Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από την Τουρκία

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από την Τουρκία

Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια γεύματος με ομογενειακές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από την Τουρκία, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσαν προς τιμήν του Ομογενειακές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη.

Λίγο πριν την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την Παρασκευή, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και συμφώνησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι ο κόσμος σήμερα χωρίζεται σε δημοκρατίες και από την άλλη, απολυταρχικά καθεστώτα.

“Και δεν χρειαστήκαμε πολύ χρόνο προκειμένου να λάβουμε την απόφαση να στηρίξουμε την Ουκρανία με αμυντικά μέσα και να συνταχθούμε με όλες εκείνες τις χώρες που αντιλήφθηκαν πως το διακύβευμα στην Ουκρανία ξεπερνά την κυριαρχία μιας χώρας στην οποία εισέβαλε μια μεγαλύτερη επιθετική δύναμη. Αυτό που διακυβεύεται είναι η διατήρηση μιας διεθνούς τάξης που θα εδράζεται σε κανόνες”, συνέχισε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Και φυσικά αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί πολύ. Θα πρέπει να ανησυχεί εμάς τους Έλληνες, θα πρέπει να ανησυχεί τους αδελφούς μας στην Κύπρο.”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Νέα Υόρκη

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε επομένως ότι: “Είναι πολύ σημαντικό ο Πρόεδρος Πούτιν να ηττηθεί στην Ουκρανία, όχι μόνο για το καλό της Ουκρανίας, αλλά προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα σε όλους τους αυταρχικούς ηγέτες ότι τα σύνορα δεν μπορούν να επαναχαραχθούν με τη βία, ότι ο ιστορικός αναθεωρητισμός δεν θα επιβραβευθεί και ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να λύνονται οι διαφορές στον σημερινό κόσμο και αυτός είναι η τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και η δυνατότητα των πολιτισμένων κρατών να καθίσουν στο τραπέζι, να συζητήσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο.”

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια προανήγγειλε ότι θα μιλήσει εκτενώς για τα ελληνοτουρκικά στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και πρόσθεσε: “Θα ήθελα μόνο να πω μια λέξη πάνω σε αυτό: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από τους επιθετικούς γείτονές μας και ότι οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία της Ελλάδας είναι εντελώς απαράδεκτες. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας.”

Ο πρωθυπουργός εκτιμησε ότι η συμμαχία Ελλάδας- ΗΠΑ βρίσκεται στο ιστορικά υψηλότερο σημείο, σημειώνοντας ότι “σε μια εποχή που η Δύση διεξάγει έναν πόλεμο στην Ουκρανία εναντίον μιας επιθετικής Ρωσίας, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια ακόμη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Νέα Υόρκη

Επισήμανε άλλωστε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο, έχει δεκαπλασιάσει τις τιμές και έχει ασκήσει πολύ μεγάλη πίεση σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, στην προσπάθειά της να κάμψει την ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα στην υποστήριξή μας προς την Ουκρανία.

“Η Ρωσία δεν θα το πετύχει και δεν θα το πετύχει γιατί θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε ότι θα στηρίξουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας κατά τη διάρκεια αυτού του δύσκολου χειμώνα. Θα τους στηρίξουμε οικονομικά. Θα θέσουμε σε εφαρμογή προγράμματα μέσω των οποίων θα ανακυκλώνουμε τα απροσδόκητα κέρδη των μεγάλων παραγωγών ενέργειας, θα τα τοποθετούμε σε ειδικά ταμεία για να στηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά ώστε να μειώσουμε το υπέρογκο κόστος του ρεύματος και του φυσικού αερίου”, υπογράμμισε ο κ.Μητσοτάκης.

Επισήμανε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την ενεργειακή κρίση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι δεν πρέπει, με κανένα τρόπο, να τεθεί σε κίνδυνο η συνοχή των ευρωπαϊκών δημοκρατιών και κοινωνιών.

“Αυτό το χρειαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι η αποφασιστικότητα που χαρακτηρίζει την προσπάθειά μας δεν θα κλονιστεί. Και ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, μπορώ να σας διαβεβαιώσω, όπως διαβεβαίωσα και τον ελληνικό λαό, ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού μας, για να διασφαλίσουμε ότι θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αυτόν τον πολύ δύσκολο χειμώνα. Και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει περισσότερα, να καταλήξει σε μια πιο εποικοδομητική ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό που είναι ουσιαστικά μια ευρωπαϊκή γεωπολιτική κρίση. Αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι κάθε κρίση παρουσιάζει και νέες ευκαιρίες”, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα