Μητσοτάκης: Οι πολιτικές ευθύνες χρεώνονται με εκλογές

Μητσοτάκης: Οι πολιτικές ευθύνες χρεώνονται με εκλογές
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής με αντικείμενο τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των υπουργών Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη, κατά την τιμολόγηση φαρμάκων, την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018. (EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) eurokinissi

Κατήγγειλε ότι συνεχίζεται το πάρτι στο χώρο της Υγείας. Κριτική εφ’ όλης της ύλης στην κυβέρνηση για ασφάλεια, ελληνοτουρκικά, διορισμούς, οικονομία

Προσφυγή στις κάλπες για να κριθεί από τους πολίτες εάν υπάρχουν ή όχι πολιτικές ευθύνες για το σκάνδαλο της Novartis ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση της πρότασης του κόμματός του για την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τρεις υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Υγείας.

«Τις πολιτικές ευθύνες τις πιστώνουν ή τις χρεώνουν οι πολίτες με εκλογές. Και επειδή χθες ήμουν στη Ρόδο, σας προκαλώ: Ιδού η Ρόδος, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης» είπε και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε εκλογές και για το θέμα της Novartis. Κατηγόρησε, όμως, και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν διαθέτει ηθικό πλεονέκτημα ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση εφ’ όλης της ύλης με αναφορές τόσο σε ζητήματα ασφάλειας όσο και διορισμών.

Άσκησε, μάλιστα, κριτική στην κυβέρνηση και για την επιλογή του Φραγκίσκου Κουτεντάκη στη θέση του Συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής αλλά και στην τροπολογία για τους συμβασιούχους στα νοσοκομεία που χαρακτήρισε απαράδεκτη. Κατήγγειλε δε ότι η κυβέρνηση διορίζει στα νοσοκομεία ως διοικητές ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ με μόνο κριτήριο ότι είναι φίλοι του κ. Πολάκη.

Να λειτουργήσει μέχρι τέλους η Προανακριτική για Novartis

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την προανακριτική που διερευνά το σκάνδαλο της Novartis. Της καταλόγισε «πολιτική δειλία» λέγοντας ότι εξαίρεσε τους δικούς της υπουργούς από την υπόθεση και σημείωσε ότι η προανακριτική για τη Novartis θα πρέπει να εξετάσει τα πεπραγμένα όλων. Καταλόγισε, όμως, ταυτόχρονα στην κυβέρνηση ότι επιχειρεί να μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο και να σπιλώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Ο πρόεδρος της ΝΔ διεμήνυσε στην κυβέρνηση να μην κλείσει άρον-άρον την Προανακριτική για τη Novartis αλλά να της επιτρέψει να λειτουργήσει μέχρι τέλους, για να λάμψει η αλήθεια «και να φανεί το μέγεθος της σκευωρίας». Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι δεν θέλει να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Βαριές οι ευθύνες της κυβέρνησης για τα ελληνοτουρκικά

Ο Πρόεδρος της ΝΔ αφιέρωσε το πρώτο μέρος της ομιλίας του σε εκτενή αναφορά στην υπόθεση των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς. «Δυστυχώς για την πατρίδα μας σε αυτή την κρίσιμη εποχή οι χειρισμοί της κυβέρνησης είναι ανεύθυνοι και επιπόλαιοι» είπε και τόνισε ότι η ΝΔ παρακολουθεί με  μεγάλη ανησυχία την περιπέτεια κράτησης των δύο στρατιωτικών μας.

«Εκφράζω τη στήριξή μου στις οικογένειες των δύο στρατιωτικών. Η κράτησή τους είναι απαράδεκτη» ανέφερε και καταλόγισε «βαριές» ευθύνες στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι «ένα χαμηλής σημασίας περιστατικό δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς εντάσεις». «Υποτιμήσατε το περιστατικό» είπε στην κυβέρνηση και καταλόγισε, μάλιστα, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο ότι επιδίδεται σε ανούσιους λεονταρισμούς.

«Ο καθένας κάνει του κεφαλιού του όπως οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας» κατήγγειλε. Κάλεσε, μάλιστα, την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη συγκρότηση εθνικού συμβουλίου ασφάλειας. «Δεν διαπραγματευόμαστε σπιθαμή ελληνικής γης» πρόσθεσε.

Ζητήστε απευθείας από τον Ερντογάν επιστροφή των στρατιωτικών

Πίεση στον πρωθυπουργό να αξιοποιήσει τον δίαυλο που ισχυρίζεται ότι έχει χτίσει με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και να του ζητήσει απευθείας την επιστροφή των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του.

«Αξιοποιήστε τον δίαυλο επικοινωνίας για να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιωτικοί στην Ελλάδα» είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στην αναφορά του πρωθυπουργού ότι για πρώτη φορά έχει δημιουργηθεί ελληνοτουρκικός δίαυλος επικοινωνίας σε επίπεδο κορυφής. Καταλόγισε, μάλιστα, στην κυβέρνηση ότι δεν έχει καταφέρει να επιλύσει ένα περιστατικό που στο παρελθόν λυνόταν σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε εκ νέου στον πρωθυπουργό ότι δεν είχε προετοιμάσει κατάλληλα την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων. «Η δουλειά σας δεν είναι να μας λέτε ότι πράγματι υπάρχει κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία στο Αιγαίο. Το ζήτημα είναι πως προετοιμάζεστε για να την αντιμετωπίσετε» είπε στον πρωθυπουργό ο κ. Μητσοτάκης.

Του ζήτησε επίσης να απαντήσει εάν συναινεί στη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Επανέλαβε, ταυτόχρονα ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου και του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. «Θεωρείτε ότι είναι σοβαρή η εικόνα κυβέρνησης που ο υπουργός Εξωτερικών διαφωνεί για κομβικό ζήτημα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας; Όταν οι δύο τους θα βρεθούν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ποιος θα εκφράζει την επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα