Συνάντηση Πομπέο – Δένδια: Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Άγκυρα να κάνει παράνομες γεωτρήσεις

Συνάντηση Πομπέο – Δένδια: Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Άγκυρα να κάνει παράνομες γεωτρήσεις
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η τουρκική προκλητικότητα στο επίκεντρο της συνάντησης Πομπέο - Δένδια - Υπεγράφη Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας.

Στις 12.20 υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο στο κατώφλι του υπουργείου Εξωτερικών. Από την είσοδο του νεοκλασικού ο Ν. Δένδιας τον οδήγησε στην αίθουσα Καποδίστρια του πρώτου ορόφου όπου οι δύο άνδρες ξεκίνησαν τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους. Για τους δύο υπουργούς Εξωτερικών είναι η τρίτη φορά που συναντώνται, καθώς τον Ιούλιο ο Ν. Δένδιας είχε επισκεφθεί τη Ουάσιγκτον, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, ενώ είχε επίσης την ευκαιρία να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη συνάντηση Δένδια – Πομπέο υπεγράφη το σημαντικό Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ), με το οποίο θα ενισχυθεί η ικανότητα της Ελλάδας να προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο

Τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ζήτησαν από τον Πομπέο την συμβολή των ΗΠΑ, προκειμένου να μπει «φρένο» στην τουρκική προκλητικότητα. Αν και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν σχολίασε όσα του είπε ο κ. Μητσοτάκης για την Τουρκία, μπροστά στις κάμερες, στην συνέχεια… αναγκάστηκε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα, ενώπιον του Νίκου Δένδια και των δημοσιογράφων.

  “Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν ξεκάθαρες και αδιαμφισβήτητες εγγυήσεις για την υποστήριξη της Ελλάδας, όσον αφορά την επιθετική στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο” τόνισε ο Μάικ Πομπέο. Επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ κατανοούν τους κινδύνους, καθώς γνωρίζουν τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα, είπε ότι στο πλαίσιο αυτό “δουλεύουμε πολύ στενά για να επιτύχουμε κάποια αποτελέσματα, να μην έχουμε στρατικοποίηση των θεμάτων αυτών και να έχουμε μία αποκλιμάκωση και αποτελέσματα αμοιβαία αποδεκτά”. “Υπάρχουν κάποια όρια και δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις. Δεν μπορεί να επιτραπεί αυτό” υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Περαιτέρω, υπογράμμισε ότι έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δραστηριότητες σε διεθνή ύδατα διέπονται από κανόνες και έχουμε διαμηνύσει στους Τούρκους ότι οι παράνομες γεωτρήσεις είναι απαράδεκτες. Ο κ. Πομπέο διαμήνυσε πως οι ΗΠΑ θέλουν να γίνουν σύμμαχος της Ελλάδας σε πολλά θέματα ενέργειας, “για την ευημερία της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου”. Υπό αυτό το πρίσμα, ανέφερε πως τον περασμένο διάστημα συναντήθηκε με την ηγεσία της Κύπρου και του Ισραήλ, που θέλουν να συνεργαστούν στον τομέα της ενέργειας τονίζοντας: “θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν κανόνες σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων και κανένας να μην κρατά την Ευρώπη σαν όμηρο” Και πρόσθεσε: “Και θέλουμε να κάνουμε τη σχέση αυτή πιο μόνιμη”.

Δένδιας: Σήμερα εγκαινιάζουμε μία νέα εποχή

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, αναφερόμενος στη νέα δυναμική που έχουν προσλάβει οι σχέσεις Ελλάδος-ΗΠΑ τόνισε ότι αυτή δεν είναι συγκυριακή. “Η χώρα μας” είπε “μετά από μία δεκαετία εσωστρέφειας, λόγω της κρίσης, επανέρχεται με αυτοπεποίθηση στο διεθνές περιβάλλον. Επαναπροσδιορίζει τη σχέση της με τους στενότερους συμμάχους και είναι σε θέση να εκπληρώσει το ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στο άμεσο περιβάλλον και την ευρύτερη περιοχή. Μια περιοχή που ταλανίζεται από μακροχρόνιες συγκρούσεις, απειλές και παραβατικές συμπεριφορές που υπονομεύουν τη διεθνή νομιμότητα”.

Στο σημείο αυτό έκανε μνεία στην πρόθεση της Τουρκίας να διενεργήσει νέα γεώτρηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Μια απόφαση που, όπως τόνισε, “έρχεται μετά από σωρεία παραβιάσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και υπονομεύει κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή”.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε τη σημασία της στρατηγικής αναβάθμισης της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, επισήμανε ότι “αυτή καθαυτή, συνιστά εγγύηση ασφάλειας και πηγή σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας” επισημαίνοντας ότι “οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σήμερα βρίσκονται στο ιστορικό τους απόγειο, καθώς και ότι “το επιστέγασμα όλης αυτής της νέας φάσης στην οποία έχουν εισέλθει είναι αναμφισβήτητα ο Στρατηγικός Διάλογος, ο Δεύτερος Γύρος του οποίου, εκκινεί τη Δευτέρα”.

Και πρόσθεσε: “Είναι, επίσης, απόδειξη της δέσμευσης Ελλάδος και ΗΠΑ να οδηγηθούμε σε μια ολιστική στρατηγική θεώρηση της συνεργασίας μας που περιλαμβάνει όλους εκείνους τους τομείς που μέχρι σήμερα αναπτύσσονταν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον”.

Στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται σήμερα, όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας, η συνεργασία των δύο χωρών εκτείνεται από τα περιφερειακά ζητήματα, την άμυνα και την ασφάλεια, έως την οικονομία, το εμπόριο, τις επενδύσεις, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τις σχέσεις των κοινωνιών μας και, φυσικά, τα θέματα ενέργειας. Ως προς την ενέργεια, όπως υπογράμμισε “το ουσιαστικό διακύβευμα παραμένει η ενεργειακή ασφάλεια και η διαφοροποίηση πηγών και οδών ενέργειας” αποσαφηνίζοντας ότι “για την υλοποίηση όλων αυτών των σχεδιασμών, συνεργαζόμαστε εντατικά με τους εταίρους μας και τους Αμερικανούς συμμάχους μας, προάγοντας μαζί τη συνεργασία, την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, πάντα όμως στη βάση της διεθνούς νομιμότητας”.

Από αυτό το βήμα ο Ν. Δένδιας θέλησε επίσης να ευχαριστήσει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, για την αγαστή συνεργασία και την προσωπική του συμβολή στην κοινή αυτή προσπάθεια.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε τις τρεις διαφορετικές διαστάσεις της Συμφωνίας. Με βασική την εθνική της διάσταση. “Θεωρούμε ότι για την Ελλάδα είναι μια απολύτως συμφέρουσα συμφωνία, γιατί αυξάνει το αμερικανικό αμυντικό αποτύπωμα στη χώρα”, είπε ο Ν. Δένδιας συμπληρώνοντας ότι επίσης αφενός “βοηθάει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα και στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις” και αφετέρου διότι “αποτελεί έναν ευρύτερο παράγοντα δημιουργίας οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα”.

Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε τη σημασία της αναβάθμισης του ευρύτερου ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, επανερχόμενη στη διεθνή σκηνή μετά την κρίση, σε συνδυασμό με τη συμφωνία ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. “Ενισχύει την Ελλάδα, ενισχύει τις διμερείς σχέσεις, εξυπηρετεί τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά λειτουργεί ως παράγων σταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή” τόνισε.

Η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο εκτός του ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού υπουργού μετά από χρόνια στην Αθήνα είναι και η μεγαλύτερη σε διάρκεια αν τη συγκρίνει κανείς με την επίσκεψη του προκατόχου του Τζον Κέρι ο οποίος είχε μείνει στην Αθήνα λίγες μόνο ώρες. Ένδειξη της εξαιρετικής σημασίας που δίνει η αμερικανική πλευρά στη στενότερη αμυντική και όχι μόνο συνεργασία της με την Ελλάδα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος δεδομένου του σημαντικού ρόλου της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Σε ανακοίνωσή του εξάλλου χθες το βράδυ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνιζε ότι η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σηματοδοτεί ένα «ιστορικό σημείο» για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι ένας ζωτικός εταίρος που μοιράζεται βασικούς στρατηγικούς στόχους με τις ΗΠΑ και αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. «Μαζί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επενδύουν στο μέλλον της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της Θεσσαλονίκης ως πύλης προς τα Βαλκάνια για επενδύσεις και εμπόριο» αναφέρεται μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά.

Όπως επισημαίνει επίσης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας σε όλα τα μέτωπα θα ενισχύσει την ικανότητα της Ελλάδας να προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα για τη Συμφωνία αναφέρει: «Χαιρετίζουμε τη συμφωνία μας για επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία θα μας επιτρέψει να επεκτείνουμε τις διμερείς μας δραστηριότητες στη Λάρισα, το Στεφανοβίκιο και την Αλεξανδρούπολη και να διατηρήσουμε την αυξημένη δραστηριότητα στη ναυτική βάση της Σούδας. Η συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας επιτρέπει την αμοιβαία επωφελή βελτίωση των υποδομών και υποστηρίζει την αυξημένη συνεργασία με την Ελλάδα και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Επικροτούμε επίσης την Ελλάδα για τη δαπάνη 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει ειδική αναφορά στην ανάπτυξη της διμερούς οικονομικής σχέσης ενώ υπογραμμίζοντας ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι σημαντική για τη θωράκιση της οικονομικής και πολιτικής ασφάλειας αλλά και τη διασφάλιση της κυριαρχίας, γίνεται μνεία στο πώς η χώρα μας συμβάλλει στην ενίσχυση της ενεργειακής διαφοροποίησης της Ευρώπης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα