Μήνυμα Πάιατ για τη στρατηγική σημασία που δίνει στην Ελλάδα η Ουάσινγκτον

Μήνυμα Πάιατ για τη στρατηγική σημασία που δίνει στην Ελλάδα η Ουάσινγκτον

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Τζέφρι Πάιατ για τις ελληνικές θέσεις όσον αφορά στη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης και τις επιστολές της Αθήνας στον ΟΗΕ.

Η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε στον Πρεσβευτή των ΗΠΑ τις ελληνικές θέσεις και ενέργειες απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι η υπογραφή Μνημονίου με τη Λιβύη έχει χαρακτηριστεί «προκλητική ενέργεια» από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης το περιεχόμενο των επιστολών που έστειλε η Ελλάδα στον Γενικό Γραμματέα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έστειλε δύο επιστολές στον ΟΗΕ χθες το βράδυ.

Η μεν επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ αφορά στο ξεκάθαρο αίτημα να μην πρωτοκολληθεί η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης στον Οργανισμό καθώς δεν πληροί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Η δε επιστολή προς τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που εν προκειμένω η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο συμβούλιο ασφαλείας έχει να κάνει με τη διάσταση της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας, καθώς η Ελλάδα καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει τα μέτρα του για αν αποφευχθεί οποιαδήποτε αναταραχή από την τουρκική προκλητικότητα.

Επίσημο θέμα και αφορμή της συνάντησης Μητοστάκη- Πάιατ ήταν βεβαίως η προετοιμασία του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 6 έως τις 8 Ιανουαρίου 2020.

Στις 7 Ιανουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, ενω στις 6 Ιανουαρίου θα παραστεί στην τελετή της ομογένειας για τον Αγιασμό των Υδάτων στο Tarpon Springs της Florida. Ο κ.Πάιατ μέσω twitter μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό έστειλε μάλιστα ένα σαφές μήνυμα.

Eκανε λόγο για μία εξαιρετική συνάντηση με αντικείμενο το ταξίδι του κ.Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, “ένα σαφές σημάδι της αυξανόμενης σημασίας της Ελλάδας για την Ουάσινγκτον ως πυλώνα σταθερότητας σε αυτή την κρίσιμη και στρατηγική περιοχή και της αφοσίωσης μας στην υποστήριξη της πλήρους οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version