Μια δύσκολη “σχέση”: Ο Μάκης Βορίδης και η κάνναβη

Μια δύσκολη “σχέση”: Ο Μάκης Βορίδης και η κάνναβη
Ο Μάκης Βορίδης Eurokinissi

Δεν μπόρεσε να κρύψει την απροθυμία του για την κυβερνητική επιλογή να παραμείνει νόμιμη η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης, ο υπουργός Αγροτικής Aνάπτυξης. Θεσμοθετούνται αυστηρότεροι όροι για την καλλιέργεια.

Οι διατάξεις που αφορούν την καλλιέργεια της κάνναβης στην Ελλάδα για βιομηχανική χρήση, «τράβηξαν» την προσοχή στην συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Βουλή.

Αιτία οι νομικές αλλά και …συναισθηματικές επιφυλάξεις που εξέφρασε ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης , εισηγούμενος διατάξη για πιο αυστηρό πλαίσιο άσκησης της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Μάλιστα δέχθηκε και τα πυρά της αντιπολίτευσης, αφού υποστήριξε ότι η πραγματική άποψη του υπουργού είναι η κατάργηση της καλλιέργειας.

Η θέση του Βορίδη

Ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης, ξεκαθάρισε την θέση της κυβέρνησης όσον αφορά την προοπτική της καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης. Δήλωσε πως «δεν καταργείται, είναι πολιτική επιλογή της παρούσης κυβέρνησης η καλλιέργειά της». Παρόλα αυτά έσπευσε να προσθέσει -αμέσως μετά- ότι αυτό είναι ανεξάρτητο «από τα αισθήματα που έχει κανείς γι αυτό». Προδίδοντας έτσι τις επιφυλάξεις που έχει για το ζήτημα.

Πάντως απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας από την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει την θέση της, σχετικά με τους όρους τη καλλιέργειας της βιομηχανικής κάνναβης. Εστίασε στο θέμα της ποσόστωσης της ουσίας τετραϋδροκανναβινόλης, που περιέχεται στην καλλιέργεια και καθορίζει την διαφορά μεταξύ της  κάνναβης που προορίζεται για βιομηχανική χρήση και την «κλασσική» καλλιέργεια της κάνναβης.

Σημείωσε ότι με την νομοθετική πρόβλεψη που υπήρχε επί ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ανώτατο όριο περιεκτικότητας είχε οριστεί στο 0,2%, υπήρχε μια πρόβλεψη για ανώτατα όρια μεταξύ του 0,2 και του 0,6%. Επισήμανε ότι αυτό αποτελούσε μία «γκρίζα ζώνη» αφού η καλλιέργεια δεν θεωρούνταν παράνομη εφόσον ο καλλιεργητής μπορούσε να αποδείξει ότι αυτό οφείλεται σε αιτίες που σχετίζονται με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής της καλλιέργειας. Όμως ο Μάκης Βορίδης υποστήριξε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να τεκμηριωθεί από καμία μελέτη και έτσι με το νομοσχέδιο ορίζεται ως απόλυτο ανώτατο όριο το 0,2%. Με βάση αυτό ο υπουργός Ανάπτυξης έχει πολλές φορές ζητήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει ξεκάθαρη θέση για το θέμα υποστηρίζοντας πως «η διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε καθ’ υφαρπαγήν να οδηγήσει το ανώτατο όριο τετραϋδροκανναβινόλης στο 0,6%».

O Κρίτων Αρσένης Eurokinissi

 

Η αντιπολίτευση

Παρόλα αυτά δεν έλλειψε η κριτική βουλευτών της αντιπολίτευσης σχετικά με τις προθέσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το ζήτημα της βιομηχανικής κάνναβης.

Ενδεικτική ήταν η κριτική που άσκησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς λέγοντας πως «έχετε καθυστερήσει χωρίς λόγο την υπογραφή συμβάσεων για την δημιουργία βιομηχανικών μονάδων». Επισήμανε ότι  «τα σήματα που παίρνουν οι επενδυτές δεν είναι καθόλου θετικά» αφού «προβαίνετε σε μία τιμωρητική αντι-επιχειρηματική νομοθέτηση». Έτσι, σημείωσε ο βουλευτής,  «αντι να εναθαρρύνετε επενδυτές του τρομοκρατείτε». Απέδωσε μάλιστα την στάση αυτή σε μία «κραυγαλέα ιδεοληψία» και  απότοκο των «κραυγαλέων εμμονών του ακροατηρίου σας».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης έχει επισημάνει ότι «δεν είναι κακό να υπάρχει προσωπική άποψη. Δεν είναι κακό να έχεις προκαταλήψεις. Όταν, όμως, είσαι Υπουργός υπάρχει θέμα. Θέλω να ρωτήσω άσχετα με τη διάταξη, γιατί μειώθηκαν κατά 60% τα στρέμματα στη βιομηχανική κάνναβη. Ποια είναι τα κίνητρα τα οποία δίνετε στη συγκεκριμένη καλλιέργεια; Γιατί δεν δίνετε κίνητρα στην εμπορία, στη μεταποίηση προϊόντων βιομηχανικής κάνναβης;».

Παρόμοια προσέγγιση και από τον  βουλευτή του Μέρα25 Κρίτων Αρσένη. Επισήμανε πως «για την κάνναβη, εδώ πέρα είναι καθαρά ιδεολογικό το ζήτημα και κρύβεστε πίσω από τους αριθμούς. Δεν θέλετε αυτή την παραγωγική δραστηριότητα, θέλετε να εκφοβίσετε τους παραγωγούς από το να ανοιχθούν σε αυτή την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης, και γι’ αυτό φέρνετε αυτές διατάξεις. Αυτή είναι η ουσία».

Το 2018

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης εστιάζονται στην σκληρή κριτική που είχε ασκήσει σε αγροτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάρτιο του 2018 ο Μάκης Βορίδης, ως εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης. Μεταξύ άλλων είχε επισημάνει ότι «το χασίσι είναι ναρκωτικό. Η κάνναβη είναι ναρκωτικό. Είναι απαγορευμένο. Απαγορεύεται η χρήση του, η εμπορία του, η καλλιέργειά του» καλώντας τα κοινοβουλευτικά κόμματα να συμφωνήσουν σε αυτή την αρχή. Είχε επίσης εκτιμήσει ότι «από ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει και μια κουβέντα περί νομιμοποίησης»  σημειώνοντας πως «πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχουν κίνδυνοι».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα