Μητσοτάκης σε διανομείς: Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, παροχή κράνους και ειδικού μπουφάν

Συνάντηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκη με διανομείς
Συνάντηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκη με διανομείς EUROKINISSI

“Θα μειώσουμε φορολογικούς συντελεστές αλλά δεν θα υπάρχει το “άλλοθι” ότι ‘έχω τον εργαζόμενο ανασφάλιστο γιατί δεν βγαίνω’”, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στους διανομείς, που του περιέγραψαν τις συνθήκες εργασίας. “Βγαίνω έξω να δουλέψω και παρακαλάω να μην έχω ατύχημα” του είπε διανομέας.

Συζήτηση με διανομείς είχε σήμερα το μεσημέρι σε ταβέρνα στο Μοσχάτο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν στις μετακινήσεις τους μέχρι τις συνθήκες εργασίας και τις προσδοκίες που έχουν.

«Η συνάντηση γίνεται περισσότερο για να σας ακούσω και λιγότερο για να μιλήσω», είπε ξεκινώντας τη συζήτηση ο κ.Μητσοτάκης.

Οι διανομείς περιέγραψαν την κατάσταση η οποία επικρατεί σήμερα στον κλάδο τους, προτάσσοντας τα ζητήματα κάλυψης σε περίπτωση ατυχήματος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ένας διανομέας: «βγαίνω έξω να δουλέψω και παρακαλάω να μην έχω ατύχημα». Σε ερώτηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για τη συχνότητα των ατυχημάτων, ο διανομέας του είπε πως «τα ατυχήματα είναι πολύ συνηθισμένα, ιδίως τις ημέρες που βρέχει. Και λόγω του καιρού και επειδή είναι περισσότερες οι παραγγελίες εκείνες τις ημέρες». ‘Ένας άλλος παρουσίασε την προσωπική του ιστορία με το ΙΚΑ και τα προβλήματα που αντιμετώπισε ώστε να μπορέσει να αποζημιωθεί από το ταμείο για το ατύχημα το οποίο είχε, χωρίς τελικά αυτό να καταστεί εφικτό. «Υπάρχουν και άλλα παιδιά που δουλεύουν χωρίς ένσημα και δεν δικαιούνται καμία αποζημίωση», πρόσθεσε στο τέλος.

Συνάντηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκη με διανομείς
Συνάντηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκη με διανομείς EUROKINISSI

Στη συνέχεια, η συζήτηση πέρασε στον εξοπλισμό που χρειάζονται όσοι δουλεύουν στο delivery προκειμένου να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους. Οι διανομείς επισήμαναν ότι «στο 95% των περιπτώσεων, ο εξοπλισμός, μαζί με το μηχανάκι, είναι δικός μας». Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει στην παροχή των αναγκαίων μέσων (όπως το κράνος και το ειδικό μπουφάν) και υποστήριξε ότι σε αυτό το θέμα χρειάζεται κρατική ρύθμιση ώστε να μπορούν οι διανομείς να κάνουν ασφαλώς τη δουλειά τους.

Ένα άλλο ζήτημα που αναλύθηκε εκτενώς ήταν αυτό των απολαβών τους σε συνδυασμό με το ζήτημα της ανασφάλιστης εργασίας. Οι διανομείς σημείωσαν, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει ένα τελείως στρεβλό πλαίσιο με πολύ υψηλή φορολογία και εισφορές που εντείνει το πρόβλημα της μαύρης εργασίας.

Σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ένας διανομέας θυμήθηκε μάλιστα ότι όταν η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ είχε μειώσει τον Φ.Π.Α στην εστίαση από 24% σε 13% τότε «αμέσως αυξήθηκαν οι ασφαλισμένοι». Ενώ ένας άλλος εκτίμησε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, πως «αν υπήρχε χαμηλότερη φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές, ο επιχειρηματίας δεν θα έχει πρόβλημα να δώσει περισσότερα». Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη βασική του δέσμευση για άμεση μείωση της φορολογίας και επαναφορά του Φ.Π.Α στην εστίαση στο 13%. «Θα μειώσουμε φορολογικούς συντελεστές αλλά δεν θα υπάρχει το “άλλοθι” ότι “έχω τον εργαζόμενο ανασφάλιστο γιατί δεν βγαίνω”», τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ρώτησε τους νεότερους του τραπεζιού αν σκέφτονται το ενδεχόμενο να κάνουν οικογένεια. «Αυτό δεν προβλέπεται» ήταν η κοφτή απάντηση που έλαβε. Και του εξήγησαν πως οι συνθήκες σήμερα δεν είναι δυστυχώς κατάλληλες για κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, πολλοί εκ των διανομέων που συμμετείχαν στη συνάντηση συνομίλησαν με τον κ.Μητσοτάκη για την πολιτική επικαιρότητα και ένας τον ρώτησε: «Πρόεδρε πότε θα φύγει ο Τσίπρας;», με τον πρόεδρο της ΝΔ να του απαντά: «Όταν γίνουν εκλογές, απλά δεν ξέρουμε ακόμη πότε ακριβώς θα γίνουν».

Κλείνοντας τη συζήτηση ο πρόεδρος της ΝΔ είπε στους διανομείς: «Επιλέγω να είμαι στην πολιτική γιατί πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω ώστε η ζωή των πολιτών να γίνει καλύτερη, ιδίως αυτών που είχαν λιγότερες ευκαιρίες»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία
SHARE: