Μήνυμα Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ για την Τουρκία με αφορμή την Ουκρανία

Μήνυμα Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ για την Τουρκία με αφορμή την Ουκρανία
Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε στο ΝΑΤΟ ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινό μέτωπο απέναντι στη Ρωσία, ενώ η Τουρκία απειλεί. Έκανε λόγο για “αμόκ” της Άγκυρας με τα ελληνικά νησιά. Θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης όσο κρατά η ενεργειακή κρίση

Κοινό μέτωπο απέναντι στη Ρωσία για την Ουκρανία με απειλές από Τουρκία δε γίνεται, διαμήνυσε στο ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για την κύρωση της προμήθειας των φρεγατών Belharra και των αεροσκαφών Rafale.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι: “Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα διαστρέφει την αλήθεια. Με το αμόκ σχετικά με τα νησιά κάποιοι αποφάσισαν να παράξουν ταυτόχρονα το διεθνές δίκαιο, τις συνθήκες, την ιστορία και τη γεωγραφία. Για αυτό άλλωστε πήραν άμεση απάντηση από όλους”.

Δήλωσε ότι: “Η δική μας θέση είναι σταθερή. Η πόρτα μας είναι πάντα κλειστή σε κάθε απειλή και το παράθυρο μας είναι πάντα ανοιχτό σε κάθε διάλογο. Η Ελλάδα δεν έχει καμία ανάγκη να εκτοξεύει φωτοβολίδες για να αποσπάσει την προσοχή από όσα συμβαίνουν στην κοινωνία της. Είναι μία χώρα με αυτοπεποίθηση σε κάθε πεδίο και μία χώρα που επιδεικνύει συνέπεια σε κάθε συμμαχία της.”

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό πρέπει “να το αντιληφθεί πρώτη η Δύση” και συνέχισε: “Γιατί ενώ όλοι στο ΝΑΤΟ μιλούν για κοινό μέτωπο απέναντι στη Μόσχα εξαιτίας των εντάσεων στην Ουκρανία, στο ίδιο το ευρωατλαντικό πλαίσιο διαγράφεται μία θεμελιώδης αντίφαση. Ένας εταίρος σταθερός και φιλειρηνικός απειλείται από έναν άλλον ο οποίος μάλιστα αγνοεί το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες της Συμμαχίας και ενίοτε την εκβιάζει, εξοπλιζόμενος με ρώσικα συστήματα”.

Χρησιμοποίησε μάλιστα μία φράση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη για να διαμηνύσει στο ΝΑΤΟ: “Εδώ δεν χωρούν πια ίσες αποστάσεις”.

Όσον αφορά στην ανησυχία για επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης και αύξηση των τιμών του φυσικου αερίου λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί η επιδότηση σε λογαριασμούς επιχειρήσεων, νοικοκυριών και αγροτών. Ξεκαθάρισε όμως ότι: “Κάθε οικονομική απόφαση θα έχει το μέτρο της λογικής. Δεν θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα και στη διεθνή αξιοπιστία.”

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ.Μητσοτάκής δήλωσε ότι: “Το μήνυμα που καλείται να δώσει σήμερα το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ένα μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης”. Εξαπέλυσε επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι: “Βάζει στο κοινοβουλευτικό μίξερ το ‘όχι’ στα Rafale και τα ‘ναι’ στις φρεγάτες και βγάζει ‘παρών’”. Σχολίασε δε τις δηλώσεις του εξαδέλφου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Τσίπρα και τόνισε ότι: “Για τη ΝΔ η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός”. Ενώ υποστήριξε ότι: “Κάθε πολιτική διαφωνία σταματά εκεί που ξεκινά το συμφέρον της χώρας. Ακόμα και το παρών σημαίνει απών”.

Ο πρωθυπουργος ζήτησε ξανά το λόγο μετά την ομιλία του κ.Τσίπρα και του κ.Κατρίνη για να απαντήσει και στους δύο. Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταψηφίσει τη συμφωνία με την Αιγυπτο για την ΑΟΖ τη συμφωνία με την Ιταλία για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη Γαλλία, ακόμη και τις αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό, σπάζοντας μια κοινοβουλευτικη παράδοση ετών. Αναρωτήθηκε μάλιστα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφισει και τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ για τις βάσεις. Και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει παρών όταν μιλάμε για την αμυντική δυνατότητα της χώρας. Χαρακτήρισε δε το ΣΥΡΙΖΑ εθνική παραφωνία σε κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με τη Γαλλία ήταν ζητούμενο όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1977, που το έθεσε πρώτη φορά ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Σχολίασε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει με επιχείρημα ότι θα σταλουν Ελληνες στρατιώτες στο Μάλι. “Έίδατε κανέναν ‘Ελληνα στρατιώτη στο Μάλι; Δεν έχω δει κανέναν Έλληνα στρατιώτη να βρίσκεται εκεί”, πρόσθεσε.

Υπενθύμισε δε ότι “ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1981 είχε εκλεγεί το 1981 με σύνθημα “έξω οι βάσεις του θανάτου” και το 1983 υπέγραψε μία πολύ ωραία πενταετή επέκταση της συμφωνίας λέγοντας ότι οι βάσεις μένουν μέχρι να φύγουν”. Σχολίασε μάλιστα ότι “υπάρχει μία γενικότερη εμπειρία, μία τεχνογνωσία στο λαϊκισμό σε αυτό που εσείς αποκαλείτε προοδευτικό κεντροαριστερό χώρο” και πρόσθεσε: “Φαντάζομαι ότι ο κ.Τσίπρας έχει πάρει κάποια τέτοια μαθήματα και χρησιμοποιεί αυτή την ωραία διγλωσσία”.

Απάντησε όμως στην τριτολογία του στον κ.Τσίπρα και για τη συμφωνία των Πρεσπών. Υπενθύμισε οτι εξαρχής είχε ενημερώσει τον ελληνικό λαό πως δεν θα μπορούσε να αλλάξει τη συμφωνία διότι θα αποτελούσε διεθνώς κυρωμένη σύμβαση του ελληνικού κράτους, υποστηρίζοντας συνεπώς ότι ειναι συνεπής με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Κατηγόρησε όμως το ΣΥΡΙΖΑ και διότι επικαλείται δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων για τη βάση της Αλεξανδρούπολης σε αυτή ειδικά τη συγκυρία. Εκανε μάλιστα λόγο για ταύτιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Κυριάκο Βελόπουλο, σχολιάζοντας πάντως ότι δεν του κάνει εντύπωση δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συγκυβερνήσει με τον Πάνο Καμμένο.

“Ηγούμαι μίας παράταξης, της οποίας ο επικεφαλής Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει κάτι που εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο: Ανήκουμε στη Δύση. Είτε σας αρέσει, είτε όχι” κατέληξε, απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός εξάλλου τόνισε ότι με τη συμφωνία στρατηγικής σχέσης Ελλάδας- Γαλλίας ενισχύεται το εθνικό οπλοστάσιο και η γεωπολιτική θέση της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη. Έκανε συνεπώς λόγο για μία αμυντική επιλογή με πολιτικό περιεχόμενο και για μία εθνική απόφαση με διεθνή προσανατολισμό.

“Η επιφάνεια και ο βυθός μας θωρακίζονται απόλυτα”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις φρεγάτες Belharra. Τόνισε ότι το Πολεμικό Ναυτικό επέλεξε τις συγκεκριμένες φρεγάτες και η πολιτεία άκουσε την εισήγηση του. Αλλά και ότι οι φρεγάτες Belharra “κουμπώνουν” απόλυτα με τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και τα ελικόπτερα Romeo.

Αναφέρθηκε και στην ταυτόχρονη προμήθεια τορπιλών βαρέος τύπου. Και ανακοίνωσε ότι οι αποφάσεις για τα τέσσερα νέα ακόμη μικρότερα πλοία επιφάνειας, που θα προμηθευτεί η χώρα με γνώμονα πάντα την εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού, θα ληφθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Στο Αιγαίο θα περιπολούν σύντομα τα πιο εξελιγμένα Rafale, αντίστοιχα με αυτά που θα αποδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία της Γαλλίας, τόνισε επίσης ο κ.Μητσοτάκης. Επισήμανε ότι και όσον αφορά στην επιλογή των αεροσκαφών κριτήριο ήταν η εισήγηση της Πολεμικής Αεροπορίας. Και εκτίμησε ότι τα Rafale “σημαντικό, όχι απλά τακτικό, αλλά στρατηγικό πλεονέκτημα απέναντι σε όποιους μπορεί να σκέφτονται να επιβουλευτούν την κυριαρχία της χώρας.”

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και δήλωσε το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας, υπενθυμίζοντας την απαλλαγή των πτητικών επιδομάτων από κάθε φόρο. Προανήγγειλε μάλιστα ότι τα “δωράκια” στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα συνεχιστούν.

Γύρω από το κόστος των αεροσκαφών ζήτησε από όλους αυτοσυγκράτηση αφήνοντας αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα εξασφάλισε τα Rafale χαμηλότερα από την αρχική τους τιμή και σε πολύ πιο γρήγορο χρονικό διάστημα, σε σχέση με αντίστοιχες παραγγελίες στο παρελθόν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα