Μήνυμα Τσίπρα στην Άγκυρα: Να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο

5η Σύνοδος των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου
5η Σύνοδος των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου EUROKINISSI

Πολλαπλά μηνύματα τόσο στο εσωτερικό της Ευρώπης όσο και στην Τουρκία έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από την 5η Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου. “Μήνυμα ελπίδας η Συμφωνία των Πρεσπών” σημείωσε ο Μακρόν.

Μήνυμα στην Άγκυρα, λίγες ημέρες πριν την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη και την συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, απέστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 5ης Συνόδου των ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε “η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο” προσθέτοντας ότι “οι σχέσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά αλλά και της ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Σε αυτό το πλαίσιο” πρόσθεσε “στηρίζουμε απόλυτα την προοπτική δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.

5η Σύνοδος των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου
5η Σύνοδος των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου AP

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε σημαντική επιτυχία της Ευρώπης τη συμφωνία των Πρεσπών καθώς "πιστεύουμε σε μια Ευρώπη που μπορεί να δίνει λύσεις αντί να βυθίζεται στην εσωστρέφεια", με τον Μακρόν να τονίζει από την πλευρά του ότι η λύση του Μακεδονικού είναι “μήνυμα ελπίδας”. 

Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι συνάντηση των “7” δίνουν μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας “να υπερασπιστούμε τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες, την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και το διεθνές δίκαιο και να παίξουμε ένα καταλυτικό ρόλο στις ευρωπαϊκές και τις περιφερειακές εξελίξεις”.

“Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου βίωσαν με τον εντονότερο τρόπο και την οικονομική και τη μεταναστευτική κρίση και έχουμε έναν λόγο παραπάνω να παλέψουμε μαζί, συμπλήρωσε επίσης ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι”έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης, ιδίως όταν τα προβλήματα αυτά αφορούν το σύνολο της ΕΕ. Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, σε μια περίοδο που κυριαρχεί η λογική της εθνικής περιχαράκωσης, μπορούν και μέσα από την παράδοση και την στοχοπροσήλωση τους να δώσουμε μήνυμα συνεργασίας και ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε”.

5η Σύνοδος των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου
5η Σύνοδος των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου AP

Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη “η Ευρώπη να αποκτήσει ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, στη βάση της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού των ευθυνών" και κατέληξε υπογραμμίζοντας: “Δεν μπορούμε όμως να μιλάμε για αλληλεγγύη, χωρίς τη δημιουργία μηχανισμού αναδιανομής αιτούντων ασύλου μεταξύ κρατών-μελών. Και άρα είναι προτεραιότητα για εμάς η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου. Πρέπει να παλέψουμε από κοινού την προοπτική ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την καταπολέμηση της ανεργίας".

Επιπλέον υπογράμμισε ότι τα όποια οφέλη από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων που είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι οφέλη που θα μοιραστούν εξίσου τόσο σε ελληνοκύπριους όσο και τουρκοκύπριους.

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της Κύπρου σημείωσε ότι απώτερος στόχος παραμένει η ασφάλεια και η ευημερία των πολιτών μας και η δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης για το σύνολο των λαών της Ευρώπης. Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε επίσης την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για το περιεχόμενο της Διακήρυξης της Λευκωσίας που υιοθετήθηκε στη σημερινή σύνοδο.

Για το ζήτημα της Μετανάστευσης σημείωσε ότι ήταν ομόφωνη η θέση ότι απαιτείται συλλογική προσπάθεια, ενότητα και αλληλεγγύη.

Ως προς την ενέργεια, έναν εκ των βασικότερων πυλώνων της μεταξύ τους συνεργασίας, συζητήθηκε από τη σκοπιά της ενεργειακής ασφάλειας με στόχο η Μεσόγειος να αποτελέσει εναλλακτικό διάδρομο για τη μεταφορά ενέργειας.

Ευχαρίστησε τους αρχηγούς για τη διαχρονική στήριξη και αλληλεγγύη στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά την ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όσον αφορά στην έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είπε αναφορικά με το Κυπριακό, μεταξύ άλλων, ότι προσβλέπει σε λύση λειτουργική ώστε να είναι βιώσιμη, πάντα στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί στο δείπνο που θα ακολουθήσει, είπε.

5η Σύνοδος των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου
5η Σύνοδος των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου AP

Συγχαρητήρια Μακρόν σε Τσίπρα για την Συμφωνία των Πρεσπών 

Σε διμερές επίπεδο η Γαλλία και η Κύπρος αποτελούν εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας, τόνισε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν.

"Θέλουμε μια Ευρώπη ικανή να προστατεύσει τον εαυτό της η ίδια και για μένα αποτελεί σημαντικό στοιχείο μια ενισχυμένη άμυνα για την Ευρώπη και ευχαρίστησε τις κυπριακές αρχές για τους στρατηγικούς δεσμούς", είπε.

Εξέφρασε τον σεβασμό στην κυριαρχία της Κύπρου και είπε πως η Σύνοδος έδωσε την ευκαιρία να επαναληφθεί η στήριξη και η αλληλεγγύη στην Κύπρο για το Κυπριακό.

Αναφερόμενος στον Αλ. Τσίπρα και τον Ζ. Ζάεφ χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως εξαιρετικό παράδειγμα για την Ευρώπη που δίνει πολλές ελπίδες για την Ευρώπη. "Μας δίνει την ελπίδα ότι ο διάλογος οδηγεί σε αποτελέσματα", σημείωσε.

Για το μεταναστευτικό είπε ότι αυτό που υπερασπιζόμαστε είναι ένα λειτουργικό όραμα και ευχαρίστησε τον Ζ. Μουσκάτ για την κινητοποίηση της Μάλτας στο να βρεθούν λύσεις ανθρώπινες και αποτελεσματικές στη Μεσόγειο.

Έχουμε έναν αγώνα κατά του τράφικινγκ και ότι πρέπει να υπάρχει ένα μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων.

Μίλησε για τον στόχο της οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Ανέφερε ότι "κανείς δεν επιθυμεί ένα άτακτο Brexit, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για όλα".

"Συμμεριζόμαστε όλοι το αίτημα του κατεπείγοντος για την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη", είπε, για να υπάρχει ένα ξεκάθαρο όραμα για τους πολίτες.

Σημείωσε ότι οι ευρωεκλογές αυτή τη φορά είναι πιο σημαντικές από ποτέ.

Κόντε: Κοινές ευαισθησίες και κοινές λύσεις 

"Το μεταναστευτικό είναι θέμα που παρουσιάζει μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη και που μπορεί να την οδηγήσει σε μια ενδόρρηξη", είπε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε.

Οι χώρες μας έχουν μια κοινή ευαισθησία και πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να βρούμε κοινές λύσεις, είπε και πρόσθεσε ότι έχουμε αποτύχει να δώσουμε απάντηση στο πρόβλημα του καταμερισμού. Δεν θα εκπλαγούμε να δούμε τους πολίτες να γυρίζουν την πλάτη τους στην Ευρώπη,ανέφερε.

Μας λείπει ο συγχρονισμός στον χειρισμό, είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο και αγγίζει τον τρόπο που χειριζόμαστε το θέμα της αφρικανικής ηπείρου, είπε.

Πρόσθεσε ότι το Ταμείο για την Αφρική έχει μόνο μερικά εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής και αυτά δεν αρκούν για να δημιουργήσουμε μια πραγματική πολιτική που θα λύσει τα προβλήματα.

Αναφερθείς στη Διακήρυξη της Λευκωσίας είπε ότι τονίζει τον κοινό παρανομαστή της Νότιας Ευρώπης με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη.

Κόστα: Να μην διαιρέσει την Ευρώπη το μεταναστευτικό

Πρέπει να αποφύγουμε η μετανάστευση να γίνει κάτι που διαιρεί την Ευρώπη, είπε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, Αντόνιο Κόστα.

"Πιστεύουμε στην αρχή της αλληλεγγύης και της ευθύνης, υπογράμμισε. Κάθε σκάφος που καταφτάνει στην Ιταλία, δεν είναι πρόβλημα μόνο για την Ιταλία, αλλά για όλη την Ευρώπη", σχολίασε χαρακτηριστικά.

Η Πορτογαλική Προεδρία το 2021 θα λάβει έντονα υπόψη την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Αφρικής, υπάρχει ανάγκη για μόνιμο μηχανισμό αλληλεγγύης, τόνισε.

Είπε ότι πολλές από τις Νότιες χώρες έχουν περάσει από οικονομική κρίση και πως τώρα η Ευρώπη βρίσκεται σε ανάκαμψη, ωστόσο τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορεί να υπάρξει αρνητικός κύκλος ξανά στο μέλλον στην Ευρώπη και άρα πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ.

"Ελπίζουμε φέτος να είναι η χρονιά που θα λυθεί το Κυπριακό", είπε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα προς τον Νίκο Αναστασιάδη.

Μουσκάτ:  Ενιαία προσέγγιση για το μεταναστευτικό

Παρά τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ μας, υπάρχει ξεκάθαρη αντίληψη ότι χρειάζεται μια ενιαία προσέγγιση, είπε ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, μιλώντας για τη μεταναστευτική κρίση.

Είπε ότι ως χώρες της πρώτης γραμμής έχουμε δει όλοι μας ότι όταν βρεθούμε στην κρίσιμη ώρα βρίσκουμε αλληλεγγύη ο ένας από τον άλλον. Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες και προανήγγειλε ότι το θέμα θα είναι ψηλά στην ατζέντα την επόμενη σύνοδο των "7" που θα διεξαχθεί στη Μάλτα.

Επείγει να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση της ΕΕ και πρέπει να γίνει πριν να έρθει η επόμενη κρίση, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Γιόζεπ Μπορέλ Φοντέγιες, στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 5η Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ.

Να προσεγγίσουμε με προσεκτικό τρόπο το σύστημα ασύλου και να διαφυλάξουμε το σύστημα Σέγκεν, είπε μεταξύ άλλων, μιλώντας για το μεταναστευτικό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλέξης Τσίπρας, Τουρκία, Κύπρος, Ιταλία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τσίπρας: Επιτυχία της Ευρώπης η Συμφωνία των Πρεσπών

SHARE:

24Media Network