Μητσοτάκης: Oι μειονότητες πρέπει να προστατεύονται ενάντια “στην Τυραννία της Πλειοψηφίας”

Διαβάζεται σε 3'
Τρίτο συνέδριο της πρωτοβουλίας "The Upfront Initiative" που υποστηρίζει και προωθεί την ισότητα, τη συμπερίληψη, την ποικιλομορφία και την ορατότητα στον εργασιακό χώρο, στο Ωδείο Αθηνών
Τρίτο συνέδριο της πρωτοβουλίας "The Upfront Initiative" που υποστηρίζει και προωθεί την ισότητα, τη συμπερίληψη, την ποικιλομορφία και την ορατότητα στον εργασιακό χώρο, στο Ωδείο Αθηνών ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Γιώργο Καπουτζίδη στο συνέδριο της πρωτοβουλίας “The Upfront Initiative”. Όσα είπαν για τις πολιτικές συμπερίληψης στη χώρα.

Στην συζήτηση μεταξύ του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του ηθοποιού-σεναριογράφου-σκηνοθέτη, Γιώργου Καπουτζίδη στο συνέδριο της πρωτοβουλίας “The Upfront Initiative” που διεξάγεται σήμερα, Πέμπτη (14/3), στο Ωδείο Αθηνών, ο κ. Καπουτζίδης συνεχάρη τον πρωθυπουργό για το νέο νόμο του κράτους για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι αυτή η χαρά επισκιάστηκε με τα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι “η ισότητα στο πολιτικό γάμο δεν οδηγεί αυτόματα σε έναν καλύτερο κόσμο, αλλά είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η οργή και η βία που εκδηλώνεται, προκαλείται από ανθρώπους που είναι αρνητικοί να δεχθούν κάτι που είναι διαφορετικό από τα δικά τους στερεότυπα. Η οργή έχει βαθιές ρίζες και χρειάζεται πολλή δουλειά για να την κατανοήσουμε και να την αντιμετωπίσουμε”.

“Η πλατφόρμα κατά του Bullying δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση του bullying στο σχολικό περιβάλλον, το πρώτο περιβάλλον που συνήθως άτομα με διαφορετικότητα αντιμετωπίζουν φαινόμενα αποκλεισμού”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο θέμα της ρατσιστικής βίας συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να “εκπαιδευτεί” ο γενικός πληθυσμός αλλά και ότι πρωτοβουλίες, όπως τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, είναι πρότυπα στην Ελληνική Αστυνομία, με καταρτισμένο προσωπικό και περισσότερες γυναίκες που αντιμετωπίζουν τους πολίτες και τις ανάγκες τους στον τομέα αυτό.

Στην ερώτηση του κ. Καπουτζίδη “τι σημαίνει για εσάς συμπερίληψη;”, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμπερίληψη στον εργασιακό χώρο. “Η επιλογή της συμπερίληψης δεν είναι μόνο ηθικά σωστή, αλλά και επιβεβλημένη με οικονομικά οφέλη. Όλοι πρέπει να ενθαρρύνουμε την συμπερίληψη”. Μιλώντας και για την Βουλή και το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και το επιτελείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμπερίληψη σημαίνει κατά βάση περισσότερες γυναίκες.

«Σε ομάδες εργασίας που μετέχουν άτομα με διαφορετικές απόψεις, τα αποτελέσματα είναι πιο δημιουργικά και πιο αποδοτικά», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για την ανεργία, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει χαμηλή συμμετοχή γυναικών, ατόμων με αναπηρία αλλά και μεταναστών. «Πρέπει να ενισχύσουμε το εργατικό δυναμικό για να έχουμε ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.

Στο τομέα της νομοθέτησης και μετά την παρέμβαση του κ. Καπουτζίδη ότι δεν πρέπει οι πλειοψηφίες να αποφασίζουν για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, αλλά ότι οι μειονότητες έχουν ανάγκη την προστασία της Πολιτείας, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «Η Πολιτεία πρέπει να νομοθετεί για όλους-και για τους πολλούς και για τους λίγους- και οι μειονότητες πρέπει να προστατεύονται ενάντια «στην Τυραννία της Πλειοψηφίας».

Ο Πρωθυπουργός εξήγησε τις πολιτικές συμπερίληψης που ήδη έχουν εφαρμοστεί, όπως ο προσωπικός βοηθός, το panic button, την πρόσφατη συμπερίληψη συνταξιούχων στην αγορά εργασίας αλλά και στα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία, που είναι όλα προσβάσιμα σε ΑΜΕΑ και συμπλήρωσε ότι στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα παρουσιαστεί η επικαιροποιημένη Στρατηγική για Άτομα με Αναπηρία 2024-2030.

Κλείνοντας τη συζήτηση, και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Καπουτζίδης προέτρεψαν όλους να αναλάβουν την ατομική τους ευθύνη για την συμπερίληψη και την καταπολέμηση των αρνητικών στερεοτύπων, συμπεριλαμβάνοντας άτομα με διαφορετικότητα στον εργασιακό τους χώρο. “Ας κάνουμε όλοι το κάτι παραπάνω, ώστε να δημιουργήσουμε μία συλλογική δυναμική αλληλεγγύη, και ας μην επαναπαυόμαστε στις πολιτικές του κράτους. Η ένταξη της διαφορετικότητας στον εργασιακό χώρο είναι πλούτος“, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα