Μητσοτάκης: Μέχρι τέλη 2021 σε κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος Ε65

O Kυριάκος Μητσοτάκης στο έργο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιθεώρησε τις εργασίες του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65 στο τμήμα Λαμία- Ξυνιάδα.

Τις εργασίες του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας Ε65, στο τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα, που αναμένεται να δοθεί σε κυκλοφορία τον Δεκέμβριο του 2021 επιθεώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για έναν αυτοκινητόδρομο οι εργασίες του οποίου, λόγω της οικονομικής κρίσης, διεκόπησαν και στη συνέχεια ξεκίνησε μια μακρά περίοδος επαναδιαπραγμάτευσης της Σύμβασης Παραχώρησης.

Το 2013 αποφασίστηκε η ολοκλήρωση της κατασκευής του τμήματος Ξυνιάδα -Τρίκαλα και σε δύο χρόνια αναμένεται πλέον να δοθεί στην κυκλοφορία. Κύριος στόχος του έργου είναι η βελτίωση του συστήματος των οδικών μεταφορών της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας καθώς και της ευρύτερης ζώνης επιρροής του, το οποίο με τις σημερινές αδυναμίες του, αποτελεί αντικίνητρο για την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα θα αυξηθεί η μέση ωριαία ταχύτητα και αντίστοιχα θα μειωθεί ο συνολικός χρόνος μεταφοράς κατά μήκος του έργου, με άμεση συνέπεια τη σημαντική μείωση του κόστους μεταφοράς. Επιπλέον, η ολοκλήρωση του έργου θα συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και των συνεπειών τους.

Για την κατασκευή του βορείου τμήματος, μήκους 70,5χλμ, οι ελληνικές αρχές είναι σε διαβούλευση με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να προχωρήσει η κατασκευή του και να ολοκληρωθεί ο άξονας στο σύνολό του. Με δεδομένη τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν σημαντική αύξηση της κυκλοφορίας και στον άξονα του Ε65, οπότε η ολοκλήρωσή του εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των περιοχών κατά μήκος του.

Ο κ.Μητσοτάκης σε δηλώσεις του επισήμανε ότι “ο Ε65 είναι ένας δρόμος για τον οποίο υπεγράφη η πρώτη σύμβαση παραχώρησης το 2007. Πέρασε από “40 κύματα”. Η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επαναδιαπραγματεύτηκε τη σύμβαση παραχώρησης το 2013. Ολοκληρώθηκε το μεσαίο κομμάτι και τώρα δρομολογείται -με μεγάλη ταχύτητα- το νότιο κομμάτι, από τη Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα, με προοπτική αυτό να έχει ολοκληρωθεί -όπως είπε και ο υπουργός- μέχρι το τέλος του 2021.”

Δήλωσε βέβαιος ότι “θα τηρηθούν τα σχετικά χρονοδιαγράμματα και αυτό το πολύ σημαντικό τμήμα του δρόμου -είναι 33 χιλιόμετρα, αν δεν κάνω λάθος- θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ώστε τα δύο τρίτα του Ε65 να έχουν τελειώσει εντός των επόμενων δύο ετών.” Υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα δρόμο που είναι πολύ σημαντικός για ολόκληρη τη Θεσσαλία, καθώς θα φέρει πολύ πιο κοντά στην Αθήνα τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα. Και με αυτόν τον τρόπο θα μπει μία ακόμα σημαντική ψηφίδα στην ολοκλήρωση του παζλ των αυτοκινητοδρόμων της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι “θα βρούμε τον τρόπο να διαπραγματευτούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το βόρειο τμήμα του Ε65. Ο δρόμος αυτός δεν θα μείνει ημιτελής, αυτό είναι προσωπική δέσμευση δική μου και του υπουργού” Μεταφορών και Υποδομών.

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε τέλος: “Η χώρα μας μπαίνει πια σε μια τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης. Το 2020 θα είναι η πρώτη χρονιά η οποία θα ανήκει εντός εισαγωγικών εξ ολοκλήρου στη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και πιστεύω ότι τα πολύ ισχυρά θεμέλια τα οποία έχουμε βάλει αυτό το πρώτο πεντάμηνο που έχουμε την μεγάλη ευθύνη να διαχειριζόμαστε τις τύχες αυτού του τόπου θα μας επιτρέψουν να κινηθούμε ακόμα πιο γρήγορα για να εκπληρώσουμε τους κεντρικούς στόχους που έχουμε αναλάβει απέναντι στους Έλληνες πολίτες.”

Στην επίσκεψη ήταν παρόντες ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Α. Καραμανλής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρεκας, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών και βουλευτές..

Καραμανλής: "Προχωράμε γρήγορα για να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε το έργο μέχρι το τέλος του 2021"

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός κ.Καραμανλής δήλωσε "πολύ ικανοποιημένος γιατί προχωράμε γρήγορα για να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε το έργο μέχρι το τέλος του 2021."

Ένα έργο που όπως τόνισε "πρώτα απ’ όλα θα προσφέρει πιο γρήγορη, πιο οικονομική και το κυριότερο ασφαλή μετάβαση σε περιοχές που για δεκαετίες παραμένουν αποκλεισμένες. Αλλά θα στηρίξει ουσιαστικά και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Αφού θα βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον, θα δώσει ώθηση στο εμπόριο και νέες προοπτικές στην αγροτική ανάπτυξη και θα εξασφαλίσει πολύ καλύτερη πρόσβαση στους γειτονικούς τουριστικούς προορισμούς."

Παράλληλα, δήλωσε ο κ.Καραμανλής "εργαζόμαστε σκληρά και είμαστε σε συνεχή επαφή και διαβούλευση με τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την υλοποίηση και του Βόρειου Τμήματος του Ε65. Είμαι αισιόδοξος ότι θα προχωρήσει η κατασκευή του, ώστε να ολοκληρωθεί ο άξονας στο σύνολό του.

Είναι απόφαση της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί αυτό το σημαντικό έργο το συντομότερο δυνατό κι αυτό σηματοδοτεί και η σημερινή επίσκεψή μας.".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μητσοτάκης, Κυβέρνηση, Νέα Δημοκρατία
SHARE: