Την τουρκική προκλητικότητα έθεσε στον Πομπέο ο Μητσοτάκης 

Την τουρκική προκλητικότητα έθεσε στον Πομπέο ο Μητσοτάκης 
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικάνο Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019. (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ) Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Μαξίμου επισήμανε ότι η Τουρκία παραβιάζει στο Αιγαίο και την Αν.Μεσόγειο το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και δήλωσε ότι προσβλέπει στη συμβολή των ΗΠΑ για ένα πιο εποικοδομητικό κλίμα

Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο έθεσε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες πριν τη συνάντηση στο Μαξίμου, ζητώντας ουσιαστικά την παρέμβαση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία.

Ο κ.Μητσοτάκης επισήμανε στον κ.Πομπέο ότι στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο εκδηλώνονται κινήσεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Τόνισε ότι οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, η οποία ζητά την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Και δήλωσε ότι προσδοκά στη συμβολή των ΗΠΑ για ένα πιο εποικοδομητικό κλίμα συνεργασίας.

Πομπέο: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα στην περιοχή. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους

Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ απαντώντας στην προσφώνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου αφού σημείωσε την ιστορική σχέση των δυο χωρών τόνισε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους και πως με την επίσκεψή του προσβλέπει «πως θα προχωρήσουν μπροστά».

Ο Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας υπάρχουν σημεία που εκτείνονται και σε οικονομικό επίπεδο.

Υπογράμμισε πως οι αμερικανικές εταιρείες είναι έτοιμες να έλθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για όλους.

“Είχα μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Πομπέο. Είναι κοινός στόχος των χωρών μας να διασφαλίσουμε την σταθερότητα στην περιοχή. Συζητήσαμε τρόπους ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων, αλλά και της οικονομικής συνεργασίας μας σε τομείς όπως η ενέργεια και οι μεταρρυθμίσεις για την προώθηση της ευημερίας” έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Twitter:

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ, μετά την επίσημη ανακοίνωση της Τουρκίας ότι στις 7 Οκτωβρίου το Γιαβούζ ξεκινάει γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο “οικόπεδο 7”, ο κ.Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως είχε αναφέρει στο ΑΠΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, οι δυο ηγέτες συζήτησαν για την εξελισσόμενη νέα παράνομη επέμβαση της Τουρκίας στο αδειοδοτημένο τεμάχιο της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποφάσισαν για συντονισμένες ενέργειες και διαβήματα τόσο προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και προς τα Ηνωμένα Έθνη προς αντιμετώπιση της εξελισσόμενης παράνομης δραστηριότητας της Τουρκίας.

Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ακόμη ότι συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα η στενή συνεργασία και ο απόλυτος συντονισμός ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Τη συνέχιση της στενής συνεργασίας και τον συντονισμό ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις σε όλα τα επίπεδα, είχε επισημάνει λίγο νωρίτερα και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου σε γραπτή δήλωσή του, για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι Ν. Αναστασιάδης και Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο κ.Πομπέο από την πλευρά του δεν απάντησε μπροστά στις κάμερες ως προς την τουρκική προκλητικότητα, εξήρε όμως το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας σε μία ιδιαίτερα “ενεργή” όπως χαρακτηριστικά είπε περιοχή.

Χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών που θα αναβαθμιστεί με την επίσκεψη του (τη συμφωνία για τις βάσεις, που επεκτείνεται), ενώ αναφέρθηκε και στην οικονομία και στην Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό, εκτιμώντας ότι αμερικανικές εταιρείες βλέπουν τις ευκαιρίες από το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στη χώρα μας.

Ο κ.Πομπέο υπογράμμισε τις βαθιές ιστορικές σχέσεις ΗΠΑ- Ελλάδας, ενώ επισήμανε ότι στην πολιτεία του, το Κάνσας, υπάρχει μεγάλη ελληνική κοινότητα, σχολιάζοντας με χαμόγελο ότι θα είναι ικανοποιημένοι απο την επίσκεψη του στην Αθήνα.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικάνο Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναλυτικά:

“Αγαπητέ κύριε Υπουργέ των Εξωτερικών,

Με χαρά σάς καλωσορίζω, σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την ευκαιρία του δεύτερου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των χωρών μας. Διαδικασία, που αποτελεί κομβικό σημείο για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μας.

Επέστρεψα μόλις προ εβδομάδος από τις ΗΠΑ. Εκεί, είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στις κεντρικές εκδηλώσεις των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και να συναντηθώ με τον Υπουργό Εμπορίου κ. Ross, παλιό καλό φίλο της Ελλάδος.

Συζητήσαμε τις κοινές οικονομικές προοπτικές μας. Και παρουσίασα αναλυτικά τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται, σήμερα, στην Ελλάδα. Βρήκα, επίσης, ξεχωριστό ενδιαφέρον στη συμμετοχή μου στην πολύ ζωντανή κοινότητα των δεξαμενών σκέψης στις ΗΠΑ.

Και, βεβαίως, η επαφή μου με την δυναμική ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ υπενθύμισε τους στενότατους δεσμούς που ενώνουν την Αμερική και την Ελλάδα. Δεσμοί αρχών και κοινών διαδρομών. Οι σχέσεις μας οικοδομήθηκαν πάνω στις ίδιες αξίες της ελευθερίας, της Δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σφυρηλατήθηκαν σε κοινούς αγώνες σε δυο παγκοσμίους πολέμους. Και προσωποποιήθηκαν στους εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μου που επέλεξαν τις ΗΠΑ ως δεύτερη πατρίδα τους. Οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης το 2021 πιστεύω ότι θα αποτελέσουν ορόσημο υπενθύμισης και εμβάθυνσης αυτής της βαθιάς ιστορικής, πολιτικής και πολιτισμικής σχέσης.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η επίσκεψή σας, κύριε Υπουργέ, πραγματοποιείται νωρίς, δηλαδή μόλις 3 μήνες από την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα. Η έλευσή σας συμπίπτει με την εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός να διαμορφώσουμε μια νέα πορεία για την χώρα μας.

Αφήνοντας πίσω τις δύσκολες μέρες μιας πολύπλευρης κρίσης και ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Ύστερα από 10 χρόνια οικονομικής αντιξοότητας με σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις, οδεύουμε με σταθερά βήματα προς την ανάκαμψη.

Σε συνθήκες απόλυτης πολιτικής σταθερότητας, λάβαμε ήδη σαφή μέτρα που την υπηρετούν: Πήραν τέλος οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. Επιχειρήσεις και πολίτες ανακουφίζονται από την υψηλή φορολογία.

Μειώνουμε το γραφειοκρατικό βάρος για τις επιχειρήσεις, προωθούνται ταχύτατα οι ιδιωτικοποιήσεις. Και θεσπίζονται ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων. Οι συνομιλίες μας στην Αθήνα, αυτές τις ημέρες, εκτείνονται σε ευρύ φάσμα θεμάτων.

Η Άμυνα, η Οικονομία -με αιχμή την Ενέργεια, τον Τουρισμό και το Εμπόριο- όπως και οι πολιτιστικές σχέσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής συνεργασίας μας. Είμαστε αποφασισμένοι να την ενισχύσουμε και άλλο.

Συμφωνήσαμε και χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτό στην επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Κάτι που ενισχύει το κοινό στρατιωτικό και ευρύτερα στρατηγικό μας αποτύπωμα στην περιοχή υπέρ πάντα της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

Πολύ περισσότερο όταν στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, εκδηλώνονται κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, και συνοδευόμενα συχνά από μία ακραία και αντιπαραγωγική ρητορική.

Αναφέρομαι, κύριε υπουργέ, στην πρακτική της γειτονικής Τουρκίας η οποία, δυστυχώς συχνά, δεν συνάδει με τη στάση φιλίας και συνεργασίας στην οποία επιμένει η Ελλάδα.

Για τις εξελίξεις, αυτές, άλλωστε, έχει τοποθετηθεί και με επίσημες αποφάσεις της η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Οι ΗΠΑ έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Κύπρος δεν ζητά παρά το αυτονόητο. Την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Προσδοκώ, στη θετική συμβολή των ΗΠΑ που θα οδηγήσει τελικά, στη διαμόρφωση ενός πιο εποικοδομητικού και γόνιμου κλίματος στην περιοχή. Η συνεργασία μας, ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στην Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα.

Χαιρετίζω ιδιαίτερα το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι Αμερικανοί τουρίστες επισκέπτονται την πατρίδα μου. Ότι τα προγράμματα υποτροφιών και ανταλλαγής φοιτητών έχουν ενταθεί. Ότι η Ελλάδα έχει πλήρως αποκατασταθεί στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου. Και ότι οι οικονομικές μας σχέσεις βελτιώνονται σε βάση σταθερή.

Η απόκτηση των ναυπηγείων στη Σύρο από την εταιρεία ONEX και, πιο πρόσφατα, το έντονο ενδιαφέρον των αμερικάνικων πολυεθνικών Pfizer και Cisco να επενδύσουν στον φαρμακευτικό τομέα και στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το πολύ μεγάλο και έμπρακτο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για το έργο στο Ελληνικό συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα. Στην οικονομία της και στο υψηλά εξειδικευμένο δυναμικό της.

Τέλος, θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ και στην ενεργειακή συνεργασία μας, περιλαμβανομένης εκείνης στο υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Όπως και στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, έχοντας κατά νου τη συμμετοχή της EXXON MOBIL στους διεθνείς ομίλους που δραστηριοποιούνται στα ανοιχτά της Κρήτης.

Σας καλωσορίζω, λοιπόν, κύριε Υπουργέ με αισθήματα φιλίας και εκτίμησης και μαζί σας καλωσορίζω και το άνοιγμα αυτού του νέου κεφαλαίου στην μακρά, κοινή μας πορεία”.

Το Tweet του Πομπέο για τη συνάντηση

Ανάρτηση στο Twitter έκανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, μέσω της οποίας αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Χάρηκα που είδα τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη σήμερα. Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση για την οικονομική μεταρρύθμιση, την συνεργασία στην ενέργεια και άλλα ζητήματα. Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν με την νέα ελληνική κυβέρνηση για να χτίσουν ένα πρόσφορο μέλλον», έγραψε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα