Μητσοτάκης: Δε μετανιώνω που απάντησα στον Τσίπρα χθες, άσκησα πολιτική κριτική

Μητσοτάκης: Δε μετανιώνω που απάντησα στον Τσίπρα χθες, άσκησα πολιτική κριτική
Dimitris Papamitsos_Press Photographer_+306946384863

Στον προϋπολογισμό του 2020 η μείωση σε φόρο επιχειρήσεων και ΕΝΦΙΑ, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ στο Οικονομικό Επιμελητήριο. Υποστήριξε ότι η 13η σύνταξη δεν είναι 13η σύνταξη - είναι έκτακτο προεκλογικό επίδομα, ενώ με το αφορολόγητο χάνεται μία σύνταξη.

“Ο πρώτος κύκλος μειώσεων στο φόρο επιχειρήσεων και στον ΕΝΦΙΑ είναι αδιαπραγμάτευτος” δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο 3ο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ορίζοντας αυτές τις μειώσεις φόρων ως τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης του εφόσον κερδίσει τις εκλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η μείωση φόρου στις επιχειρήσεις και η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2020 και εξήγησε ότι στόχος είναι ο φόρος επιχειρήσεων να μειωθεί από 28% στο 20% εντός διετίας και μπορεί να “σπάσει” στο 24% πρώτα, ενώ ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 30% σε βάθος διετίας και ο φόρος στα μερίσματα επίσης θα μειωθεί στο 5% από 10%.

Ο πρόεδρος της ΝΔ με αφορμή και τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή εξέφρασε την άποψη ότι συγκρούονται δύο πολύ διαφορετικά σχέδια για τη χώρα και την οικονομία και εκτίμησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει τίποτε να πει για το μέλλον της χώρας και την επόμενη μέρα.

Διερωτήθηκε δε τι είναι προτιμότερο: Υπερφορολόγηση της παραγωγικής Eλλάδας ώστε να δίνουμε επιδόματα ή μείωση της φορολογίας ώστε και για τους συνταξιούχους να μένουν περισσότερα στην τσέπη; Σημείωσε δε ότι σήμερα κανείς κοιτά μόνο την ονομαστική αξία της σύνταξης και όχι τι μένει τελικά στις τσέπες των συνταξιούχων.

Σχολίασε δε ότι η 13η σύνταξη δεν είναι στην πραγματικότητα 13η σύνταξη αλλά προεκλογικό επίδομα. “Έκτακτο εκλογικό επίδομα θα δώσει ο κ.Τσίπρας αλλά με το αφορολόγητο που έχει ψηφίσει θα πάρει πίσω από το συνταξιούχο μία σύνταξη” είπε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό γιατί δεν ψηφίζει την τροπολογία που έχει φέρει η ΝΔ για τη μη μείωση του αφορολόγητου.

Η οικονομική αντίληψη της ΝΔ βάζει ως πρώτο στόχο τους ρυθμούς ανάπτυξης τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι “άλλα περιθώρια έχουμε με ανάπτυξη 2% και άλλα με 4 % που στοχεύουμε εμείς, άλλα περιθώρια έχουμε με πλεονάσματα 3,5% και άλλα με 2%”.

“Δε μετανιώνω που απάντησα στον Τσίπρα χθες”

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη χθεσινή ιδιαίτερα σφοδρή σύγκρουση με τον πρωθυπουργό στη Βουλή στην έναρξη της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης.

“Καταλαβαίνω απόλυτα γιατί μερικές φορές αυτές οι συζητήσεις αφήνουν μια άσχημη γεύση σε πολίτες που ενοχλούνται από την ένταση και τους υψηλούς τόνους. Έχω προσπαθήσει με μεγάλη επιμονή να κρατήσω το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου στην ουσία” είπε, σχολιάζοντας πως όταν κάποιος ξεκινά έναν καυγά, ο άλλος έρχεται σε δύσκολη θέση.

“Επέλεξα χθες να απαντήσω, δεν μετανιώνω γι’ αυτό που έκανα, γιατί θεωρώ ότι οι τοποθετήσεις μου ήταν πολιτικές και η κριτική που άσκησα πολιτική” δήλωσε. “Θέλω να πιστεύω, όμως, όσο πηγαίνουμε προςς τις ευρωεκλογές, ότι θα μπορούμε να επαναφέρουμε τη συζήτηση στον πυρήνα της: ποιος μπορεί να μιλήσει για την Ελλάδα της επόμενης μέρας, ποιος μπορεί να δημιουργήσει δουλειές, ποιος μπορεί να μειώσει τους φόρους” πρόσθεσε και σημείωσε: “Κανείς, όμως, δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορα σε ζητήματα που αφορούν την ηθική της πολιτικής”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε επίσης ότι τελικά ο κ. Τσίπρας δεν κλέβει το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διότι δεν ασπάζεται την κεντρική φιλοσοφία διότι δεν είναι φιλελεύθερος που πιστεύει στη δύναμη της ελεύθερης οικονομίας και το ρυθμιστικό ρόλο του κράτους. Εκτίμησε επίσης ότι ενοχλεί τον πρωθυπουργό όταν η ΝΔ μιλά για τη σημασία κοινωνικού κράτους, παιδεία υγεία και ασφάλεια “διότι του ακυρώνει το αφήγημα ότι εμείς είμαστε το κόμμα των λίγων” και πρόσθεσε: “Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα απευθύνεται σε όλη την κοινωνία και πρωτίστως στους πιο αδύναμους”.

Στα εργασιακά ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της κλαδικής σύμβασης με επεκτασιμότητα εκτιμώντας ότι αυτό μπορεί να δώσει μισθούς καλύτερους από το βασικό, αλλά και υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων. Έκανε λόγο για ενδιαφέροντα παραδείγματα σε επιχειρήσεις που αλλάζουν μοντέλο παραγωγής και λένε σε εργαζόμενους ότι θα πάμε από 5νθημερο σε 7ήμερο και οι εργαζόμενοι κάνουν σκληρή διαπραγμάτευση και αναρωτήθηκε: “Γιατί πρέπει εμείς ως κράτος να μπλέξουμε σε αυτές τις συζητήσεις; Για αυτό μιλάμε για τη σημασία των ελεύθερων διαπραγματεύσεων”.

Παραδέχθηκε ότι στις μικρές επιχειρήσεις” τα πράγματα πιο δύσκολα πράγματι αλλά να δεχθούμε ότι με σημερινό ύψος εργοδοτικών εισφορών το κίνητρο για εισφοροδιαφυγή είναι υψηλό” και εκτίμησε ότι μείωση εισφορών και νέο ασφαλιστικό που θα δώσει κίνητρα στα νέα παιδιά να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, θα λύσει τα προβλήματα. Έκανε ειδικότερα λόγο για μείωση ασφαλιστικών εισφορών στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου από 20% στο 15% σε βάθος 4ετίας.

“Οι πολιτικοί αντίπαλοι μας διαστρεβλώνουν όσα λέμε για το ασφαλιστικό τριών πυλώνων με συμμετοχή ιδιωτικού τομέα δεύτερου και τρίτου πυλώνα με έντονα κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά στο δεύτερο πυλώνα” πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι χθες δεν είπε στη Βουλή κουβέντα για την ταμπακιέρα που είναι οι επενδύσεις και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Αναφέρθηκε ειδικότερα στο Ελληνικό, την COSCO και τις Σκουριές, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις αυτές παραμένουν κολλημένες λόγω κεντρικής γραφειοκρατίας. “Αν στο Ελληνικό εκκρεμούν ακόμη δύο υπουργικές αποφάσεις για αυτό ευθύνεται η κεντρική διοίκηση” είπε.

“Θα είναι δύσκολο ο Τσίπρας να ξαναγίνει ο Τσίπρας του 2012- 2014”

Δήλωσε ότι το πρώτο που θα κάνει ως πρωθυπουργός θα είναι να φροντίσει να έχει υπουργούς που θα ασπάζονται τη δική του πολιτική και θα υπογράφουν γρήγορα και πρόσθεσε: “Από εκεί και πέρα δουλειά μου είναι να τους παρακολουθώ, για αυτό θα έχω μία πολύ ισχυρή γραμματεία της κυβέρνησης”.

Ως προς το ερώτημα τι περιμένει να κάνει ο κ. Τσίπρας στην αντιπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης είπε: “Η παράδοση των δικών μας κομμάτων είναι χάνεις φεύγεις, τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας δικό του θέμα. Σίγουρα αυτό που δε χρειάζεται η χώρα και θα είναι δύσκολο για τον κ. Τσίπρα να το κάνει είναι να ανακαλύψει πάλι τον παλιό του εαυτό. Έχοντας υπογράψει ένα μνημόνιο και έχοντας εφαρμόσει σκληρή πολιτική λιτότητας, φαντάζομαι θα είναι δύσκολο να βγει στο δρόμο ξανά και να ξαναγίνει ο Τσίπρας του 2012 -14. Έστω και αυτό θα είναι μία πρόοδος”. Στο ερώτημα δε εάν θα υπάρχουν λόγοι διαδηλώσεων με την επόμενη κυβέρνηση ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: “Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή άλλα μέτρα λιτότητας, αλλά υπάρχουν σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που ναι κάποιους μπορεί να τους θίγουν”. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα