Μητσοτάκης για βία ακροδεξιάς, καταλήψεις και θεωρία “σπασμένου παραθύρου”

Μητσοτάκης για βία ακροδεξιάς, καταλήψεις και θεωρία “σπασμένου παραθύρου”
Εκδήλωση μνήμης για τα Θύματα της Τρομοκρατίας, την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020 στο Αμφιθέατρο "Ιωάννης Καποδίστριας" του Πολεμικού Μουσείου. (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Σε εκδήλωση για τα θύματα της τρομοκρατίας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε Φύσσα και Ιακόμπι, αλλά και σε καταλήψεις- Εξάρχεια. "Η οργανωμένη πολιτεία είναι ο μόνος φορέας της νόμιμης βίας", δήλωσε

Αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση νέων μορφών τρομοκρατίας και εξτρεμισμού, στις οποίες συμπεριέλαβε τις καταλήψεις, ενώ αναφέρθηκε στη βία της ακροδεξιάς, εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση για τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας. Υιοθέτησε τη θεωρία του “σπασμένου παραθύρου” και δήλωσε ότι “Η οργανωμένη πολιτεία είναι ο μόνος φορέας της νόμιμης βίας”, υποστήριξε όμως επίσης ότι και όσοι πιστεύουν στην Αριστερά καταδικάζουν την τρομοκρατία.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την εκδήλωση για τα θύματα της τρομοκρατίας χρέος της πολιτείας στους αδικοχαμένους και τις οικογένειές τους. Σημείωσε ότι μία τέτοια οικογένεια είναι και η δική του, αναφερόμενος στη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη πριν από 30 χρόνια. Εξέφρασε και την πίκρα του γιατί όπως είπε μεσολάβησαν πολλά χρόνια και πολλά θύματα μέχρι να λογοδοτήσουν οι ένοχοι, ενώ σχολίασε ότι “η κοινωνία φάνηκε αμήχανη και συχνά διστακτική κάτι που διαχρονικά επέτρεψε στη βία γέννα βία και να προσθέτει νέο αίμα στο αίμα που ήδη είχε χυθεί”.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ήρθε η ώρα η μνήμη των θυμάτων τρομοκρατίας στη χώρα μας να πάρει τη θέση που της αρμόζει. Είπε επίσης ότι μέχρι τώρα πολιτική βούληση είτε δεν υπήρξε, είτε δεν συναντήθηκε με μία παλλαϊκή αντίδραση, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, με “φωτεινές εξαιρέσεις όπως η κίνηση ‘Ως εδώ’” στις οποίες όμως συμμετείχαν λίγοι. Σχολίασε ότι σε γενικές γραμμές η κοινωνία των πολιτών μούδιαζε ύστερα από κάθε χτύπημα, αναφέροντας μαζί το χαμό του Θάνου Αξαρλιάν και των εργαζομένων της Μarfin, και λέγοντας πως δεν έφεραν τη δυναμική αντίσταση όλων των πολιτών.

Ο κ.Μητσοτάκης έκανε τρεις παρατηρήσεις για το θέμα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα.

Πρώτον όσον αφορά στη γένεση της μεταπολιτευτικής τρομοκρατίας, σημείωσε ότι “κάποιοι παρουσιάστηκαν ως συνεχιστές του αντιδικτατορικού αγώνα για να σφετεριστουν την αίγλη του” και “πολιτικά άντλησαν επιχειρήματα από τα δόγματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς”. Πρόσθεσε όμως ότι με τα χρόνια αποδείχτηκε ότι δεν ασκούσαν πολιτική απλά δολοφονούσαν ανθρώπους και εκτίμησε: “για αυτό και σήμερα ακόμη και όποιος πιστεύει στην αριστερά βρίσκεται απέναντί τους”.

Δεύτερον, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη χρόνια αδυναμία του κράτους. Είπε ότι “για χρόνια οι κατασταλτικοί μηχανισμοί της πολιτείας έμειναν εγκλωβισμένοι σε ιδεοληψίες σε ό,τι αφορά τις πηγές του φαινομένου” ενώ τόνισε ότι υπό την ηγεσία του σημερινού υπουργού Προστασίας του Πολίτη οι διωκτικές αρχές άλλαξαν τρόπο σκέψης.

Τρίτον, ο κ.Μητσοτάκης έκανε λόγο για ευθύνες της πολιτικής τάξης και στρεβλή κατεύθυνση της δημόσιας συζήτησης γύρω από την τρομοκρατία. “Διότι τα κόμματα αλλά συχνά και διανοούμενοι της χώρας, αντιμετώπισαν συχνά τη συζήτηση αυτήν υπό το πρίσμα είτε της σκοπιμότητας, είτε της ιδεολογίας τους. Ετσι άθελά τους προσχώρησαν στην ατζέντα των φονιάδων”.

Εκτίμησε δε ότι η ένοπλη βία “χρεοκόπησε ιδεολογικά και πολιτικά, πρόλαβε όμως να φθείρει θεσμούς στη συνείδηση μιας μερίδας του λαού” και υποστήριξε ότι έτσι “η γροθιά γίνεται ρόπαλο, το ρόπαλο γίνεται μολότοφ, η μολότωφ γίνεται καλάσνικοφ” και πως “η παράνομη διαμαρτυρία σε μία σχολή μετατράπηκε εύκολα σε μία κατάληψη κτηρίου και ύστερα πολύ εύκολα σε γιάφκα παρανομίας, συχνά σε συνεργασία με το κοινό ποινικό έγκλημα, ενώ η κουλτούρα της βίας διαχύθηκε στην κοινωνία και σε ορισμένες περιοχές απέκτησε χαρακτηριστικά καθεστώτος”.

Με τον τρόπο αυτό όρισε ως απειλές τις καταλήψεις και τα Εξάρχεια, ενώ σχολίασε ότι οι νεότερης γενιάς τρομοκράτες είναι “το ίδιο αδίστακτοι εχθροί της δημοκρατικής νομιμότητας”, σε ένα ρόλο “μαφίας της καθημερινότητας”.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η μάχη για την ασφάλεια είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση, καθώς άλλωστε εκτίμησε ότι μαζί με την οικονομία αποτελεί το δίπολο για το οποίο ψηφίστηκε η ΝΔ. Υιοθέτησε δε τη θεωρία “του σπασμένου παραθύρου”, η οποία υποστηρίζει πως εάν ένα κτίριο που βανδαλίστηκε μείνει κατεστραμμένο και παραβιασμένο, τότε εύκολα ακολουθούν και άλλα και ουσιαστικά αποτελεί ένα δόγμα μηδενικής ανοχής.

Ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε ότι η ασφάλεια αποτελεί βασικό αναφαίρετο δικαίωμά του πολίτη, χωρίς το οποίο δεν υπάρχει ούτε ελευθερία ούτε κοινωνική πρόοδος, είπε δε ότι: “Η οργανωμένη πολιτεία είναι ο μόνος φορέας της νόμιμης βίας, με σκοπό όχι να εκδικηθεί αλλά να μας προστατεύει”.

Άφησε δε αιχμές εμμέσως κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: “Υστερα από τόσες οδυνηρές εμπειρίες, δεν επιτρέπεται στην Ελλάδα να έχουμε πολιτικούς που δεν συμπαρίσταται σε θύματα βομβιστικών επιθέσεων, δεν γίνεται να ονομάζονται ακτιβισμός καταστροφές και βέβαια κανείς δεν μπορεί να μένει σιωπηλός μπροστά σε φονικά χτυπήματα εναντίον αστυνομικών σε ώρα καθήκοντος”.

Ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε όμως και ότι πρέπει “να είμαστε αμείλικτοι με τη νέα βία που πηγάζει από την ακροδεξιά”. Χαρακτήρισε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ακόμη μία πληγή στην κοινωνία μας, το ίδιο και τις ρατσιστικές επιθέσεις όπως και τα χτυπήματα εναντίον της ενημέρωσης με τελευταίο κρούσμα τον ξυλοδαρμό Γερμανού δημοσιογράφου χθες στο Σύνταγμα και τόνισε: “Όλα αυτά δεν έχουν καμία θέση στον τόπο μας”.

Κλείνοντας υπογράμμισε τη δέσμευση του κ.Χρυσοχοϊδη πως σε τρεις μήνες από σήμερα η χώρα θα αποκτήσει εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, για να καλυφθεί όπως είπε “ένα κενό πολιτικής που χρόνια σκίαζε την εικόνα της Ελλάδας στην αξιολόγηση της από διεθνείς οργανισμούς”.

Σημείωσε ότι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ιδρύεται επίσης διεύθυνση πρόληψης της βίας, ένα ειδικό επιτελείο με αντικείμενο ενδιαφέροντος του όπως είπε “τη ριζοσπαστικοποίηση που τροφοδοτεί την τρομοκρατία με πεδίο δράσης που θα κυμαίνεται από τα σωφρονιστικά καταστήματα μέχρι τις οργανώσεις φιλάθλων”. Ανέφερε τέλος ότι δρομολογείται “μία εκστρατεία αποδόμησης αυτού που θα αποκαλούσαμε το οπλοστάσιο ιδεών του αίματος και επίσης μία καμπάνια ευαισθητοποίησης από κοινού με τους δήμους, με τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών”, γιατί όπως είπε “στους ταραγμένους καιρούς μας η γόνιμη νεανική αμφισβήτηση εύκολα γίνεται τάση” ενώ μίλησε και για “μόδα της βίας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version