Μητσοτάκης στο NEWS 247: Το δίλημμα είναι ΝΔ του φαξ ή ΝΔ του διαδικτύου

Μητσοτάκης στο NEWS 247: Το δίλημμα είναι ΝΔ του φαξ ή ΝΔ του διαδικτύου
Dimitris Papamitsos_+306946384863

Ιδεοληπτικούς κρατιστές χαρακτηρίζει ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ όσους τον κατηγορούν ως νεοφιλελεύθερο. Απορρίπτει τη συζήτηση με πολιτικές αναφορές σε καραμανλικούς, μητσοτακικούς, σαμαρικούς και δηλώνει “ψηφίζεις Κυριάκο, παίρνεις Κυριάκο”

“Η διαμάχη είναι ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία του φαξ και τη Νέα Δημοκρατία του διαδικτύου” υποστηρίζει μιλώντας στο News247 ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με τη χαρακτηριστική αυτή φράση ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να δείξει ότι δεν θεωρεί την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής ως ένα νέο επεισόδιο στην παλιά διαμάχη καραμανλικών- μητσοτακικών.

Στο ερώτημα εξάλλου ποια θέση μπορούν να έχουν οι σαμαρικοί στη ΝΔ την επόμενη ημέρα, ο κ.Μητσοτάκης δηλώνει πως δεν καταλαβαίνει την πολιτική με όρους προσωπικών αναφορών.

Δεν λείπουν ωστόσο οι αιχμές προς όσους -κυρίως από το καραμανλικό στρατόπεδο- τον κατηγορούν ως νεοφιλελεύθερο: “Από ιδεοληπτικούς κρατιστές τι περιμένετε;” αναρωτιέται. Ενώ στο ερώτημα γιατί να προσέλθουν εκ νέου οι ψηφοφόροι στις κάλπες στις 10 Ιανουαρίου και γιατί να επιλέξουν εκείνον και όχι το Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο κ.Μητσοτάκης απαντά “ψηφίζοντας Κυριάκο, παίρνεις Κυριάκο”, αναφερόμενος έτσι εμμέσως στην κατηγορία προς τον αντίπαλο του ότι θα είναι μεταβατικός στην πραγματικότητα πρόεδρος.

Όσον αφορά στη συμμαχία του με τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο κ.Μητσοτάκης δηλώνει ότι: “Στη μεγάλη, συμμετοχική, δημοκρατική, πολυτασική κεντροδεξιά παράταξη όλοι όσοι αποδέχονται τις βασικές μας αρχές έχουν θέση και ρόλο.”

Ως ακροατήριο στο οποίο στοχεύει τόσο εν όψει της 10ης Ιανουαρίου όσο και στη συνέχεια εφόσον εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ, ο κ.Μητσοτάκης ορίζει τους ψηφοφόρους που επέλεξαν το “ναι” στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου και εκτιμά ότι “Αν τον Σεπτέμβριο είχε σχηματιστεί το ευρωπαϊκό μέτωπο του «Ναι» θα είχαμε απαλλαγεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.”

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ.Μητσοτάκη στο News247 έχει ως εξής:

Εάν εκλεγείτε την Κυριακή, ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε από Δευτέρα;

Θα συγκαλέσω την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος για να οργανώσουμε την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Οι πρώτες μέρες του 2016 θα είναι κοινοβουλευτικά πολύ θερμές.

Την ώρα που η ΝΔ (ακόμη προσπαθεί να) βγάλει πρόεδρο, η κυβέρνηση ξεκινά τη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό. Εσείς που θεωρείστε μεταρρυθμιστής, γιατί αρνείστε τη συζήτηση για το κρίσιμο αυτό θέμα; Διαφωνείτε δηλαδή με τη μη μείωση των κύριων συντάξεων;

Δεν έχω δει ακόμα την κυβερνητική πρόταση. Διαφωνώ με οποιοδήποτε υφεσιακό μέτρο όπως είναι για παράδειγμα η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Σε κάθε περίπτωση, έχω ξεκαθαρίσει, ότι στήριξη αλά καρτ δεν πρόκειται να προσφέρουμε στην κυβέρνηση.

Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την πρόταση της κυβέρνησης για εθνική σύνταξη και για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών;

Το πρώτο δεν ξέρω τι ακριβώς σημαίνει, ιδιαίτερα – όπως σας είπα – από τη στιγμή που δεν έχω δει καμία κυβερνητική πρόταση. Είμαι κάθετα αντίθετος στην αύξηση εργοδοτικών εισφορών.

Εσείς δηλώνετε μεταρρυθμιστής, όμως σας κατηγορούν ως νεοφιλελεύθερο.

Από ιδεοληπτικούς κρατιστές τι περιμένετε;

Στελέχη της ΝΔ, που δεν υποστηρίζουν την υποψηφιότητα σας, θεωρούν ότι δεν μπορείτε να εκλαϊκεύσετε πειστικά το πολιτικό μήνυμα της παράταξης και να απευθυνθείτε στις μάζες, πως είστε μόνο για το Κολωνάκι και όχι για το Περιστέρι. Τι απαντάτε;

Στο Περιστέρι εκλέγομαι επί 11 χρόνια πρώτος βουλευτής.  Όχι στο Κολωνάκι…

Στις 10 Ιανουαρίου θα έχουμε μία νέα εκδοχή της γνωστής διαμάχης καραμανλικών – μητσοτακικών;

Αυτές είναι πολιτικές αναφορές κενές περιεχομένου και αφορούν στον προηγούμενο αιώνα. Η διαμάχη είναι ανάμεσα στη ΝΔ του φαξ και τη ΝΔ του διαδικτύου. Ανάμεσα στη στασιμότητα και τη συρρίκνωση ή τη δημιουργική ανανέωση και τη διεύρυνση της παράταξης.

Ποια θέση μπορούν να έχουν οι Σαμαρικοί στη ΝΔ την επόμενη ημέρα;

Ο προσδιορισμός δεν μου λέει κάτι. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω την πολιτική με όρους προσωπικών αναφορών.

Πως συμβιβάζεται η φιλοδοξία σας να εκφράσετε το κέντρο, με τη συμμαχία σας με τον Άδωνι Γεωργιάδη, με τον οποίο έχετε εκ διαμέτρου διαφορετικές απόψεις για ζητήματα όπως το σύμφωνο συμβίωσης;

Στη μεγάλη, συμμετοχική, δημοκρατική, πολυτασική κεντροδεξιά παράταξη όλοι όσοι αποδέχονται τις βασικές μας αρχές έχουν θέση και ρόλο.

Μιλάτε για ανανέωση και διεύρυνση της ΝΔ. Πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου είχατε ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μετώπου με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Εάν εκλεγείτε, θα απευθύνετε πρόσκληση σε στελέχη από τα δύο αυτά κόμματα; Πως θα εκφραστεί στην πράξη η διεύρυνση;

Αν τον Σεπτέμβριο είχε σχηματιστεί το ευρωπαϊκό μέτωπο του «Ναι» θα είχαμε απαλλαγεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη μπορεί πράγματι να εκφράσει τους πολίτες του «Ναι». Αυτός θα είναι ο στόχος μου εφόσον εκλεγώ πρόεδρος της ΝΔ.

‘Έχετε δηλώσει ότι η ΝΔ δεν πρέπει να επιστρέψει στο ιστορικό κτίριο της Ρηγίλλης, αλλά να μετακομίσει σε ένα χώρο σε υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας. Έχετε σκεφτεί που, εφόσον κερδίσετε τις εκλογές;

Αξιολογούμε διάφορες εναλλακτικές. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι σε κάθε περίπτωση το ενοίκιο των γραφείων μας θα κυμαίνεται στο 1/10 του τιμήματος που πληρώνουμε τώρα.

Μπορείτε εσείς, ο γιος ενός πρώην πρωθυπουργού, να αντιμετωπίσετε την οικογενειοκρατία;

Προασπιζόμενος και θέτοντας ως βασικές αξίες της πολιτικής της ΝΔ τις ίσες ευκαιρίες και την αξιοκρατία, κατεξοχήν εγώ μπορώ.

Τελικά ξέρετε τι ψήφισε η Ντόρα Μπακογιάννη μέσα στο παραβάν;

Ναι.

Βλέπετε εκλογές ή σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης λόγω αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το μνημόνιο;

Το Σύνταγμα της χώρας είναι ξεκάθαρο. Οι οικουμενικές κυβερνήσεις αποτελούν στρέβλωσή του. 

Έχετε δηλώσει κατά της συμμετοχής της ΝΔ σε μία οικουμενική Κυβέρνηση. Ακόμη και εάν στο σχήμα αυτό δεν είναι επικεφαλής ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά κάποιο άλλο πρόσωπο όπως ο Γιάννης Στουρνάρας ή ο Τάσος Γιαννίτσης;

Σας απάντησα ήδη. Η δημοκρατία για να λειτουργήσει απαιτεί κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Η ΝΔ έχει λάβει νωπή λαϊκή εντολή να ασκήσει αντιπολίτευση.  Και αυτό ακριβώς θα κάνουμε. 

Με μία φράση, γιατί να ξανά έλθει κάποιος στις γαλάζιες κάλπες την Κυριακή και γιατί να προτιμήσει εσάς από το Βαγγέλη Μεϊμαράκη;

Γιατί ψηφίζοντας Κυριάκο, παίρνει Κυριάκο. Γιατί προτείνω μια καθαρή λύση δημιουργικής ανανέωσης και διεύρυνσης της ΝΔ. Γιατί προτείνω μια αξιόπιστη, εναλλακτική κυβερνητική λύση για τη χώρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα