Μητσοτάκης: Κάθε χρόνο τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου θυμόμαστε τι συνέβη το 2015

Μητσοτάκης: Κάθε χρόνο τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου θυμόμαστε τι συνέβη το 2015
Συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής INTIME

Συνάντηση του πρωθυπουργού με Βεστάγκερ, με φόντο την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και με καρφιά για το ΣΥΡΙΖΑ.

“Κάθε φορά, όταν έρχεται αυτή η περίοδος του χρόνου, τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου, θυμόμαστε τι συνέβη το 2015 και πόσο κοντά ήρθαμε στην απόλυτη καταστροφή. Πληρώσαμε βαρύ τίμημα για τις επιλογές που έγιναν εκείνη την χρονιά”, σχολίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Margrethe Vestager.

Ο κ. Μητσοτάκης άδραξε δηλαδή την ευκαιρία να αναφερθεί στο δημοψήφισμα που είχε προκηρυχθεί απο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις 27 Ιουνίου του 2015 και πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου 2015, ενώ στο μεταξύ είχαν επιβληθεί capital controls.

“Aποδείξαμε πως είναι δυνατή η στροφή από τη χαμηλή ανάπτυξη σε προοπτική υψηλής ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα φροντίσαμε η ανάπτυξη να είναι συμπεριληπτική, να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες των νέων ανθρώπων, ότι η ανάπτυξη είναι ψηφιακά έξυπνη και περιβαλλοντικά βιώσιμη”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

“Ο στόχος μας, που είναι και προσωπικός μου στόχος, πάντα ήταν να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Θέλουμε ανάπτυξη που να προέρχεται από επενδύσεις, από την καινοτομία κι όχι από την κατανάλωση που τροφοδοτείται από το χρέος. Επομένως, έχουμε απόλυτη επίγνωση του γεγονότος πως ό,τι και να κάνουμε σε επίπεδο δημόσιας παρέμβασης θα πρέπει να αξιολογείται στο πλαίσιο των περιορισμών της δημοσιονομικής πολιτικής”, δήλωσε επίσης ο κ.Μητσοτάκης, διαβεβαιώνοντας έτσι την Κομισιόν ότι δεν θα λάβει οριζόντια μέτρα και δεν θα παραβεί τα δημοσιονομικά όρια.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η άρση του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο, με την κ.Βεστάγκερ να σημειώνει: “Αυτό που πέτυχε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Kαι βρισκόμαστε σε αυτή την πολύπλευρη κρίση πολέμου, ενέργειας, πληθωρισμού, κλίματος που δυστυχώς φέρνει σε δεύτερη μοίρα την εορταστική ατμόσφαιρα που θα έπρεπε να συνοδεύει το τέλος της Ενισχυμένης Εποπτείας”.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισόν ανέφερε επίσης: “Αυτό επετεύχθη -ήμουν παρούσα και το παρακολούθησα από πρώτο χέρι- και μάλιστα τότε πολλοί αμφισβητούσαν κατά πόσον αυτό ήταν εφικτό, αν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Όταν τελικά έρχεται η επιτυχία έχει “πολλούς πατέρες”. Πιστεύω πως η δική σας κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει, γιατί δούλεψε σκληρά για να πραγματοποιηθεί αυτό”, ενώ επισήμανε τη μεγάλη σημασία των θυσιών των Ελλήνων πολιτών.

Ο πρωθυπουργός και η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζήτησαν επίσης την προστασία του υγιούς ανταγωνισμού, την ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης με δεδομένες τις προκλήσεις που απορρέουν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων που παρατηρούνται σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς και την πρόοδο στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ταχεία ανάπτυξη του ψηφιακού κράτους, στις μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του ανταγωνισμού, καθώς και στην πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων του «Ελλάδα 2.0». Παρουσίασε επίσης τις προτάσεις της Ελλάδας όσον αφορά τις τιμές ενέργειας και την καλύτερη λειτουργία των αγορών.

Η κ. Βεστάγκερ, όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του Μαξίμου, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για το εξαιρετικό όπως τόνισε επίπεδο συνεργασίας της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα θέματα αρμοδιότητάς της.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος, από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο αναπληρωτής διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Πάρης Βλαχάκης και ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας Νίκος Τσάφος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα