Μητσοτάκης προς αγρότες: Θα αλλάξουμε την επόμενη ΚΑΠ

Διαβάζεται σε 3'
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ξεκινά η συζήτηση για νέα αγροτική πολιτική στην ΕΕ. Τόνισε ότι με την αλλαγή στο καθεστώς αγρανάπαυσης απελευθερώνονται ένα εκ στρέμματα στην Ελλάδα.

Νέο μήνυμα προς τους αγρότες, που παραμένουν στα μπλόκα με αναμμένες τις μηχανές των τρακτέρ, έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Προανήγγειλε δε ότι αύριο στη Βουλή, όπου θα απαντήσει σε ερώτηση του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση, θα αναφερθεί συνολικά στην περαιτέρω ενίσχυση των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος για την αγρανάπαυση στην ΕΕ. Επισήμανε ότι ένα εκατομμύριο στρέμματα θα απελευθερωθούν για καλλιέργειες στην Ελλάδα με αυτή την πρόταση της Κομισιόν. Ενώ είπε ότι η Ελλάδα αγωνίστηκε παρασκηνιακά για να τροποποιηθεί το 2024 το καθεστώς αγρανάπαυσης που είχε συμφωνηθεί το 2020.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι ξεκινά διάλογος στην ΕΕ για δομικές αλλαγές στην επόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική και τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με ταυτόχρονους περιορισμούς λόγω πράσινης μετάβασης. “Ευκαιρία να εντοπίσουμε ατέλειες και να διορθώσουμε πορείες που είχαμε χαράξει, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα πραγματικότητα”, σχολίασε.

“Το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ πηγαίνει στην ΚΑΠ. Αν δεν υπήρχε ΚΑΠ, δεν θα υπήρχε σήμερα αγροτικός τομέας στην ΕΕ όπως τον ξέρουμε”, υπενθύμισε πάντως ο κ.Μητσοτάκης.

Τόνισε όμως ότι υπάρχουν προβλήματα με το πως είναι εκτεθειμένοι οι Ευρωπαίοι και Έλληνες αγρότες για παράδειγμα με τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, που επιτρέπουν εισαγωγές αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων από τη Λατινική Αμερική και την Ασία.

“Ζητάμε από τους Ευρωπαίους παραγωγούς να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Δεν πρέπει να ζητάμε από τις χώρες που εισάγουν στην ΕΕ να έχουν τους ίδιους περιορισμούς, ώστε να μην έχουν φυσικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα κοστολόγια;”, διερωτήθηκε ρητορικά ο κ.Μητσοτάκης.

Σημείωσε επίσης ότι η ΚΑΠ είχε συμφωνηθεί το 2020, πριν την πανδημία και τις γεωπολιτικές εξελίξεις με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. “Έχει έρθει ώρα, χωρίς να θέτουμε σε αμφισβήτηση τον πυρήνα της πράσινης μετάβασης, να συζητήσουμε προσαρμογές, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες πραγματικότητες”, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης και δήλωσε: “Πολλές ενστάσεις των αγροτών μου φαίνονται κατανοητές”.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι: “Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει ότι βρίσκεται έμπρακτα κοντά σε αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών”.

Εκτίμησε μάλιστα πως: “Όταν ξεδιπλώσουμε πλήρως τις πρωτοβουλίες μας, θα αντιληφθούν οι αγρότες μας ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα