Μητσοτάκης: Ακατάλληλος για πρύτανης ο Πελεγρίνης. Να αποχωρήσει από τη θέση του

Συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013, η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που αφορά τον νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος, τις διαδικασίες προώθησης της κινητικότητας στο Δημόσιο, την έξοδο μονίμων δημοσίων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα και των απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Στο στιγμιότυπο οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Εσωτρικών Κυριάκος Μητσοτάκης.
(EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
Συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013, η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που αφορά τον νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος, τις διαδικασίες προώθησης της κινητικότητας στο Δημόσιο, την έξοδο μονίμων δημοσίων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα και των απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στο στιγμιότυπο οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Εσωτρικών Κυριάκος Μητσοτάκης. (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) EUROKINISSI

Αιχμές κατά Στουρνάρα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που σχολίασε ότι οι Έλληνες είναι κακοφορολογημένοι. Τι είπε για τους προκατόχους του

Καυστικός για τη στάση του πρύτανη του ΕΚΠΑ Θεοδόση Πελεγρίνη εμφανίστηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας τον ως ακατάλληλο και ζητώντας να αποχωρήσει από τη θέση του.

"Είναι ντροπή (...) Κρύβεται πίσω από το αξίωμα του" τόνισε, καταδικάζοντας τη συμπεριφορά του.

«Ο πρύτανης δεν είναι κατάλληλος να ασκεί τα καθήκοντά του. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αυτό το θέμα και αυτός να παίζει θέατρο (σ.σ στο Παρίσι).

Εδώ ο κόσμος χάνεται, οι φοιτητές αγωνιούν και ο πρύτανης να παίζει θέατρο. Αν ένας πολιτικός έφευγε και εκάνε το κέφι του τη στιγμή μιας κρίσης δεν θα ασκούσατε κριτική εσείς οι δημοσιογράφοι; Θα τον είχατε κάνει με τα κρεμμυδάκια» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε δε, ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής στο νόμο για τη διαθεσιμότητα/ κινητικότητα όσον αφορά τα ΑΕΙ. «Τίθεται θέμα από το ΥΠΠΑΙΔ, και δικαίως, να γίνει σωστά η μοριοδότηση, (...) υπάρχουν αδικίες...

Επιβάλλεται να ανοίξουν τα πανεπιστήμια και να υπάρχει πλήρης πρόσβαση στους φακέλους των υπάλληλων» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Αισιοδοξία για συμφωνία με την τρόικα

Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές, εστιάζοντας τη μεγαλύτερη δυσκολία στο θέμα των πλειστηριασμών.

Διαβεβαίωσε πάντως ότι θα βρεθεί λύση για όσους έχουν πραγματική αδυναμία να εξυπηρετήσουν τις δόσεις τους.

«Υπάρχει μια δυσκολία στη διαπραγμάτευση, γνωστά τα μέτωπα που είναι ανοιχτά, σημαντικότερη δυσκολία υπάρχει στο θέμα των πλειστηριασμών καθώς η τρόικα επιμένει» αναγνώρισε ο υπουργός.

«Εγώ είμαι κατά της έντονης δραματοποίησης αυτών των διαφωνιών. Πιστεύω ότι με καλή διάθεση μπορεί να υπάρξει μια λογική λύση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση εμμένει στη στάση της ότι η πρώτη κατοικία των αδύναμων πρέπει να προστατευτεί, με σχετικές τροποποιήσεις για να μην κρύβονται άνθρωποι που έχουν δυνατότητα να πληρώσουν.

«Θα προστατευτεί η κατοικία όσων δεν μπορούν να πληρώσουν. Μπορεί να δοθεί λύση όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν, πρέπει να μπορεί η τράπεζα να τούς δίνει ενα μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο με μια χαμηλή δόση του δανείου να μην κινδυνεύει η πρώτη κατοικία» διαβεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι οι ίδιες οι τράπεζες θα ήθελαν να βρεθούν με χιλιάδες ακίνητα, συμφωνώ ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η πρακτική όσοι έχουν τη δυνατότητα να μην πληρώνουν» σημείωσε.

"Είμαστε κακοφορολογημένοι όχι υποφορολογημένοι"

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαφώνησε δε, με την αποστροφή Στουρνάρα ότι οι Έλληνες είναι υποφορολογημένοι.

«Αυτοί οι οποίοι πληρώνουν, τα συνήθη υποζύγια είναι υπερφορολογημένα. Είμαστε κακοφορολογημένοι στην Ελλάδα.

Η προσπάθεια που γίνεται τις τελευταίες δεκαετίες για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, και δεν έχει αποδώσει όσο έπρεπε.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς από την πλευρά μας ως υπουργείο, είναι κάνουμε προσλήψεις καινούριων ανθρώπων για να στελεχώσουν τον κρατικό μηχανισμό που δεν είναι επαρκώς στελεχωμένος. Υπάρχει αδυναμία στους κατόχους ακίνητης περιούσιας να πληρώνουν μαζεμένους φόρους».

Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε ότι για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μπορεί να ελέγξει τα πόθεν έσχες των δημοσίων υπάλληλων που έχουν βγάλει πάνω από 100.000 ευρώ στο εξωτερικό.

"Όταν ανέλαβα το υπουργείο ήμασταν ασυνεπής"

Άφησε εκ νέου αιχμές κατά του προκατόχου του Αντώνη Μανιτάκης σημειώνοντας ότι «όταν ανέλαβα το υπουργείο ήμασταν ασυνεπής όσον αφορά τους 12.500 υπαλλήλους έχει γίνει αυτό. Απομένει το δεύτερο κύμα κινητικότητας/ διαθεσιμότητας δεν είναι απλό πράγμα είναι βαριά διαδικασία που πρέπει να είναι ανθεκτική και στα δικαστήρια. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο» τόνισε.

Δήλωσε ακόμη ότι έχει παρεξηγηθεί η κινητικότητα, καθώς συνδέεται με απολύσεις. «Όπου η κινητικότητα εμφανίζεται ως κινητικότητα έχει πολλά να δώσει στο δημόσιο, είναι εργαλείο, Έχουμε εκατοντάδες δημοτικούς αστυνομικούς ΠΑ και τους μεταφέρουμε στο υπουργείο Οικονομικών» παρατήρησε.

Πηγή: ΣΚΑΪ

SHARE:

24Media Network