Μητσοτάκης: Οι επιχειρήσεις να σέβονται τους εργαζόμενους και να επιστρέψουν στην Ελλάδα καταθέσεις

Μητσοτάκης: Οι επιχειρήσεις να σέβονται τους εργαζόμενους και να επιστρέψουν στην Ελλάδα καταθέσεις
Ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, την Τρίτη 18 Ιουνίου 2019. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Το διακύβευμα των εκλογών παραμένει κρίσιμο, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στο ΣΕΒ. Τόνισε ότι αθέμιτες πρακτικές όπως η αδήλωτη εργασία δεν χωρούν και κάλεσε τους επιχειρηματίες να δώσουν εκείνοι πρώτοι ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία, ενώ προειδοποίησε: “Θα χρειαστεί δουλειά για να αφήσουμε πίσω μας τα πέτρινα χρόνια”.

Στις 7 Ιουλίου οι πολίτες θα αποφασίσουν εάν η χώρα θα μπει ξανά σε περιπέτειες ή εάν θα προχωρήσει με ανάπτυξη” τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον ΣΕΒ και υπογραμμίζοντας την σημασία των επικείμενων εθνικών εκλογών και το βάρος της επιλογής των ψηφοφόρων.

“Το διακύβευμα των εκλογών παραμένει κρίσιμο” υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητώντας αυτές οι εκλογές να είναι εκλογές της ευθύνης, της αλήθειας, της αποφασιστικότητας και κυρίως εκλογές της συμμετοχής.

Ο κ.Μητσοτάκης εξάλλου έστειλε εκ νέου μήνυμα για την ανάγκη αυτοδυναμίας της ΝΔ, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό για τον κόσμο των επιχειρήσεων, της εργασίας και την πραγματική οικονομία “στις 8 Ιουλίου να βρεθεί η Ελλάδα με ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση που θα αποφασίζει γρήγορα και θα φέρνει αποτελέσματα”.

Κατηγόρησε την “απερχόμενη κυβέρνηση” ότι επιχειρεί να παραπλανήσει ξανά τους πολίτες μετά το ηχηρό μήνυμα των ευρωεκλογών, διαστρεβλώνοντας τις θέσεις της ΝΔ και κατασκευάζοντας ανύπαρκτο αντίπαλο. Σχολίασε επίσης ότι αυτοί που επέβαλαν 29 νέους φόρους θυμήθηκαν τώρα την ανάπτυξη, τη μεσαία τάξη, την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

“Οι πρώτες φορολογικές μειώσεις θα ισχύσουν το 2020”

“Θεωρώ αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα μου την ανάπτυξη. Καρδιά της ανάπτυξης θεωρώ τις επενδύσεις. Και κλειδιά των επενδύσεων τους χαμηλότερους φόρους, τη μικρότερη γραφειοκρατία, τη ρευστότητα” δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας τα μέτρα μείωσης της φορολογίας που έχει εξαγγείλει και ότι θα φέρει το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο το Σεπτέμβριο.

“Οι πρώτες φορολογικές μειώσεις θα ισχύσουν το 2020. Και θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό αυτού του έτους” τόνισε και αναφέρθηκε ειδικότερα σε: -Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων σε δύο χρόνια από το 28% στο 20%.

-Μείωση του φόρου στα μερίσματα άμεσα στο 5%

-Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης.

-Δύο συντελεστές ΦΠΑ στο 11% και στο 22%. Με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%

-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός μίας διετίας.

Αναφέρθηκε επίσης σε ισχυρά επενδυτικά κίνητρα, όπως οι υπεραποσβέσεις και ο διπλασιασμός του χρόνου συμψηφισμού κερδών με ζημιές, το νέο χωροταξικό πλαίσιο με χρήσεις γης σε τέσσερα επίπεδα, τη δραστική απλούστευση των αδειοδοτικών διαδικασιών, τη ρευστότητα, τη γρήγορη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς την αγορά. Εκτίμησε ότι σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας θα είναι πιο εύκολη μείωση του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων. “Οι αγορές αντιμετωπίζουν θετικά την προοπτική ισχυρής εκλογικής επικράτησης της ΝΔ” σχολίασε μάλιστα.

Αναφέρθηκε επίσης στη χαρτογράφηση επενδυτικών σχεδίων που είναι έτοιμα να δρομολογηθούν και όχι μόνο στα μεγάλα όπως το Ελληνικό και η COSCO, αλλά και σε σχέδια που θα δρομολογήσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

“Να είστε δίπλα στους εργαζόμενους, να φέρετε πίσω στην Ελλάδα τις εταιρικές καταθέσεις”

Ο κ.Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η συνολική ανακούφιση αποτέλεσμα μίας ισχυρής νίκης της ΝΔ θα απελευθερώσει δυνάμεις της εγχώριας επιχειρηματικότητας ώστε να κάνουν το επόμενο βήμα και να εμπιστευθούν πρώτα οι ίδιες τις προοπτικές της οικονομίας. Δήλωσε ωστόσο ότι οι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιστρέψουν κέρδη στους εργαζόμενους και να σέβονται την εργατική νομοθεσία.

“Όσο σαφής είμαι στα μέτρα υπέρ της ανάπτυξης, άλλο τόσο είμαι σε σχέση με αυτά που περιμένω από τους επιχειρηματίες. Πρέπει να επενδύσετε στη χώρα, να πληρώνετε φόρους και εισφορές, να προστατεύσετε το περιβάλλον και να είστε δίπλα στους εργαζόμενους” είπε απευθυνόμενος στα μέλη του ΣΕΒ και τόνισε: “Αθέμιτες πρακτικές, όπως η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία δε χωρούν. Καθυστερήσεις πληρωμών δε συγχωρούνται. Μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας δεν επιτρέπεται.

Οραματίζομαι μία Ελλάδα με ένα ευρωπαϊκό εργασιακό περιβάλλον. Χωρίς προνομιακές σχέσεις κάποιων με την κυβέρνηση. Και με μία κοινωνία κανόνων, που όλοι θα προοδεύουν, χωρίς κανείς να μένει πίσω”.

Ανέφερε για παράδειγμα ότι εάν οι επιχειρηματίες αποφασίσουν να κάνουν συμμέτοχους τους εργαζόμενους με stock options ή να προσφέρουν διατακτικές σίτισης και κάρτες κίνησης στα ΜΜΜ, εκείνος θα είναι ανοιχτός να συζητήσει για φοροαπαλλαγές.

Δήλωσε όμως ότι αναμένει από τους επιχειρηματίες και κινήσεις πατριωτισμού όπως είπε και συγκεκριμένα α επιστρέψουν στην Ελλάδα εταιρικές καταθέσεις. Ανέφερε ότι σήμερα περισσότερα από 10 δισ ευρώ εταιρικές καταθέσεις βρίσκονται σε τράπεζες εκτός συνόρων και πως τα χρήματα αυτά πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

“Οι Έλληνες επιχειρηματίες καλούνται τώρα να δείξουν και στους ξένους επενδυτές ότι πρώτα από όλα αυτοί εμπιστεύονται τη χώρα” τόνισε ο κ.Μητσοτάκης. Τέλος ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές “ένα πρώτο βροντερό όχι στην εξαπάτηση” εκτιμώντας ότι οι πολίτες απέρριψαν την προπαγάνδα του φόβου, αλλά παραδέχθηκε: “Έχουμε ένα κοστολογημένο σχέδιο αλλά δεν κρύβουμε και τις δυσκολίες που θα διαχειριστούμε, από τη ΔΕΗ που είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας μέχρι και τις εκατοντάδες χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Θα χρειαστεί σκληρή δουλειά για να αφήσουμε πίσω μας αυτά τα πέτρινα χρόνια”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα