Μητσοτάκης: Δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά να προστατευθούν οι άμαχοι

Διαβάζεται σε 2'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης SOOC

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη της ΕΕ για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία της Ελλάδας για την επέκταση της κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο.

Το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα υπογράμμισε εκ νέου σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβαση του στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι και η απάντηση να είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο.

Η ΕΕ συνεδρίασε άλλωστε την ώρα που διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν πληροφορίες για βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα, από τις ισραηλινές δυνάμεις. Αλλά και ενώ το Ισραήλ παραδέχεται εμμέσως χρήση λευκού φωσφόρου κατά αμάχων.

Για αυτό και πλέον ο κ. Μητσοτάκης δεν εκδήλωσε όπως τις προηγούμενες ημέρες άνευ όρων στήριξη στο Ισραήλ, αλλά επιχείρησε να κρατήσει μία ισορροπία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη η Ε.Ε. να μιλά με ενιαία φωνή για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την περιφερειακή και ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Υπενθυμίζεται ότι την έντονη αντίδραση Ευρωπαίων διπλωματών προκάλεσε το ταξίδι της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στο Ισραήλ. Η κ. Φον Ντερ Λάιεν στις κοινές δηλώσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε τονίσει πως “η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ. Και το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Μάλιστα έχει καθήκον να υπερασπιστεί τον λαό του”.

Δεν έκανε όμως καμία αναφορά στο διεθνές δίκαιο. Ενώ ενόχληση προκάλεσε το γεγονός ότι εμφανίστηκε να εκφράζει με δική της πρωτοβουλία την εξωτερική πολιτική της ΕΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διάσταση της ασφάλειας και υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού των υπηρεσιών ασφαλείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επισήμανε την ανησυχία της Ελλάδας για τις συνέπειες που θα είχε η επέκταση της κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ηγέτες των υπόλοιπων κρατών- μελών της ΕΕ για την επικείμενη επίσκεψή του στην περιοχή, καθώς και για την επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου. Τόνισε μάλιστα ότι οι τελευταίες εξελίξεις καθιστούν σήμερα περισσότερο επιτακτική από ποτέ την στρατηγική συνεργασία της Ε.Ε. με την Αίγυπτο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα