Μητσοτάκης σε αγρότες: “Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε, ούτε θα φύγετε για Γερμανία”

Διαβάζεται σε 3'
συνομιλεί με αγρότες στο μπλόκο της Βόνιτσας.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με αγρότες στο μπλόκο της Βόνιτσας. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Με αγρότες στο μπλόκο της Βόνιτσας συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για παρέμβαση στο πετρέλαιο “στο μέτρο του εφικτού”.

Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι πρώτη πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αγρότες με τους οποίους συναντήθηκε στο μπλόκο της Βόνιτσας, μετά τα εγκαίνια του οδικού άξονα Άκτιο- Αμβρακία.

Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε, ούτε θα φύγετε στη Γερμανία“, είπε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αφού άκουσε τα αιτήματα των αγροτών.

Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε ότι “αυτά τα δύσκολα τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση στάθηκε στο μέτρο του δυνατού δίπλα στους αγρότες“. Αναφέρθηκε στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που ξεπέρασαν το ένα δισ. ευρώ, καθώς και στη μείωση του ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές. Υποστήριξε επίσης ότι οι τιμές του γάλακτος είναι καλύτερες γιατί η κυβέρνηση έδωσε και δίνει μάχη κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση είναι πάντα ανοιχτή να δει τι καλύτερο μπορεί να κάνει και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. “Ξέρουμε τις εκκρεμότητες με το κόστος του ντίζελ και θα δούμε τι θα κάνουμε, στο μέτρο του εφικτού, γιατί οι  δημοσιονομικές δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες”, είπε στους αγρότες.

Δεν κλείνουμε δρόμους, δίνουμε αγώνα επιβίωσης“, τόνισαν από την πλευρά τους οι αγρότες. “Το ζήτημα της ακρίβειας μας τσακίζει όλους” είπαν επίσης στον πρωθυπουργό. Επισήμαναν το υψηλό κόστος παραγωγής και ζήτησαν από τον κ.Μητσοτάκη άμεσα μέτρα στήριξης, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και έργα στην ύπαιθρο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κ.Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα αυξηθεί η πρώτη αρωγή για τους αγρότες της Θεσσαλίας έως 10.000 ευρώ.

Μάλιστα παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να αντιμετωπίσει το θέμα με τις διακοπές ρεύματος. Και αυτό καθώς η τροπολογία που εκκρεμούσε από το Νοέμβριο ήρθε προχθές, μία εβδομάδα αφού κόπηκε το ρεύμα σε 191 πλημμυροπαθείς αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας.

Τα τρακτέρ αναστατώνουν τη ΝΔ

Εν τω μεταξύ, το ζήτημα προκαλεί και εσωκομματική αναταραχή στη Νέα Δημοκρατία.

Ειδικότερα ο βουλευτής Λάρισας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, κάρφωσε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, για τις δηλώσεις περί κομματικά υποκινούμενων αγροτικών κινητοποιήσεων.

“Οι εύκολοι αφορισμοί για υποκινούμενες κινητοποιήσεις των αγροτών του κάμπου είναι αστείοι και τους εξοργίζουν ακόμη περισσότερο”, υποστήριξε ο βουλευτής Λάρισας.

Στη ΝΔ όμως δεν είναι μόνο ο κ. Χαρακόπουλος, που θεωρεί ότι η κυβέρνηση υποτίμησε τη δυναμική των κινητοποιήσεων και χειρίστηκε το θέμα λάθος. Αλλά όλοι οι γαλάζιοι βουλευτές που εκλέγονται σε αγροτικές περιφέρειες, ιδίως στη Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία, βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Οι αγρότες αποτελούν άλλωστε ένα από τα “παραδοσιακά κοινά” της ΝΔ. Και στην πραγματικότητα στις κινητοποιήσεις δεν συμμετέχουν μόνο αγροτοσυνδικαλιστές του ΚΚΕ, αλλά και της ΝΔ.

Μεταξύ αυτών, ο Χρήστος Σιδερόπουλος, ο οποίος διαμήνυσε από το συλλαλητήριο στη Λάρισα ότι οι αγρότες μπορεί να στείλουν σε τρεις μήνες (δηλαδή στις ευρωεκλογές)  “ένα μήνυμα που το 42% θα γίνει 19%”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα