Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Η αμφισβήτηση διεθνών συνθηκών υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας

Στιγμιότυπο από την σημερινή συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη,Πέμπτη 7 δεκεμβρίου 2017 (EUROKINISSI/ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΝΔ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Στιγμιότυπο από την σημερινή συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη,Πέμπτη 7 δεκεμβρίου 2017 (EUROKINISSI/ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΝΔ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ) EUROKINISSI

Για τήρηση του διεθνούς δικαίου με σεβασμό του ενός στις ευαισθησίες του άλλου έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μίλησε για ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων με τον Τούρκο πρόεδρο

Για «ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων» με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ μετά την 40λεπτη συνάντηση που είχε στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, τονίζοντας ότι είναι «επιβεβλημένη» η συνεργασία των δύο χωρών ωστόσο πρόσθεσε ότι «αυτό απαιτεί υπευθυνότητα, σωφροσύνη και καλή θέληση, μακριά από συμπεριφορές και δηλώσεις που πυροδοτούν τον εθνικισμό και το λαϊκισμό».

Στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «το Διεθνές Δίκαιο και οι Διεθνείς Συνθήκες καθορίζουν το πλαίσιο και μας δείχνουν το δρόμο. Κάθε αμφισβήτησή τους, όχι μόνον δεν βοηθά, αλλά υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Και η ανάγνωση της συχνά δύσκολης ιστορίας μας δεν πρέπει να γίνεται επιλεκτικά.  Όταν αναφερόμαστε, για παράδειγμα, στη Συνθήκη της Λωζάνης και στα δικαιώματα της θρησκευτικής μειονότητας στη Θράκη δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι κάποτε στην Κωνσταντινούπολη ζούσαν 100.000 Έλληνες που εγκατέλειψαν σε δραματικές συνθήκες τον τόπο τους. Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις χρειάζονται ουσιαστική επανεκκίνηση. Κι αυτό, πέρα από  την απαρέγκλιτη τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, προϋποθέτει και το σεβασμό που κάθε ηγεσία και κάθε λαός οφείλουν να δείχνουν στις ευαισθησίες του άλλου».

ADVERTISING

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε έλλειψη προετοιμασίας της επίσκεψης Ερντογάν αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης ωστόσο επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί μετά το πέρας της διήμερης επίσκεψης του κ. Ερντογάνη σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «σε ό,τι αφορά, τέλος, την έλλειψη προετοιμασίας, αλλά και τα τελικά αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης, θα τοποθετηθώ μετά το πέρας της, για λόγους που κατανοούν όλοι οι Έλληνες».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μητσοτάκη μετά τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:

«Ο Ελληνικός και ο Τουρκικός λαός είναι προορισμένοι από την γεωγραφία να ζουν ο ένας δίπλα στον άλλον. Αυτονόητη αποστολή της ηγεσίας τους είναι η διασφάλιση μιας συνύπαρξης όσο πιο αρμονικής, ειρηνικής, και παραγωγικής γίνεται, προς όφελος και των δύο λαών. Επιπλέον, μεγάλες παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις όπως η τρομοκρατία και οι μεταναστευτικές ροές καθιστούν τη συνεργασία μας ακόμα πιο επιβεβλημένη. Αυτό όμως απαιτεί υπευθυνότητα, σωφροσύνη και καλή θέληση. Μακριά από συμπεριφορές και δηλώσεις που πυροδοτούν τον εθνικισμό και το λαϊκισμό. 

Το Διεθνές Δίκαιο και οι Διεθνείς Συνθήκες καθορίζουν το πλαίσιο και μας δείχνουν το δρόμο. Κάθε αμφισβήτησή τους, όχι μόνον δεν βοηθά, αλλά υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Και η ανάγνωση της συχνά δύσκολης ιστορίας μας δεν πρέπει να γίνεται επιλεκτικά.  Όταν αναφερόμαστε, για παράδειγμα, στη Συνθήκη της Λωζάνης και στα δικαιώματα της θρησκευτικής μειονότητας στη Θράκη δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι κάποτε στην Κωνσταντινούπολη ζούσαν 100.000 Έλληνες που εγκατέλειψαν σε δραματικές συνθήκες τον τόπο τους. Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις χρειάζονται ουσιαστική επανεκκίνηση. Κι αυτό, πέρα από  την απαρέγκλιτη τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, προϋποθέτει και το σεβασμό που κάθε ηγεσία και κάθε λαός οφείλουν να δείχνουν στις ευαισθησίες του άλλου.

Χρειάζεται θάρρος και γενναιότητα. Όχι αθεμελίωτες και ανεδαφικές αξιώσεις. Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισα στον Πρόεδρο Ερντογάν, στην ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων που είχαμε, υπογραμμίζοντάς του επιπλέον ότι η επίσκεψή του στη Θράκη θα πρέπει να βελτιώσει και όχι να διαταράξει τις σχέσεις των δύο χωρών. Σε ό,τι αφορά, τέλος, την έλλειψη προετοιμασίας, αλλά και τα τελικά αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης, θα τοποθετηθώ μετά το πέρας της, για λόγους που κατανοούν όλοι οι Έλληνες».

(Φωτό: sooc.gr)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Επίσκεψη Ερντογάν, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, Ερντογάν, Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παυλόπουλος: Αδιαπραγμάτευτη η Συνθήκη της Λωζάνης- Επιμένει ο Ερντογάν

Γεννηματά: Φιάσκο η επίσκεψη Ερντογάν, τείνει να καταλήξει σε ναυάγιο

Ερντογάν στο Σύνταγμα: Όταν οι Ευέλπιδες τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο

Η Μπέττυ Μπαζιάνα επισκέφτηκε την Εμινέ Ερντογάν στη 'Μ. Βρετάνια'

SHARE:

24Media Network