Μητσοτάκης: Σε 108 μέρες ο λαός θα απαντήσει στην εκτροπή Τσίπρα και πρόθυμων κομπάρσων

Μητσοτάκης: Σε 108 μέρες ο λαός θα απαντήσει στην εκτροπή Τσίπρα και πρόθυμων κομπάρσων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση των Τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας Eurokinissi

Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής και τους έξι ανεξάρτητους βουλευτές εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, κάνοντας λόγο για πολιτική συναλλαγή και βαριά θεσμική δυσοσμία, και ζήτησε οι ευρωεκλογές να μετατραπούν σε δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας.

Με σκληρές εκφράσεις ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε κατά τη σύσκεψη των τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας πολιτική συναλλαγή πίσω από τη στήριξη των έξι ανεξάρτητων βουλευτών στο ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι στις 26 Μαϊου, εάν δεν γίνουν εθνικές εκλογές, οι ευρωεκλογές λαμβάνουν το χαρακτήρα εθνικών εκλογών και δημοψηφίσματος για το μέλλον της χώρας.

“Όλοι συνειδητοποιούν ότι μετά το οικονομικό και κοινωνικό ναυάγιο ο ΣΥΡΙΖΑ βυθίζει τη χώρα στη λάσπη της πολιτικής συναλλαγής των εύκαμπτων βουλευτών που ξεδιάντροπα ανταλλάσσουν συνειδήσεις με υπουργεία και πόστα” σημείωσε ξεκινώντας την παρέμβαση του ο κ.Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι “μία βαριά θεσμική δυσοσμία καλύπτει τη Βουλή” και έκανε λόγο για κυβέρνηση μειοψηφίας που νοικιάζει πρόθυμους κομπάρσους. Σχολίασε ότι άλλοι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, άλλοι ψήφισαν τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλοι στηρίζουν τα νομοσχέδια, καθώς και ότι κάποιοι παραμένουν σε άλλη κοινοβουλευτική ομάδα ενώ στηρίζουν άλλο κόμμα, “δείχνοντας” Παπαχριστόπουλο Ζουράρι.

Έκανε λόγο για πλειοψηφίες ευκαιρίας σε τιμές ευκαιρίας, ενώ έστρεψε τα βέλη του και κατά του προέδρου των ΑΝΕΛ λέγοντας πως “ο αναντικατάστατος κ.Καμμένος άφησε τη στολή παραλλαγής και απειλεί το συνεταίρο του που του επιτρέπει να ελίσσεται”.

Επιτέθηκε και στο Νίκο Βούτση λέγοντας ότι “δυστυχώς ο Πρόεδρος της Βουλής αποδείχθηκε κομματικός υπάλληλος. Ενας κανονικός πρόεδρος θα έπρεπε να είχε επιστρέψει την επιστολή του πρωθυπουργού ως απαράδεκτη, θα έπρεπε επισης να επιστρέψει ως απαράδεκτες τις έξι επιστολές που του έστειλαν οι βουλευτές μαριονέτες”.

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι “αυτός ο θεσμικός κατήφορος πρέπει να πάρει τέλος μαζί με τα ένοχα μυστικά που ενώνουν τους δύο πρωταγωνιστές” προσθέτοντας ότι “οι συσχετισμοί στη Βουλή δεν μπορούν να διαμορφώνονται από πολιτικούς γυρολόγους” και ότι “η πολιτική σήμερα δεν έχει ανάγκη ούτε από ήθος ούτε αισθητική έξι τυχοδιωκτών που θέλουν να κρατήσουν τον κ.Τσίπρα στην εξουσία”.

Υποστήριξε επίσης ότι αυτή η κατάσταση “δηλητηριάζει το σύνολο της πολιτικής ζωής, προκαλεί αηδία στους πολίτες, πριονίζει το πολίτευμα και οπλίζει με επιχειρήματα τους εχθρούς της δημοκρατίας”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι “ο κ.Τσίπρας σύντομα θα κληθεί να απολογηθεί για το νέφος συναλλαγής και υποκρισίας που έχει τυλίξει τη χώρα”. Κάλεσε τον πρωθυπουργό να ορίσει σύντομα χρόνο εκλογών “για να ανασάνει η χώρα τον αέρα της δημοκρατικής λειτουργίας” αλλά τόνισε ότι:

“Σε κάθε περίπτωση σε 108 μέρες από σήμερα ο λαός θα απαντήσει στην εκτροπή. Στις 26 Μαιου ό,τι και να γίνει κάλπες θα στηθούν και οι πολίτες θα στείλουν το μήνυμα τους. Εάν δεν γίνουν εθνικές εκλογές, θα στείλουν μήνυμα στις ευρωεκλογές. Διότι υπό αυτές τις συνθήκες οι ευρωεκλογές μετατρέπονται ούτως ή άλλως σε εθνικές εκλογές που θα σημάνουν τον τυπικό επίλογο μίας αποτυχημένης κυβέρνησης”.

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του προεδρείου του ΕΛΚ την Πέμπτη και Παρασκευή στην Αθήνα και επανήλθε στην πολιτική κρισιμότητα των ευρωεκλογών λέγοντας:

“Στην κάλπη της ευρωβουλής επιλέγουμε σαφώς την παράταξη που έβαλε τη χώρα στην Ευρώπη απέναντι στους κάθε οπαδούς του Μαδούρο”.

Συνέχισε τονίζοντας πως: “Εμείς θέλουμε μία Ευρώπη ανοιχτή με ανάπτυξη και αλληλεγγύη, μακριά από αυταρχικές πρακτικές που θα φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορα της” και πρόσθεσε: “Ομως ειδικά σε αυτή την κάλπη των ευρωεκλογών θα ψηφίσουμε και για την Ελλάδα. Αυτή η κάλπη πρέπει να μετατραπεί σε δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας”.

“Όλοι ανησυχούν για το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία”

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε επίσης στην οικονομία και τα εθνικά θέματα.

Σχολίασε ότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί άντλησε 2 δισ από τις αγορές αλλά δε λέει ότι το επιτόκιο είναι δύο φορές υψηλότερο από αυτό της Πορτογαλίας.

“Ο κ.Τσίπρας προσφέρει και μία εθνική περιπέτεια, το λάθος της συμφωνίας των Πρεσπών, που ανοίγει πολλές πληγές αλυτρωτισμού και προβλήματα που θα βρουμε μπροστά μας είτε πρόκειται για τα σχολικά βιβλία είτε για τα εμπορικά σήματα” συνέχισε ο κ.Μητσοτάκης.

“Στην πράξη ακόμη και αυτός ο τυπικός όρος Βόρεια Μακεδονία φοβάμαι ότι θα εκπέσει, αφού πουθενά δεν υπάρχει αναφορά σε βορειομακεδονικό λαό ούτε σε βορειομακεδονική γλώσσα και πολιτισμό” εκτίμησε.

Σχολίασε δε με νόημα: “Εάν θέλαμε να είχαμε αυτή τη συμφωνία το 2008 στο Βουκουρέστι, θα μπορούσαμε να την έχουμε. Η τότε κυβέρνηση είπε όχι. Ο κ.Τσίπρας επέλεξε να πει ναι.”

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι “παρέδωσε το πιο ισχυρό μας χαρτί την είσοδο στο ΝΑΤΟ” σημειώνοντας “δεν ξέρω με τι ανταλλάγματα”. Κατηγόρησε επίσης τον κ.Τσίπρα ότι: “Προσβάλλει τους Ελληνες, τους αποκαλεί όχι μόνο ακροδεξιους, αλλά και άμυαλους. Οποιος δε συμφωνεί με τον κ.Τσίπρα στο θέμα των Πρεσπών δεν έχει μυαλό, είναι περιορισμένης νοητικής ικανότητας”.

Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι μίλησε παντού στην Ευρώπη και όταν χρειάστηκε διαφώνησε με ισχυρούς παράγοντες όπως η καγκελάριος Μέρκελ. “Ξέρω ότι αυτό δε μας έκανε συμπαθείς σε κάποια κέντρα εξουσίας. Αλλά έχω ήσυχη τη συνείδηση μου ότι έκανα το σωστό για τα εθνικά μας θέματα και αυτό θα συνεχίσω να κάνω” δήλωσε.

Ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ όταν έρθει προς κύρωση στη Βουλή την Παρασκευή που έρχεται και οτι θα εξαντλήσει κάθε διπλωματικό και νομικό μέσο για να αμβλυνθούν οι συνέπειες της συμφωνίας. Στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των εμπορικών σημάτων και τη συγκρότηση ενός σχεδίου παραγωγικής ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα.

“Δεν απεμπολώ το δικαίωμα του βέτο. Υπάρχουν 35 κεφάλαια που απαιτούν έγκριση στην αρχή τη μέση και το τέλος Αυτά δε θα ανοίξουν και δε θα κλείσουν εάν δεν ικανοποιηθούν πλήρως οι ελληνικές θέσεις” τόνισε επίσης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σχολίασε και το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι “όλοι ανησυχούν” για την επίσκεψη αυτή, καθώς η Τουρκία επικηρύσσει τους οκτώ αδιαφορώντας για τις ελληνικές θέσεις, σύμβουλος του Ερντογάν μιλά για μειονότητα στη Θράκη και οι παραβιάσεις συνεχίζονται.

“Οι 17 ώρες που διαπραγματευόταν και μας έφερε νέο μνημόνιο, η συμφωνία για το Σκοπιανό δε μαρτυρούν μεγάλη ικανότητα διαπραγμάτευσης” υποστήριξε μάλιστα καυστικά και κάλεσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει τα σοβαρά θέματα να τα διαπραγματευτεί η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ.

Εξέφρασε πάντως την ελπίδα να έχουμε θετικά νέα για τη Χάλκη, καθώς όπως είπε ήρθε η ώρα η Τουρκία να κάνει βήματα σε αυτό το θέμα.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ.Μητσοτάκης τέλος στους χαμηλόμισθους του ιδιωτικού τομέα, σημειώνοντας ότι ένας στους τρεις αμείβεται με λιγότερο από 330. Εξέφρασε όμως την άποψη ότι: “Μαγική αύξηση με έναν νόμο και ένα άρθρο δεν υπάρχει. Για να υπάρχει πραγματική βιώσιμη διαρκής ουσιαστική αύξηση αποδοχής ένας τρόπος υπάρχει, αλλαγή μείγματος πολιτική με μείωση φόρων και εισφορών ώστε να αυξηθεί το καθαρό ποσό που μένει στην τσέπη των εργαζόμενων, αλλά και επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και πιο αποτελεσματικό κράτος” και τόνισε ότι: “Ο δρόμος που έχουμε χαράξει είναι δρόμος με μικρότερους φόρους και εισφορές.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα