Μητσοτάκης για λιμάνι Ηγουμενίτσας: Η Ελλάδα γίνεται μαγνήτης κεφαλαίων εκτός συνόρων

Διαβάζεται σε 6'
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME NEWS

Με αφορμή την πώληση του λιμανιού Ηγουμενίτσας στον ιταλικό όμιλο Grimaldi ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα γίνονται προς όφελος όλων

Στην υπογραφή της σύμβασης για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε., παρέστη το πρωί της Παρασκευής (20/10) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική μέρα, όχι μόνο για την Ηγουμενίτσα, αλλά για ολόκληρη την Ήπειρο, η οποία πράγματι ξεκινάει ένα ταξίδι στη νέα εποχή, σηκώνοντας την άγκυρα εδώ, από το μεγαλύτερο λιμάνι της”, εκτίμησε ο πρωθυπουργός. Και αυτό καθώς, όπως υποστήριξε, η μεταβίβαση της διαχείρισής του λιμανιού της Ηγουμενίτσας σε έναν μεγάλο ναυτιλιακό κολοσσό, όπως είναι ο Όμιλος Grimaldi, σημαίνει περισσότερη ανάπτυξη τόσο για την εθνική όσο για την τοπική οικονομία.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι τα έσοδα για το ΤΑΙΠΕΔ ξεπερνούν τα 84 εκατομμύρια ευρώ που εισέρχονται στα δημόσια ταμεία. Εκτίμησε επίσης ότι αυτή η επένδυση θα λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη προόδου για περισσότερες δουλειές, για καλύτερη ζωή σε όλη τη Δυτική Ελλάδα.

“Μιλάμε για ένα σημαντικό διεθνές λιμάνι, το οποίο τώρα αναβαθμίζεται και θα δώσει σημαντική ώθηση σε πολλούς τομείς της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής”, δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε επίσης ότι η κατασκευή της μαρίνας στην Ηγουμενίτσα σε συνδυασμό με τα σημαντικά λιμενικά έργα στα Σύβοτα, στην Πλαταριά, στη Σαγιάδα, θα εδραιώσουν τη Θεσπρωτία και ως τουριστικό προορισμό, ως σταθμό κρουαζιέρας και προορισμό yachting.

Παραχωρούνται 6.000 στρέμματα παραλιακής ζώνης στους δήμους

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης την παραχώρηση 6.000 στρεμμάτων παραλιακής ζώνης στην Αυτοδιοίκηση. “Το είπαμε και το κάνουμε πράξη. Έτσι, οι κάτοικοι της Ηγουμενίτσας, δεν αποκτούν απλά ένα μέτωπο προς τη θάλασσα αλλά νέους ελεύθερους χώρους για άθληση και ψυχαγωγία”, τόνισε.

Υπενθύμισε δε ότι το δημόσιο παραμένει μέτοχος μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στον Οργανισμό Λιμένος με ποσοστό 33%. Καθώς και ότι το 85% του ετήσιου τέλους παραχώρησης επιστρέφει στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών για τοπικά έργα.

‘Με άλλα λόγια, το νέο λιμάνι γίνεται αφετηρία για νέες δραστηριότητες αλλά και για νέες υποδομές που ωφελούν το σύνολο της περιοχής”, είπε ο πρωθυπουργός. Υπενθύμισε επίσης ότι ο όμιλος Grimaldi επενδύει παράλληλα και στο λιμάνι του Ηρακλείου, με τίμημα κοντά στα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Η Ελλάδα μαγνήτης για κεφάλαια

“Αποδεικνύεται έτσι, ότι το επιχειρηματικό του σχέδιο δεν είναι μεμονωμένο, δεν είναι τοπικά στοχευμένο και αυτό δηλώνει με τη σειρά του ότι η Ελλάδα γίνεται πλέον ένας σημαντικός εταίρος στρατηγικών συμφωνιών και πεδίο μεγάλων διεθνών επενδύσεων. Γίνεται ένας μαγνήτης κεφαλαίων εκτός συνόρων, που μεταφράζονται σε συλλογική ευημερία”, υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης τη διάσταση της εκκολαπτόμενης στρατηγικής συμμαχίας με την Ιταλία, η οποία καθίσταται μεγάλος επενδυτής στην Ελλάδα.

Υπογράμμισε δε την εμπειρία του εν λόγω ομίλου στη διαχείριση σημαντικών λιμένων και την τεχνογνωσία για την απανθρακοποίηση των λιμανιών.

“Το επόμενο βήμα: τα πράσινα λιμάνια σε συνδυασμό με τις πράσινες μεταφορές. Και κράτησα τη δέσμευσή του, τη δημόσια δέσμευσή του ότι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, θα είναι ένα πρότυπο λιμάνι σε αυτή την πράσινη μετάβαση, η οποία πρέπει να συντελεστεί και εδώ στη χώρα μας”, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε επίσης τα σημαντικά δημόσια έργα που έχουν γίνει στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και τα οποία θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

“Οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα γίνονται προς όφελος όλων”

Ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε με τον υπουργό Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, ότι το δημόσιο συμφέρον μπορεί να υπηρετηθεί καλύτερα, όταν οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα γίνονται προς όφελος τελικά όλων. Σχολίασε μάλιστα “πόση πρόοδο έχουμε συντελέσει συνολικά ως χώρα, απενοχοποιώντας ακριβώς αυτές τις συνεργασίες”.

Χαρακτήρισε δε τη σημερινή συμφωνία για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας μία ακόμα στάση στη μεγάλη πορεία μετασχηματισμού της πατρίδας μας και μία ψηφίδα στο μωσαϊκό της ανάπτυξης που συνθέτουν οι παραπάνω από 380 δράσεις του Αναπτυξιακού Σχεδίου για την Ήπειρο.

Η Εγνατία Οδός και τα υπόλοιπα οδικά έργα

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε και στη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, η οποία ολοκληρώνεται οσονούπω. “Ένας σημαντικότατος δρόμος, ο βασικός άξονας Δύσης και Ανατολής, ο οποίος χρειάζεται σημαντικές επενδύσεις οι οποίες θα γίνουν πια από τον παραχωρησιούχο, σε συνδυασμό με τα άλλα σημαντικά έργα τα οποία δρομολογούνται στην Ήπειρο:

Τον δρόμο Γιάννενα-Κακαβιά, μετά από κάποια μικρά εμπόδια – επαναπροκηρύξαμε τον σχετικό διαγωνισμό. Τη σημαντική πρόοδο που γίνεται συνολικά στην Ήπειρο σε όλα τα επίπεδα. Το τεχνολογικό πάρκο στα Γιάννενα. Την ανάδειξη του Ζαγορίου που φέρει πια την σφραγίδα της UNESCΟ”, σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα τόνισε ότι: “Αυτή η σημαντική συμφωνία προφανώς δεν θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί, αν η χώρα συνολικά δεν είχε κάνει μεγάλα άλματα. «Άλματα μεγαλύτερα από τη φθορά», όπως λέει και ο εθνικός μας ποιητής, για να φτάσει στο σημείο σήμερα να μπορεί να προσελκύει σημαντικούς ξένους επενδυτές, οι οποίοι εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στην πατρίδα μας.”

Τι προβλέπει η συμφωνία πώλησης του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας

Με την υπογραφή της σύμβασης ολοκληρώνεται η διαδικασία πώλησης και μεταβίβασης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας ΑΕ στην κοινοπραξία των εταιρειών Grimaldi Euromed SpA – Μινωικές Γραμμές ΑΝΕ και Επενδυτική Κατασκευαστική Εμπορική και Βιομηχανική ΑΕ, έναντι 84,17 εκατομμυρίων ευρώ.

Η συμφωνία αποβλέπει στην αναβάθμιση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, τρίτου μεγαλύτερου λιμένα της Ελλάδας, και στην καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει ως πύλη της χώρας στην Αδριατική και τη Μεσόγειο, προς όφελος της ευρύτερης περιοχής.

Η κυριότητα όλων των υποδομών του λιμανιού Ηγουμενίτσας παραμένει στο Δημόσιο, καθώς η πώληση αφορά μόνο στις μετοχές του οργανισμού διαχείρισης, στον οποίο το κράτος παραμένει στρατηγικός εταίρος του ιδιώτη επενδυτή, διατηρώντας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ συμμετοχή της τάξης του 33%.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ελληνικό Δημόσιο θα λαμβάνει επίσης ετήσιο αντάλλαγμα παραχώρησης ίσο με το 3,5% επί των εσόδων της ΟΛΗΓ ΑΕ. Το μεγαλύτερο μέρος του εν λόγω ποσού θα αποδίδεται στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών και κατ’ αυτόν τον τρόπο τα απτά οικονομικά οφέλη θα διοχετεύονται στην τοπική κοινωνία.

Οι κάτοικοι της Θεσπρωτίας θα ωφεληθούν επίσης από την παραχώρηση 6.000 στρεμμάτων παραλιακού μετώπου, που διαχειρίζεται έως σήμερα ο ΟΛΗΓ, στους παράκτιους Δήμους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα