Μητσοτάκης στο News247: Από την 1η Μαϊου η ΝΔ θα αποτελεί τη νέα ευρωπαϊκή πλειοψηφία

Μητσοτάκης στο News247: Από την 1η Μαϊου η ΝΔ θα αποτελεί τη νέα ευρωπαϊκή πλειοψηφία

“Έχω πολύ καλή σχέση και με τον Καραμανλή και το Σαμαρά” δηλώνει ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ και διαμηνύει ότι την επόμενη ημέρα δε θα μοιράσει θέσεις στο κόμμα με γνώμονα την εσωκομματική ισορροπία. Πρόσκληση προς τους πολίτες που δεν ψήφισαν ΝΔ. Τι λέει για τη στάση της ΝΔ στο σύμφωνο συμβίωσης

Σίγουρος ότι αυτή τη φορά οι γαλάζιες εσωκομματικές εκλογές θα γίνουν υποδειγματικά, καθώς η Νέα Δημοκρατία μαθαίνει από τα λάθη της, δηλώνει ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά το θόρυβο και την αντιπαράθεση γύρω από το ερώτημα ποιον στηρίζει ο Κώστας Καραμανλής στην εσωκομματική μάχη, ο κ.Μητσοτάκης δηλώνει πως δεν υπάρχει καμία ενόχληση για τη στάση του κ.Καραμανλή αλλά και του Αντώνη Σαμαρά. “Οι πρώην πρόεδροι δεν παρεμβαίνουν στην εκλογική διαδικασία.  Έχω πολύ καλή σχέση και με τους δύο”, υποστηρίζει.

Αφήνει μάλιστα ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι εάν κερδίσει ο ίδιος την επομένη των εκλογών δε θα προσφέρει κάποια θέση στους συνυποψηφίους του ούτε θα κινηθεί με γνώμονα τις εσωκομματικές ισορροπίες.

“Δεν υπάρχει εσωκομματικός πόλεμος για να αποκατασταθεί η ειρήνη. Το οργανόγραμμα το κόμματος θα επανεξεταστεί από την αρχή. Η στελέχωση των νέων δομών θα γίνει με γνώμονα την αξιοκρατία”, δηλώνει ειδικότερα.

Ενδιαφέρον έχει και η απάντηση που δίνει στο ερώτημα εάν θα έβλεπε συνεργασία της ΝΔ με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, καθώς ο κ.Μητσοτάκης παραπέμπει στο σχέδιο που έχει παρουσιάσει για την ανασυγκρότησή της κεντροδεξιάς σε 111 ημέρες και θέτει την 1η Μαϊου ως την ημερομηνία ορόσημο μετά την οποία όπως δηλώνει η ΝΔ θα αποτελεί “τη νέα ευρωπαϊκή πλειοψηφία στην Ελλάδα.”

Καλεί τέλος πολίτες που έχουν αποστασιοποιηθεί από τη ΝΔ αλλά και πολίτες που δεν ψήφισαν ΝΔ, να προσέλθουν στην κάλπη της 20ης Δεκεμβρίου και να γίνουν μέλη από την Κυριακή.

Όσον αφορά στις αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ (και από συνυποψηφίους του) για το σύμφωνο συμβίωσης, ο κ.Μητσοτάκης επικαλείται την τοποθέτηση Πλακιωτάκη και δηλώνει πως η ΝΔ έχει ταχθεί υπέρ του συμφώνου συμβίωσης.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ.Μητσοτάκη στο News247 έχει ως εξής:

Η πρόβλεψη σας κατά το live chat με τους αναγνώστες του News247 ότι ο Ολυμπιακός θα κέρδιζε στις 21 Νοεμβρίου και εσείς θα περνούσατε στο δεύτερο γύρο κατά τη διαδικασία της 22ας Νοεμβρίου έπεσε έξω, αφού ακυρώθηκαν δύο στα δύο. Γίναμε μέχρι και meme στο διαδίκτυο. Αυτή τη φορά είστε σίγουρος ότι θα γίνουν οι εκλογές;

Είμαι απολύτως σίγουρος ότι οι εκλογές θα γίνουν υποδειγματικά. Στη Νέα Δημοκρατία μπορεί να κάνουμε λάθη – καμία φορά μεγάλα – αλλά συνήθως μαθαίνουμε από αυτά, και γινόμαστε καλύτεροι.

Πιστεύετε ότι το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου έχει επηρεάσει τους ψηφοφόρους και αν ναι σε ποια κατεύθυνση;

Είναι αλήθεια ότι στις 22 Νοεμβρίου απογοητεύσαμε τα μέλη και τους φίλους μας.  Δείξαμε το χειρότερο πρόσωπο και την οργανωτική ανεπάρκεια της ΝΔ.  Όμως όλοι γνωρίζουμε ότι το κόμμα μας χρειάζεται δημιουργική ανανέωση.  Γι’ αυτό οι Νεοδημοκράτες θα προσέλθουν ακόμη πιο δυναμικά στις κάλπες την Κυριακή και η 22α Νοεμβρίου θα ξεχαστεί πολύ σύντομα.

Δεν πρέπει έστω και μετά από αυτή την εκλογή προέδρου, η ΝΔ να ξαναδεί τον τρόπο εκλογής; Καλές οι ανοιχτές διαδικασίες, αλλά χωρίς συγκεκριμένο εκλογικό σώμα γίνεται;

Ασφαλώς και γίνεται. Στις 20 Δεκεμβρίου αυτό θα επιβεβαιωθεί με τον καλύτερο τρόπο. Υπάρχει σημαντικός αριθμός πολιτών που θα προσέλθει να ψηφίσει παρότι έχει αποστασιοποιηθεί από τη ΝΔ. Πολλοί μπορεί να μην ψήφισαν ΝΔ στις εκλογές αλλά παρόλα αυτά θα γίνουν μέλη μας την Κυριακή. Γι’ αυτό η ανοιχτή διαδικασία είναι σημαντική. Διότι διευρύνει το κόμμα μας και αφήνει το οξυγόνο των πολιτών να αναζωογονήσει τις δομές και τις λειτουργίες μας.

Βλέπετε κίνδυνο διάσπασης της ΝΔ την επομένη των εκλογών;

Κανέναν. Αντίθετα, η Ν.Δ. θα βγει ενωμένη αλλά και ανανεωμένη από την ανοιχτή διαδικασία.

Εάν εκλεγείτε, πως θα αποκαταστήσετε την εσωκομματική ειρήνη; Θα ορίσετε αντιπροέδρους και αν ναι εκ των συνυποψηφίων σας;

Δεν υπάρχει εσωκομματικός πόλεμος για να αποκατασταθεί η ειρήνη. Το οργανόγραμμα το κόμματος θα επανεξεταστεί από την αρχή. Η στελέχωση των νέων δομών θα γίνει με γνώμονα την αξιοκρατία.

Εσείς ως υπουργός είχατε εφαρμόσει μνημόνιο, πως τώρα λοιπόν λέτε καμία συναίνεση στο ΣΥΡΙΖΑ;

Ποτέ δεν απέκλεισα τη συναίνεση. Έθεσα όμως τρεις σαφείς προϋποθέσεις: αυτογνωσία, αξιοπιστία και συμφωνία σε κοινό πρόγραμμα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ σήμερα δεν πληροί καμία από τις προϋποθέσεις αυτές.

Η ΝΔ πάντως με τη στάση της στη Βουλή κινδυνεύει να ξαναγίνει αντιμνημονιακή…

Δεν θα συμφωνήσω.  Άλλωστε το δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο δεν υφίσταται πλέον. Ο Ελληνικός λαός πλήρωσε αδρά και με μεγάλες θυσίες την ωρίμανση του πολιτικού κόσμου και την προσγείωση της αριστεράς του κ. Τσίπρα στην πραγματικότητα.

Γιατί λέτε όχι σε διάλογο για το ασφαλιστικό; Δεν είναι αυτό ένα μείζον εθνικό θέμα; Δηλαδή το ζήτημα είναι απλώς να πληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ το πολιτικό κόστος και όχι να βρεθεί μία λύση;

Για να ορίζεται ένα θέμα ως μείζον εθνικό πρέπει να αφορά στην άμυνα και την ασφάλεια της χώρας. Ποτέ δεν αρνήθηκα το διάλογο για κανένα θέμα.  Όμως ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει αντικείμενο διαλόγου αφού η κυβέρνηση δεν έχει πρόταση. Αντίθετα, η κυβέρνηση ήδη απέρριψε μονομερώς το πόρισμα της «επιτροπής σοφών» που η ίδια όρισε.

Έχετε ουσιαστικά περιγράψει το σενάριο δημιουργίας μίας νέας ευρωπαϊκής πλειοψηφίας με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Πιστεύετε ότι θα γίνουν σύντομα εκλογές και ετοιμάζετε το έδαφος για συνεργασία με τα τρία αυτά κόμματα;

Έχω περιγράψει – και σε λεπτομέρεια μάλιστα – τον τρόπο που θα συγκροτήσουμε τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη μέσα σε 111 ημέρες από την εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ.  Από την 1η Μαΐου 2016, αυτή θα αποτελεί τη νέα ευρωπαϊκή πλειοψηφία στην Ελλάδα.

Μήπως ταιριάζετε περισσότερο στο Ποτάμι παρά στη ΝΔ;

Η ΝΔ είναι η πολιτική μου οικογένεια από τα 15 μου χρόνια.  Πουθενά δεν ταιριάζω περισσότερο.

Έχετε ταχθεί υπέρ του συμφώνου συμβίωσης, οπότε προφανώς θα το ψηφίσετε. Υπάρχουν όμως και αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ.

Η ΝΔ έχει ταχθεί υπέρ του συμφώνου συμβίωσης. 

Φιλοδοξείτε να εκφράσετε το πιο κεντρώο κομμάτι της ΝΔ, όμως βλέπουμε παρεμβάσεις σας για το προσφυγικό που ορισμένοι λένε ότι κλίνουν προς τα δεξιά. Ανταγωνίζεστε τον Άδωνι Γεωργιάδη;

Κατέθεσα επτά προτάσεις για το μεταναστευτικό την Άνοιξη του 2015. Οι προτάσεις μου σήμερα καλύπτονται απόλυτα από την ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό.

Γιατί επιμένετε αντιπολιτευτικά στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών;

Διότι από τους χειρισμούς της Κυβέρνησης Τσίπρα έχασε το ελληνικό δημόσιο 20 δις ευρώ. Διότι οι Έλληνες επενδυτές έχασαν 17 δις ευρώ. Διότι η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση θα είχε αποφευχθεί αν η «πρώτη φορά Αριστερά» δεν ασχολιόταν επί 7 μήνες με τη δημιουργική ασάφεια και τη θεωρία των παιγνίων, οδηγώντας την Ελλάδα εκτός συμφωνίας και στους κεφαλαιακούς ελέγχους. Σας βεβαιώνω ότι το θέμα αυτό θα επιληφθεί εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή της Βουλής.

Ποιες είναι οι σχέσεις σας σήμερα με Καραμανλή- Σαμαρά; Έχετε ζητήσει να μην αναμειγνύονται οι πρώην πρόεδροι στην εσωκομματική διαδικασία, αφήνοντας να διαφανεί κάποια ενόχληση…

Καμία ενόχληση. Οι πρώην πρόεδροι δεν παρεμβαίνουν στην εκλογική διαδικασία.  Έχω πολύ καλή σχέση και με τους δύο.

Γιατί να προσέλθει κάποιος στις κάλπες στις 20 Δεκεμβρίου και γιατί να ψηφίσει εσάς;

Να προσέλθει για να επιλέξει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και εν δυνάμει πρωθυπουργό της χώρας. Να συμμετέχει στη δημιουργική ανανέωση της ΝΔ και τη μετεξέλιξή της στη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που θα βγάλει την Ελλάδα από το τέλμα.  Όσο για μένα, νομίζω ότι πλέον οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά τι να περιμένουν ψηφίζοντας Κυριάκο.  Μια ΝΔ ενωμένη, ανανεωμένη και αξιοκρατική. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα