Μητσοτάκης σε Ζάεφ: Εγώ δεν θα υπέγραφα τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά η Ελλάδα θα τη σεβαστεί

Μητσοτάκης σε Ζάεφ: Εγώ δεν θα υπέγραφα τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά η Ελλάδα θα τη σεβαστεί
Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Ζόραν Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον ομόλογο του της Βόρειας Μακεδονίας να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που συνδέονται με πτυχές της συμφωνίας στο θέμα των εμπορικών σημάτων. Αυριο το ραντεβού Μητσοτάκη- Ερντογάν

Στο πλαίσιο των επαφών του με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, και μετά τον Έντι Ράμα, τον Χασίμ Θάτσι, και τον Αλεξάντε Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός συνάντησε σήμερα Τρίτη στα Ηνωμένα Έθνη και τον Ζόραν Ζάεφ.

Στη συζήτησή τους, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε την Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόσθεσε ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κυρωθεί.

Μετά την κύρωσή της, ωστόσο, η συμφωνία αυτή αποτελεί πλέον μέρος του διεθνούς δικαίου και επομένως η Ελλάδα πρέπει να τη σεβαστεί. Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον ομόλογό του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που συνδέονται με πτυχές της συμφωνίας, ιδιαίτερα δε στο θέμα της προστασίας των εμπορικών σημάτων.

Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, προσδοκώντας ταχύτερη υλοποίηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων που συνδέονται με την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα στη συνάντηση ήταν καλό και εκφράστηκε η βούληση να προχωρήσουν οι δυο πλευρές στα θέματα της Συμφωνίας όπως και στο ζήτημα των εμπορικών σημάτων.

Ο κ. Ζαεφ εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την ενταξιακή διαδικασία. Σημειώνεται ότι η βούληση της Ευρώπης είναι να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία για τα Δυτικά Βαλκάνια και το θέμα θα συζητηθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι η ομαλή υλοποίηση της Συμφωνίας θα βοηθήσει τις ελληνικές επενδύσεις στην χώρα του.

Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι και στο παρελθόν η μη ύπαρξη Συμφωνίας δεν εμπόδισε την ανάπτυξη ελληνικών επενδύσεων.

Τweet Ζάεφ

Λίγο μετά την συνάντηση ο Ζόραν Ζάεφ έγραψε στο twitter: “Είχα την πρώτη μου συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη.Η Βόρεια Μακεδονία επικεντρώνεται στην οικοδόμηση μιας εταιρικής σχέσης βασισμένης στη φιλία και προς όφελος των πολιτών των δύο χωρών μας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα