της συντήρησης των Canadair σε γαλλική εταιρεία με επίσημο ιστορικό τεχνικών αστοχιών

Οι Υπουργοί Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, Χρήστος Σταϊκούρας και Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, αντίστοιχα, ερωτώνται από τριάντα πέντε βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το ζήτημα της συντήρησης των Canadair που έως σήμερα την αναλάμβανε η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και δόθηκαν σε γαλλική εταιρία, η οποία έχει κατηγορηθεί για σοβαρές αστοχίες στο παρελθόν. Ειδικότερα, οι βουλευτές σημειώνουν ότι με βάση δημοσιεύματα, η εταιρία στην οποία δόθηκε η συντήρηση των Canadair, κατηγορήθηκε για σφάλματα στη συντήρηση Canadair CL 415 και με το διεθνή τύπο να δημοσιεύει το 2009 ότι ο Βέλγος Υπουργός Μεταφορών ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες, των οποίων τα αεροσκάφη είχαν συντηρηθεί από την εν λόγω εταιρεία, να προβούν σε πρόσθετο τεχνικό έλεγχο. Επιπροσθέτως, από την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας προκύπτει ότι η εταιρεία δεν έχει δυνατότητες συντήρησης αεροσκαφών CL-215, δηλαδή των παλαιότερων αεροσκαφών Canadair που αποτελούν την πλειοψηφία στον στόλο της ΠΑ. Με δεδομένα τα παραπάνω και με βάση το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν έθεσε το θέμα σε δημόσια συζήτηση, οι Υπουργοί ερωτώνται, μεταξύ άλλων, τον λόγο και την διαδικασία με την οποία αποφασίστηκε να δοθεί η συντήρησή τους στην εν λόγω εταιρία, εάν γνωρίζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το ιστορικό εμπλοκής της αναδόχου σε σοβαρά περιστατικά σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις και εάν θα είναι διαθέσιμος ο προβλεπόμενος αριθμός πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair (215 & 415) στην αρχή της προσεχούς αντιπυρικής περιόδου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΚΕ: Για τις συνθήκες εργασίας στον ΕΦΚΑ. (Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης)

Πέντε βουλευτές του ΚΚΕ απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στον ΕΦΚΑ, όπου διαρκώς αυξάνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Ειδικότερα, πρόκειται για υποστελεχωμένη υπηρεσία, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν συνταξιοδοτηθεί χιλιάδες εργαζόμενοι και εδώ και δέκα χρόνια δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, παρά μόνο συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Ακόμα, δεν υπάρχει θέρμανση στα κτίρια, καθώς και προσωπικό για καθαριότητα με την ευθύνη αυτή να αναλαμβάνει το διοικητικό προσωπικό και η παραχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες είχε τα αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που διαβεβαίωνε η Διοίκηση και η Κυβέρνηση ότι θα είχαν. Με βάση όσα προαναφέρθηκαν, ο Υπουργός ερωτάται, για τα μέτρα που θα λάβει η Κυβέρνηση για στελέχωση του ΕΦΚΑ με μόνιμο προσωπικό σε όλες τις ειδικότητες, για κάλυψη της υλικοτεχνικής υποδομής και για την επισκευή των συστημάτων ψύξης και θέρμανσης.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα