Μήνυμα Μητσοτάκη: Ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα

Μήνυμα Μητσοτάκη: Ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του ΣΕΒ Eurokinissi

"Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διαγράφονται εξαιρετικά θετικές" τόνισε ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση του ΣΕΒ. Για ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και προτύπων έκανε λόγο ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Μήνυμα στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας να μιμηθεί τις “επιχειρήσεις που έσπευσαν να συνταχθούν με την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να επιβραβεύσει τους νέους οι οποίοι θα εμβολιαστούν με το ποσό των 150 ευρώ, δίνοντας αντίστοιχες παροχές σε είδος που συνδέονται με τη δική τους δραστηριότητα”, απηύθυνε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση που είχε την Τρίτη (29/06) με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός τόνισε: “Θα ενθάρρυνα περισσότερες επιχειρήσεις να κάνουν κάτι αντίστοιχο διότι είμαστε συμμέτοχοι σε μια μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να εμβολιαστούν. Και, ναι, δεν είναι καθόλου κακό σε αυτή την προσπάθεια να χρησιμοποιούμε και τέτοια κίνητρα και όταν μάλιστα το βάρος επιμερίζεται μεταξύ του κρατικού προϋπολογισμού και των επιχειρήσεων θα είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί για να πετύχουμε αυτό το στόχο”.

“Αυτή τη στιγμή στην χώρα μας οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα προόδου. Αυτό το άλμα θα είναι ταυτόχρονα και ένα αναπτυξιακό άλμα” ανέφερε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρωθυπουργός μιλώντας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

“Η ανάπτυξη η οποία θα έρθει τα επόμενα χρόνια είμαι σίγουρος ότι θα είναι μια ανάπτυξη ισχυρή και πιστεύω ότι πολύ σύντομα, εντός του 2022, θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος της πανδημίας για να μπορέσουμε στην συνέχεια να αναπτυχθούμε πέρα και πάνω από τα μεγέθη στα οποία βρεθήκαμε όταν μας χτύπησε η πανδημία” τόνισε.

“Η πανδημία άλλαξε όλο τον χάρτη των δημοσιονομικών πολιτικών. Ανέδειξε την ανάγκη του κράτους να ξοδέψει σημαντικότατα ποσά στην στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, όμως, μας επέτρεψε να ξεφύγουμε από τον βραχνά των πρωτογενών πλεονασμάτων, έτσι όπως αυτά τα είχε διαπραγματευθεί η προηγούμενη Κυβέρνηση. Και η συζήτηση, βέβαια, η οποία θα ξεκινήσει στην Ευρώπη, για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο σταθερότητας μετά την πανδημία, σίγουρα θα λάβει υπόψη και τα μαθήματα από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε την πανδημία” υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας για τα βήματα που έκανε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση ουδέποτε ανέστειλε τις μεταρρυθμίσεις και τώρα καθώς, όπως είπε η πανδημία τελειώνει, θα πατήσουμε περισσότερο γκάζι και όχι περισσότερο φρένο, έτσι ώστε οι μεταρρυθμίσεις ως δουλειά υποδομής για το νέο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο οραματιζόμαστε, να γίνουν πράξη μία ώρα αρχύτερα.

Καθώς συμπληρώνονται σε λίγες μέρες δύο χρόνια από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, και με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι “το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα” που μπορεί να πετύχει η Ελλάδα “θα πρέπει να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την προηγούμενη ανάπτυξη, με πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία, με την αναγνώριση από το εξωτερικό ότι διαθέτει μία αξιόπιστη Κυβέρνηση και βέβαια όπως είπε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με πολλά νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και Ευρωπαϊκό επίπεδο, τα οποία θα μας επιτρέψουν να θεραπεύσουμε το μεγάλο ασθενή της ελληνικής οικονομίας, που δεν είναι άλλος από το χάσμα επενδύσεων το οποίο μας χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη”.

Αναφερόμενος στα ζητήματα της Παιδείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ως σημαντική πρόκληση την απομάκρυνση από το στερεότυπο ότι μόνο με ένα πτυχίο πανεπιστημίου μπορείς να βρεις μια καλή δουλειά και να εξασφαλίσεις τελικά την επαγγελματική σου αποκατάσταση. “Δεν μπορούμε να βλέπουμε τα παιδιά της τεχνικής εκπαίδευσης, τους φοιτητές της τεχνικής εκπαίδευσης ως παιδιά ενός κατώτερου θεού. Είναι λάθος πρότυπο” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

“Η καινοτομία δεν είναι επιλογή. Είναι μονόδρομος επιβίωσης για να μπορέσει κανείς να προδιαγράψει ένα ανθηρό μέλλον για την επιχείρησή του”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης ενώ αναφέρθηκε και στο εργασιακό νομοσχέδιο.

“Δεν συμφωνήσαμε σε όλα στο καινούργιο εργατικό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίσαμε. Θεωρούμε όμως ότι δημιουργούμε ένα πλαίσιο για μια εργασία η οποία προσαρμόζεται στις επιταγές της εποχής με περισσότερη ευελιξία σε συνεννόηση εργοδότη και εργαζόμενου. Με ασφάλεια για τον εργαζόμενο και με προσαρμογή στις απαιτήσεις των καιρών όπως παραδείγματος χάρη η άδεια πατρότητας που αποτελούσε μια εκκρεμότητα την οποία κληρονομήσαμε από το παρελθόν ή την ίδια αντιμετώπιση του εργατοτεχνίτη με τον υπάλληλο όταν πρόκειται για την αποζημίωση απόλυσης”, υπογράμμισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΕΒ.

Αναφορικά με το θέμα των δεξιοτήτων τόνισε πως πάνω από 2 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν σε αυτή την προσπάθεια ενώ επιπλέον ανέφερε ότι όπου υπάρχει ασυμμετρία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης αυτό εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει τους μισθούς προς τα πάνω.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε επίσης στους στόχους για την πράσινη μετάβαση τόσο στην Ελλάδα όσο και συνολικά στην Ευρώπη ενώ για την ψηφιακή επανάσταση τόνισε πως η μεγάλη πρόκληση αφορά την ψηφιοποίηση του κράτους, των υποδομών, των διαδικασιών και των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους πολίτες.

“Έχουμε χτίσει τα θεμέλια, ξέρουμε ποιες είναι οι προκλήσεις, ξέρουμε ποια είναι τα δυνατά μας σημεία, ξέρουμε ποιες είναι οι αδυναμίες, ξέρουμε σε ποιους δείκτες υστερούμε και σε ποιους πηγαίνουμε καλά και νομίζω ότι έχουμε κερδίσει το πιο σημαντικό που είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών, ότι μπορούμε να φέρουμε εις πέρας τέτοιες εξαιρετικά σύνθετες αποστολές. Και βέβαια η επιχείρηση εμβολιασμού ήταν ένα τέτοιο παράδειγμα, γιατί πήγαμε αποκλειστικά ψηφιακά ως προς την υποδομή και αυτό είναι κάτι το οποίο δούλεψε πολύ καλά. Συνεργαστήκαμε πολύ καλά με τον ιδιωτικό τομέα, χρησιμοποιήσαμε τεχνογνωσία από τον ιδιωτικό τομέα, από τελείως διαφορετικούς κλάδους που δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με το πως οργανώθηκε η διαδικασία εμβολιασμού”, υπογράμμισε.

Επιπρόσθετα σχετικά με τις επιχειρηματικές πρακτικές στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι ως αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε μιλήσει για μια συμφωνία μεταξύ κράτους, επιχειρήσεων και του κόσμου της εργασίας “που θα αναγνωρίζει ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, που ξεπερνάει την απολύτως θεμιτή και γενεσιουργό αιτία κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, που είναι η παραγωγή του κέρδους”.

“Να επανέλθω στο πρόσφατο νομοσχέδιο. Επιμείναμε πάρα πολύ στην έννοια της ψηφιακής κάρτας καταγραφής του χρόνου του εργαζόμενου ακριβώς για να πολεμήσουμε το φαινόμενο το οποίο δεν αφορά τόσο ενδεχομένως τις μεγάλες επιχειρήσεις όσο μικρότερες επιχειρήσεις, της μη ανταμοιβής για ώρες εργασίας για τις οποίες εργάστηκε ο εργαζόμενος που είναι κάτι το οποίο κανείς δεν μπορεί να το αποδεχθεί. Για αυτό και επιμένω πολύ ότι η τεχνολογία είναι και εργαλείο διαφάνειας για όλους μας. Και λογοδοσίας”, τόνισε.

Και σε άλλη του παρέμβαση υπογράμμισε: “Μια φράση μόνο απευθυνόμενος σε εσάς. Τώρα μπορώ να πω με πολύ μεγαλύτερη σιγουριά ότι είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα. Και το λέω με απόλυτη βεβαιότητα ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διαγράφονται εξαιρετικά θετικές”.

Εικόνα από την εκδήλωση του ΣΕΒ Eurokinissi

 

Παπαλεξόπουλος: Μπροστά με τους καλύτερους

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος επεσήμανε αρχικά, ότι απαιτούνται τομές και αλλαγές, αλλά υπάρχει εμπιστοσύνη στην προοπτική. «Όσοι πίστευαν ότι η κρίση θα ήταν το έναυσμα για μια αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας, δεν έχουν ακόμη δικαιωθεί» τόνισε, εντοπίζοντας ωστόσο στοιχεία κινητικότητας σε μια κατεύθυνση ανάπτυξης, όπως οι νεοφυείς επιχειρήσεις, επιχειρήσεις εδραιωμένες που επενδύουν στο πράσινο μέλλον, ηγετικές παγκόσμιες επιχειρήσεις που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, νέοι που επιστρέφουν. Διαπίστωσε επίσης συναντίληψη σε κάποιες γενικές κατευθύνσεις, όπως ότι η επιχειρηματικότητα έχει να προσφέρει και είναι μέρος της λύσης, αλλά και ότι όλοι έχουμε να κερδίσουμε όταν βιομηχανία και κοινωνία λειτουργούν μαζί.

«Ο στόχος είναι να προχωρήσουμε μπροστά με τους καλύτερους και ο χρόνος είναι τώρα», τόνισε ο κ. Παπαλεξόπουλος, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το τι πρέπει να κάνουμε δεν είναι απλό και μονοσήμαντο.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε πως η καινοτομία στοχεύει σε υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, ανταγωνιστικότητα και καλύτερες θέσεις εργασίες και τόνισε πως «χτίζουμε μέσω αυτής προς τη μείωση των ανισοτήτων». Αναγνώρισε παθογένειες, όπως ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν αναπτύσσει επαρκώς τις δεξιότητες που συνδέονται με την καινοτομία, αλλά και μια θετική δυναμική που συνδέεται με αισιόδοξες προοπτικές.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι το ανθρώπινο δυναμικό μας είναι από τα μεγάλα μας ατού, αλλά το χάσμα δεξιοτήτων είναι από τις πιο δυσεπίλυτες προκλήσεις στη χώρα μας. Το εκπαιδευτικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στο φάσμα των προκλήσεων, ενώ πολλές επιχειρήσεις δεν επενδύουν επαρκώς στην κατάρτιση και τη διά βίου μάθηση, υποστήριξε. Αναφέρθηκε επίσης στο κρίσιμο θέμα της τεχνικής εκπαίδευσης και των soft skills, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προσαρμογής προτύπων και αλλαγών.

Μπουρλά: Ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και προτύπων

Μιλώντας από τη δική του πλευρά, ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά στον οποίο ζητήθηκε να αξιολογήσει τη δυνατότητα της Ελλάδας να καινοτομεί, είπε πως συμφωνεί ότι το κράτος πρέπει να συμβάλει δημιουργώντας ένα πλαίσιο, αλλά η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι αυτή που θα προχωρήσει τις εξελίξεις.

Ανέφερε πως εκείνοι που αξιολογούν το πού θα κάνουν μία επένδυση, έχουν μια ολιστική εικόνα, τόνισε ότι μιλάμε για ανταγωνιστικό περιβάλλον αλλά και ότι το πιο σημαντικό απ’ όλα, ειδικά για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας, είναι αν πιστεύεις ότι μπορείς να βρεις το ανθρώπινο δυναμικό στη χώρα και αν πιστεύεις ότι η επένδυσή σου θα είναι καλοδεχούμενη. 

Ο κ. Μπουρλά αναφέρθηκε ειδικότερα στην επένδυση της Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας πως «η Θεσσαλονίκη τράβηξε την επένδυσή μας με το σπαθί της». Μίλησε για τεράστια δεξαμενή εξειδικευμένων ανθρώπων και διαφορετική πολιτική φιλοσοφία στη χώρα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και είπε: «Βρήκα αυτό που περίμενα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι».

Μιλώντας για την επένδυση που έκανε η εταιρία του στη χώρα μας, ο Άλμπερτ Μπουρλά είπε: «Λάβαμε περίπου 10.000 βιογραφικά κι έχουμε προσλάβει 400-450 άτομα, των οποίων το 15% ήταν Έλληνες που ήθελαν να γυρίσουν από το εξωτερικό και έψαχναν μία σοβαρή δουλειά».  

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας και προτύπων και πρόσθεσε: «Αυτό που ξέρω είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε πολύ λιγότερους νέους που θέλουν να τολμήσουν και να πάρουν το ρίσκο να προσπαθήσουν κάτι διαφορετικό». 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα