Μητσοτάκης: ‘Η Άγκυρα με τη στάση της απέτρεψε τη σύγκλιση στο Κυπριακό’

Μητσοτάκης: ‘Η Άγκυρα με τη στάση της απέτρεψε τη σύγκλιση στο Κυπριακό’

Ο πρόεδρος της ΝΔ, εξαπέλυσε επίθεση στον Πάνο Καμμένο χωρίς να τον κατονομάσει ότι με την «ελαφρότητά» του δίνει «άλλοθι» στην Τουρκία. Απέφυγε να τοποθετηθεί στο κάλεσμα του πρωθυπουργού για τον Φάκελο του Κύπρου

Στην τουρκική πλευρά επέρριψε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης την ευθύνη για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού στην Ελβετία.

«Η Άγκυρα απέτρεψε με τη στάση της τη σύγκλιση σε μια σειρά από ζητήματα» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στο ζήτημα της επεμβατικών δικαιωμάτων, των εγγυήσεων και των κατοχικών στρατευμάτων που ανέδειξε τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή πλευρά. «Σε μια επανενωμένη Κύπρο, μέλος της ΕΕ, δεν μπορεί να ισχύει μια επιτήρηση, εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατηγόρησε ευθέως την Άγκυρα ότι δεν θέλησε να δει το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. «Η Άγκυρα έχει την ευθύνη για την αποτυχία αυτών των διαπραγματεύσεων» τόνισε κ. Μητσοτάκης και καταλόγισε στην τουρκική πλευρά ότι εγκλωβίστηκε στο παρελθόν. Διεμήνυσε, μάλιστα, στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή «λύση εκτός πλαισίου ΟΗΕ, plan B, plan C καθώς και ό,τι άλλο υπονόησε η τουρκική πλευρά». «Αυτό είναι εκτός συζήτησης» είπε ο κ. Μητσοτάκης και αναγνώρισε ότι η ελληνική πλευρά κινήθηκε εντός της πάγιας εθνικής γραμμής στο Κυπριακό.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν είναι αποδεκτή καμία ενέργεια παρεμπόδισης των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ από την τουρκική πλευρά. «Η Κύπρος έχει δικαίωμα να αξιοποιήσει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της όπου κι αν αυτές βρίσκονται» ανέφερε και επικαλέστηκε τις αναφορές του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος κατέστησε σαφές ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει αναβολή στις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ». «Συμφωνούμε και τον στηρίζουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δείτε τη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Ο Π. Καμμένος “άλλοθι” για προκλήσεις της Τουρκίας

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε, όμως, και νέα επίθεση στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο χωρίς να τον κατονομάσει και κάλεσε ουσιαστικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ελέγξει τις συμπεριφορές του υπουργού. «Συμπεριφορές ρηχού εντυπωσιασμού, επιπόλαιας αυτοπροβολής, και μικροκομματικής εκμετάλλευσης εθνικών ευαισθησιών πρέπει να αποφεύγονται» είπε περιγράφοντας τον υπουργό Άμυνας και ισχυρίστηκε ότι αυτές οι ενέργειες «δεν πρέπει να δίνουν λαβή στην άλλη πλευρά για απαράδεκτα επιχειρήματα ή ακόμη χειρότερα  να μην αποτελούν άλλοθι για προκλητικές ενέργειες». «Κύριε Τσίπρα αυτό είναι δικός σας χρέος να το διασφαλίσετε, διαφορετικά είστε συνυπεύθυνος για τις συμπεριφορές αυτές και τις συνέπειες που μπορεί να έχουν» είπε στο ίδιο πνεύμα στον πρωθυπουργό ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι «τα εθνικά θέματα δεν μπορούν να μπαίνουν στη ζυγαριά των ενδοκυβερνητικών ισορροπιών με τρόπο που πλήττεται η αξιοπιστία της χώρας». Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι η επόμενη περίοδος θα είναι ιδιαίτερα σύνθετη και δύσκολη». «Τα εθνικά θέματα είναι πολύ σοβαρά για να αντιμετωπίζονται από ορισμένους με ελαφρότητα» συμπλήρωσε δείχνοντας τον υπουργό Άμυνας.

Παρά το σχετικό κάλεσμα του πρωθυπουργού ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε, πάντως, να τοποθετηθεί στην επικείμενη απόφαση διαβίβασης του Φακέλου της Κύπρου στην κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων. Η επίσημη θέση της ΝΔ για το θέμα αναμένεται να γίνει γνωστή μετά τη σχετική τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα