Μητσοτάκης: Οι τρεις τομείς στους οποίους η ΑΙ θα έχει άμεση εφαρμογή

Διαβάζεται σε 2'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI

«Με συναρπάζει η Τεχνητή Νοημοσύνη» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο διαλόγου που είχε με τον αντιπρόεδρο Engineering & Research της Google, Yossi Matias.

Στo πλαίσιο της εκδήλωσης για τα 15 χρόνια της Google στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Αντιπρόεδρο Engineering & Research της Google, Yossi Matias.

«Με συναρπάζει η Τεχνητή Νοημοσύνη» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και στη συνέχεια παράθεσε αναλυτικά παραδείγματα με τα οφέλη τη χρήσης της σε πολλούς τομείς, μειώνοντας παράλληλα τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Μιλώντας για τις ευρύτερες διαστάσεις της Tεχνητής Nοημοσύνης, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να «βρισκόμαστε σε ρόλο ρυθμιστή». «Στόχος να γίνουμε ένα παγκόσμιο κέντρο όσον αφορά την ηθική και τον κώδικα δεοντολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης» συμπλήρωσε. Εστίασε, ακόμη, σε θέματα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο ίδιος επεσήμανε τρεις τομείς στη δημόσια σφαίρα στους οποίους η ΑΙ θα μπορούσε να έχει άμεση εφαρμογή με σαφείς ωφέλειες για το κοινωνικό σύνολο.

  • Πρώτον, τα πιο εξελιγμένα μοντέλα πρόβλεψης των ακραίων καιρικών φαινομένων – πιο ακριβών στην εκτίμηση, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είναι εφικτό τώρα.
  • Δεύτερον, ο τομέας της Υγείας στον οποίο υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες με πάρα πολλά νέα εργαλεία για την έρευνα που ήδη έχουν αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα στον καρκίνο του δέρματος.
  • Τρίτον, στην εκπαίδευση όπου οι προκλήσεις είναι πιο μεγάλες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να υποκατασταθεί ο άνθρωπος στην παραγωγή κειμένων και ομιλίας. Υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης εργαλείων, τα οποία θα μπορούν να αναγνωρίσουν αν ένα κείμενο είναι γραμμένο από αλγόριθμο ή από άνθρωπο.

Συζητήθηκε ακόμη η διατήρηση ισορροπίας μεταξύ της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά και των ανθρώπινων κινήσεων, ώστε να μην περιοριστούν τα οφέλη της.

«Πως οι μεγάλες εταιρείες μπορούν να βοηθήσουν τα δημοκρατικά κράτη από αυτούς που επιχειρούν να την υπονομεύσουν;» ρώτησε ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει: «Ο ανθρώπινος εγκέφαλος βασίζεται στη διάδραση με τον κόσμο. Αν εμείς μειώσουμε αυτή τη διάδραση, τι θα συμβεί;». «Το σημαντικό ερώτημα είναι ποιος θα λαμβάνει τις αποφάσεις», πρόσθεσε.

«Η μεγάλη υπόσχεση της ΑΙ η ενδυνάμωση της κοινωνίας» είπε ο κ. Ματίας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, αλλά και πολλές ευθύνες. «Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τη Google» είπε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα