Μητσοτάκης σε ερώτηση του News 24/7: Βελτίωση μισθών, μόνο με αποκλιμάκωση της ανεργίας

Μητσοτάκης σε ερώτηση του News 24/7: Βελτίωση μισθών, μόνο με αποκλιμάκωση της ανεργίας
Speech by Kyriakos Mitsotakis, on the margin of Thessaloniki International Fair, on Sep. 16, 2017 / , , 16 , 2017 SOOC

Τι απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ, στην ερώτηση ποια είναι η θέση της ΝΔ για το ύψος που πρέπει να έχουν οι μισθοί, για να μπορεί να ζει αξιοπρεπώς ένας άνθρωπος και πώς προσδοκά, ότι θα έχουμε μεγαλύτερους μισθούς από τα 360 ευρώ με την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων που εξήγγειλε το Σάββατο

Αποστολή στη Θεσσαλονίκη

“Ο κατώτατος μισθός πρέπει να καθορίζεται μέσα από ελεύθερες διαπραγματεύσεις. Το πρόβλημα στη χώρα δεν είναι τόσο ο κατώτατος μισθός. Είναι ότι υπάρχει πολύ γρήγορη μετακίνηση στην μερική απασχόληση. Αυτή είναι μία τάση που δεν είναι μόνο ελληνική. Απλά επιταχύνθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Από εκεί και πέρα η βελτίωση των μισθών μπορεί να προκύψει μόνο από τη γρήγορη αποκλιμάκωση ανεργίας. Δεν ήμουν εγώ αυτός που μίλησε για κατώτατο μισθό 750 ευρώ”, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης από την 82η ΔΕΘ, απαντώντας στην ερώτηση του Θοδωρή Λαπαναΐτη για το News 24/7 και το Ραδιόφωνο 24/7, σημειώνοντας ότι πρόθεσή του δεν είναι να λαϊκίσει, αλλά να περιγράψει έναν ρεαλιστικό δρόμο εξόδου από την κρίση.

Η ερώτηση για το News24/7 και το Ραδιόφωνο 24/7:

Τις τελευταίες μέρες έχει καθιερώσει τον όρο γενιά των 360 ευρώ αναφερόμενη στους μισθούς και καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι έχει την αποκλειστική ευθύνη αυτής της εξέλιξης. Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι να σας ρωτήσω πότε είχατε δίκιο ως ΝΔ; Σήμερα ή πριν από δύο χρόνια όταν η ΝΔ αντιτασσόταν σθεναρά στη θέση για 750 ευρώ βασικό μισθό, στη θέση δηλαδή ενός κόμματος που όπως είπε ο κ. Τσίπρας σήμερα δεν υπάρχει. Το ρωτώ αυτό γιατί καταρχήν θα ήθελα να μου διευκρινίσετε ποια είναι η θέση της ΝΔ για το ύψος που πρέπει να έχουν οι μισθοί για να μπορεί να ζει αξιοπρεπώς ένας άνθρωπος; Και δεύτερον πως προσδοκάτε, ότι θα έχουμε μεγαλύτερους μισθούς από τα 360 ευρώ με την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων που εξαγγείλατε χτες όταν ο βασικός μοχλός μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων είναι το γεγονός ότι εδώ και σχεδόν μια 10ετία δεν έχει υπογραφεί γενική συλλογική σύμβαση εργασίας και έχει καταργηθεί στην πράξη και η πλειοψηφία των κλαδικών συμβάσεων που τις έχουν αντικαταστήσει οι ατομικές επιχειρησιακές.

Η απάντηση του προέδρου της ΝΔ στην ερώτηση του News 24/7:

“Μη συγχέουμε τις επιχειρησιακές με τις κλαδικές. Μίλησα για επιχειρησιακή που υπερισχύει των συλλογικών. Για να υπογραφεί σημαίνει ότι έχει συμφωνήσει ο εργαζόμενος με την επιχείρηση και αυτό είναι υγιές. Ο κατώτατος μισθός πρέπει να καθορίζεται μέσα από ελεύθερες διαπραγματευσεις. Το πρόβλημα στη χώρα δεν είναι τόσο ο κατώτατος μισθός. Είναι ότι υπάρχει πολύ γρήγορη μετακίνηση στην μερική απασχόληση. Αυτή είναι μία τάση που δεν είναι μόνο ελληνική. Απλά επιταχύνθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Συνοδεύτηκε από πλήρη καταστρατήγηση της νομοθεσίας ειδικά από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται την αναγκη των εργαζόμενων. Έχω συναντήσει εργαζομενους που πληρώνονται για 4ωρο και δουλεύουν 8ωρο ή απολύονται πριν συμπληρώσουν ενα χρόνο στην εργασία τους. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα. Απο εκεί και πέρα η βελτίωση των μισθών μπορεί να προκύψει μόνο από τη γρήγορη αποκλιμάκωση ανεργίας. Δεν ήμουν εγώ αυτός που μιλησε για κατώτατο μισθό 750 ευρώ. Διότι προθεση μου δεν είναι να λαϊκίσω αλλά να περιγράψω ένα ρεαλιστικό δρόμο εξόδου από την κριση”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα