Μητσοτάκης: Νέα μέτρα κατά της ακρίβειας – Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις

Διαβάζεται σε 3'
Μητσοτάκης: Νέα μέτρα κατά της ακρίβειας – Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις
Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός στο υπουργικό προανήγγειλε νέα μέτρα κατά της ακρίβειας, χωρίς να τα προσδιορίσει και στάθηκε ιδιαίτερα στα πολεοδομικά. “Με την τεχνολογία θα εντοπίζουμε αυθαίρετα την ώρα που χτίζονται”

Για σημαντικές μεταρρυθμίσεις με πρώτο στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο του 2024. Προανήγγειλε μάλιστα ότι αύριο θα ανακοινώσει μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, νέα μέτρα κατά της ακριβείας.

Ο πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε ποιες πρωτοβουλίες θα ανακοινώσει. Υπενθυμίζεται πάντως ότι η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα για να μπει φρένο στην τιμή του βρεφικού γάλακτος. Στο τραπέζι είχε τεθεί και το ενδεχόμενο πλαφόν, φαίνεται όμως ότι προκρίνεται σε πρώτη φάση μία συμφωνία με τις εταιρείες για μείωση της τιμής κατά 20%- 25%.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα έκανε λόγο για μία θετική εξέλιξη με τα τιμολόγια ρεύματος και σχολίασε: “Θυμάστε την καχυποψία στην αρχή για τα πολύχρωμα τιμολόγια. Όμως πιστεύω ότι τα αποτελέσματα δικαίωσαν την πολιτική μας. Ο ανταγωνισμός δούλεψε. Έχουμε μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές και οι πολίτες καλύτερη κατανόηση”.

Από τα θέματα στη σημερινή ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόγραμμα “Δοξιάδης” για σύγχρονα πολεοδομικά σχέδια ανά την επικράτεια. Επισήμανε ότι πρόκειται για μία εκκρεμότητα που απασχολεί εκατομμύρια πολίτες και διαρκεί έναν ολόκληρο αιώνα.

“Τώρα με σημαντική χρηματοδότηση 400 εκ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, δρομολογείται λύση”, τόνισε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε ειδικότερα ότι καθορίζονται οριστικά χρήσεις γης και όροι δόμησης εντός και εκτός σχεδίου, οριοθετουνται οικισμοί σε 700 δημοτικές ενότητες, ανοίγει η διαδικασία για να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα χαρακτηρισμού δημοτικών δρόμων.

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε επίσης στις νέες πρωτοβουλίες κατά της αυθαίρετης δόμησης. Επισήμανε ότι “με τη χρήση της τεχνολογίας θα εντοπίζουμε σε πραγματικό χρόνο κάθε αυθαίρετο που χτίζεται”. Και έκανε λόγο για μία μεταρρύθμιση με αναπτυξιακό πρόσημο, γιατί απελευθερώνει τη νόμιμη δόμηση και απεγκλωβίζει χιλιάδες ιδιοκτήτες από καθεστώς αβεβαιότητας, αλλά και με σεβασμό στο περιβάλλον.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της υποχρεωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών, αρχής γενομένης από τις μεγάλες επιχειρήσεις, ώστε όπως είπε η κρατική αρωγή να κατευθύνεται σε όσους έχουν ανάγκη.

Έθεσε όμως και το νομοθετικό χρονοδιάγραμμα των επόμενων ημερών. Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αύριο ολοκληρώνεται η διαβούλευση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, προς άμεση ψήφιση. Καθώς και ότι σε λίγες ημέρες κατατίθεται το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, αλλά και το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά/ ιδιωτικά πανεπιστήμια.

“Βαδίζουμε συντονισμένα με οδηγό αυτά για τα οποία μας εμπιστεύτηκαν οι πολίτες”, είπε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς. “Ξέρετε πολύ καλά ότι εμείς οι ίδιο είμαστε οι πρώτοι αυστηροί κριτές της δικιάς μας απόδοσης” συνέχισε και ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να φροντίσουν να αυξήσουν ρυθμούς.

“Έχουμε κλείσει έξι μήνες θητείας μετά την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Οι επόμενοι μήνες θα είναι μήνες παραγωγής πια αποτελεσμάτων”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

“Συνέπεια και δουλειά είναι αυτά που θα μας χαρακτηρίσουν με το νέο χρόνο”, κατέληξε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε στον πρόσφατο μίνι ανασχηματισμό λέγοντας: “Καλωσορίζω τους νέους υπουργούς και τους παλιούς υπουργούς σε χαρτοφυλάκια που τα γνωρίζουν καλά”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα