Μητσοτάκης για εκλογικό νόμο: Η χώρα χρειάζεται απλή λογική, όχι απλή αναλογική

Μητσοτάκης για εκλογικό νόμο: Η χώρα χρειάζεται απλή λογική, όχι απλή αναλογική
Eurokinissi

Δριμεία επίθεση από τον πρόεδρο της ΝΔ σε κυβέρνηση και πρωθυπουργό για τον εκλογικό νόμο. Η απειλή για τη Δημοκρατία, τα κίνητρα Τσίπρα και "ο νόμος που θα γραφτεί στην Ιστορία, γιατί δεν θα εφαρμοστεί ποτέ" (Vids)

Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας την επιλογή και πρόθεσή του για αλλαγή του εκλογικού νόμου “ιδιοτελή, ατεκμηρίωτη και ανιστόρητη”.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έκανε ιστορική αναδρομή στις περιόδους κατά τις οποίες εφαρμόστηκε η απλή αναλογική.

“Η Δημοκρατία στη χώρα μας επανήλθε. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής οδήγησε τη χώρα στην Ευρώπη, την πολιτική σταθερότητα, στη Μεταπολίτευση, όπου η χώρα είχε τις προϋποθέσεις για να κάνει το μεγάλο άλμα. Τις ίδιες προϋποθέσεις χρειαζόμαστε σήμερα, για να κρατήσουμε τη χώρα μας φάρο ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή μας. Οι αξίες που ενέπνευσαν οι προηγούμενοι ηγέτες, είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρες από ποτέ”, είπε στην αρχή της ομιλίας του, σημειώνοντας πως σκοπός των πολιτικών είναι να βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών, αφήνοντας τις παθογένειες που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση.

“Η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο για να πετύχουμε αυτούς τους σκοπούς”, είπε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

“Κάθε πολιτική πρωτοβουλία κρίνεται όχι μόνο από την ουσία της, αλλά και από τα κίνητρα που την προτείνει”, πρόσθεσε, λέγοντας πως ο πρωθυπουργός βλέπει “ότι βαίνει σε βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές και θέλει να στερήσει την εξουσία από τη ΝΔ”.

Απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε, ότι “σήμερα γινόμαστε μάρτυρες μίας κυβέρνησης κι ενός πρωθυπουργού που επειδή απέτυχαν, θέλουν να αποτύχει και η χώρα, επειδή ξέρουν ότι οποτεδήποτε κι αν γίνουν εκλογές, θα ηττηθούν κατά κράτος από τη ΝΔ κι επειδή γνωρίζουν ότι επειδή δεν έχουν καμία δυνατότητα ανάκαμψης, μαγειρεύουν το παιχνίδι”.

“Απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία, η ΝΔ ήταν υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, θέλουμε ένα σύστημα που να εξασφαλίζει και την κυβερνησιμότητα”, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση φέρνει έναν εκλογικό νόμο, που το τελευταίο που κάνει, είναι να αντιμετωπίζει τις πραγματικές και εξακριβωμένες παθογένειες.

“Αυτό το εκλογικό σύστημα που φέρνετε, δεν θα περάσει. Τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της Βουλής των Ελλήνων δεν θα αφήσουν να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές”, πρόσθεσε, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν θα εξασφάλιζε τις 200 ψήφους, ακόμη και αν ψήφιζε η Χρυσή Αυγή.

Η απλή αναλογική δεν είναι απειλή για τη ΝΔ, είναι απειλή για τη Δημοκρατία

“Απειλή όχι για τη ΝΔ αλλά για τη Δημοκρατία”, χαρακτήρισε την απλή αναλογική ο κ. Μητσοτάκης.

“Η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου βρίθει από πραγματολογικές και ιστορικές ανακρίβειες” είπε, αναλύοντας τους λόγους, για τους οποίους η απλή αναλογική δεν πρέπει να εφαρμοστεί.

“Αλήθεια πρώτη, σε αντίθεση με την κρατούσα άποψη δεν υπάρχει μπόνους 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Το πραγματικό μπόνους είναι το 10% των συλλογικών εδρών. Αλήθεια δεύτερη, όσες φορές εφαρμόστηκε η απλή αναλογική ήταν η εμπειρία τραυματική. Αλήθεια τρίτη, η εφαρμογή της απλής αναλογικής καθιστά πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο τον σχηματισμό κυβέρνησης”, σημείωσε.

“Απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία, η ΝΔ ήταν υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, θέλουμε ένα σύστημα που να εξασφαλίζει και την κυβερνησιμότητα. Αυτό τον σκοπό υπηρετεί η πρότασή σας κύριε Τσίπρα”, είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Ο νόμος που θα ψηφιστεί σήμερα, δεν θα εφαρμοστεί ποτέ

“Η ΝΔ υπήρξε πάντα υποστηρικτής της ενισχυμένης αναλογικής. Χρειαζόμαστε ένα σύστημα που θα διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα. Δεν προσαρμόσαμε τις απόψεις μας στις πολιτικές συγκυρίες. Και η παράταξή μας πέρασε δύσκολες στιγμές, αλλά η ΝΔ δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο για να ικανοποιηθούν κομματικά οφέλη”, πρόσθεσε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, “η ΝΔ ήταν και παραμένει ένα κόμμα αρχών και αξιών, κάτι άγνωστο για σας. Το μπόνους είναι ένας σεβασμός στη βούληση των πολιτών για το ποιος επιθυμούν να κυβερνήσει. Σε μία εποχή που χρειάζεται συνοχή, για να υλοποιούνται γρήγορα δύσκολες αποφάσεις η απλή αναλογική θα παραγάγει τα αντίθετα αποτελέσματα. Ποιος θα έρθει να επενδύσει σε μία χώρα, όταν δεν γνωρίζει τον χρόνο ζωής μίας κυβέρνησης”.

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε, ότι “ο νόμος που θα ψηφιστεί σήμερα, θα γραφτεί στην ιστορία, γιατί είναι ο μόνος εκλογικός νόμος που δεν θα εφαρμοστεί ποτέ”, προαναγγέλλοντας πως μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ, θα ανοίξει ξανά η συζήτηση για την αλλαγή του (εκλογικού νόμου), απορρίπτοντας κάθε συζήτηση για απλή αναλογική.

Στη συνέχεια, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για καταστρατήγηση του πνεύματος του Συντάγματος, οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο του 2015, με την μη ψήφιση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

“Η κυβέρνηση θα υποστεί σήμερα μία μεγάλη ήττα. Η απλή αναλογική δεν θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές κι αυτό είναι μία καλή εξέλιξη όχι για τη ΝΔ, αλλά για τη Δημοκρατία. Η χώρα χρειάζεται περισσότερο από μία απλή αναλογική, την απλή λογική. Σταθερότητα κι όχι ακυβερνησία, καθαρές συμφωνίες κι όχι καιροσκοπικά παζάρια”, κατέληξε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

(Φωτογραφία: Eurokinissi)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα