Μητσοτάκης: "Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν JOHANNA GERON, POOL VIA AP

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε πως "ήρθε η ώρα για την Ευρώπη να συζητήσει τι είδους σχέση θέλει με την Τουρκία

Τη σχέση που θέλει να έχει με την Τουρκία θα πρέπει να επιλέξει η Ευρώπη σύμφωνα με όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ξεκαθαρίζοντας πως η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή:

"Έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και με ειλικρίνεια τι είδους σχέση θέλει, πραγματικά, να έχει με την Τουρκία. Ένα είναι βέβαιο: Η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες, είτε εκδηλώνεται μέσα από μια ακραία ρητορική, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Κι αυτό, όχι μόνο γιατί η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης -της Ελλάδας και της Κύπρου- αλλά και γιατί αυτή η τουρκική συμπεριφορά θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο".

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κατέδειξε τους δύο δρόμους, αυτών της διπλωματίας και αυτόν της έντασης, για τον οποίο ωστόσο έθεσε την προδιαγεγραμμένη λήψη μέτρων σε βάρος της τουρκικής πλευράς:

"Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας: ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου, της διπλωματίας, ένας διάλογος, ο οποίος πρέπει να στηρίζεται στον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες της καλής γειτονίας. Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση η οποία αναπόφευκτα -αργά ή γρήγορα- θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη εις βάρος της Τουρκίας.

Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει και αυτή το ίδιο. Αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια και με σταθερότητα".

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σύνοδος Κορυφής, Μητσοτάκης
SHARE:

24Media Network