Μητσοτάκης: Αρραγές μέτωπο Ελλάδας - Κύπρου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Διήμερη επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από σήμερα στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Φωτογραφίες από την υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο και την συνάντηση του με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
Διήμερη επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από σήμερα στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Φωτογραφίες από την υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο και την συνάντηση του με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. EUROKINISSI

Η Τουρκική προκλητικότητα βρέθηκε στο τραπέζι των συνομιλιών Νίκου Αναστασιάδη και Κυριάκου Μητσοτάκη " Η όποια κλιμακούμενη προκλητικότητα θα λαμβάνει τις απαιτούμενες απαντήσεις" σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

"Η Ελλάδα αξίζει και πάλι την εμπιστοσύνη των πιστωτών της και σε αυτή την προσπάθεια η χώρα χρειάζεται αρωγό την Κύπρο", επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Νίκο Αναστασιάδη, μετά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία.

Αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις στο κράτος, τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ και τις πρόσφατες πρωτοβουλίες που έλαβε η κυβέρνησή του και εξήρε τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που είχε αναλάβει για έξοδο από την κρίση ο Κύπριος Πρόεδρος.

ADVERTISING

Κύπρος θα έχει τη συμπαράσταση της Ελλάδας και της ΕΕ σε οποιαδήποτε κλιμάκωση των προκλήσεων για τα ενεργειακά θέματα", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως τάσσεται υπέρ των τριμερών σχημάτων που έχουν υλοποιηθεί στην περιοχή και σημειώνοντας πως είχαν ξεκινήσει από την κυβέρνηση Σαμαρά και συνεχίστηκαν και από την επόμενη.

Αναστασιάδης: Η επανέναρξη των συνομιλιών απαιτεί την ενεργό συμβολή της Τουρκίας

"Κοινή θέση με τον πρωθυπουργό είναι πως η επανέναρξη των συνομιλιών απαιτεί την ενεργό συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, όπως επίσης τους σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου": το μήνυμα αυτό έστειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ταυτοχρόνως, ο κ. Αναστασιάδης περιέγραψε τα χαρακτηριστικά της αποδεκτής, για την Κυπριακή Δημοκρατία, λύσης στο Κυπριακό: Λύση στη βάση των αρχών της Ε.Ε., των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και του κατοχικού στρατού.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε τη βούληση της Λευκωσίας για λύση που δεν θα έχει νικητές και ηττημένους, που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα, θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των νομίμων πολιτών, χωρίς υπερπρονόμια της μιας Κοινότητας εις βάρος της άλλης.

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, παρουσία των τηλεοπτικών συνεργείων σημείωσε ότι "δεν είναι μόνο ένα ταξίδι συμβολικό, είναι και ένα ταξίδι ουσιαστικό". Εξήγησε μάλιστα ότι "Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν πάντα ενωμένες και με αρραγές μέτωπο σημαντικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή".

Διήμερη επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από σήμερα στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Φωτογραφίες από την υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο και την συνάντηση του με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη
Διήμερη επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από σήμερα στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Φωτογραφίες από την υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο και την συνάντηση του με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη EUROKINISSI

Αναλυτικά, "είναι για μένα μεγάλη χαρά και τιμή, που το πρώτο μου, επίσημο ταξίδι, ως πρωθυπουργός της Ελλάδας το κάνω στην Κύπρο, συνεχίζοντας μια σταθερή παράδοση που ήθελε πάντα τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκέπτεται την Κύπρο στο πρώτο του ταξίδι": αυτό τόνισε, εισαγωγικά, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυρ. Μητσοτάκης στο διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

"Όμως", συνέχισε εμφατικά ο κ. Μητσοτάκης, "δεν είναι μόνο ένα ταξίδι συμβολικό, είναι και ένα ταξίδι ουσιαστικό: όπως αναφέρατε, Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν πάντα ενωμένες και με αρραγές μέτωπο σημαντικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή".

"Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής αποτελεί πρώτη προτεραιότητα", τόνισε και υπογράμμισε πως "σε ενδεχόμενη λύση θα πρέπει να τελειώσει ο αναχρονιστικός θεσμός των εγγυήσεων". Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του και τη συγκρατημένη αισιοδοξία του ενόψει της συνάντησης του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Ακιντζί.

Διήμερη επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από σήμερα στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Φωτογραφίες από την υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο και την συνάντηση του με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη
Διήμερη επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από σήμερα στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Φωτογραφίες από την υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο και την συνάντηση του με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη EUROKINISSI

Σε άλλο σημείο δε, ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι "όταν η Ελλάδα είναι ισχυρή, είναι ισχυρή και η Κύπρος, και ο ελληνισμός παντού".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Τουρκία, Κυπριακό
SHARE:

24Media Network