Μητσοτάκης: Η Τουρκία βάφτισε συμφωνία με τη Λιβύη ένα άκυρο έγγραφο

Μητσοτάκης: Η Τουρκία βάφτισε συμφωνία με τη Λιβύη ένα άκυρο έγγραφο
Ομιλία Μητσοτάκη κατά την συζήτηση στη Βουλή του φορολογικού νομοσχεδίου Eurokinissi

Αγεωγράφητη και ανιστόρητη χαρακτήρισε τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι δε θα κυρωθεί και θα καταρρεύσει. Επιβεβαίωσε ότι ο πρέσβης της Λιβύης ήδη επιστρέφει στη χώρα του.

Άκυρο έγγραφο χαρακτήρισε την περίφημη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο έστειλε μηνύματα στην τουρκική πλευρά αλλά και στην Τρίπολη, ενώ αναφέρθηκε επίσης στο προσφυγικό- μεταναστευτικό.

Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι ο πρέσβης της Λιβύης ήδη επιστρέφει στη χώρα του, τόνισε ότι “θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας προκειμένου η συμφωνία αυτή να καταρρεύσει”, υπογράμμισε τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας και δήλωσε σίγουρος ότι η Ευρώπη θα σταθεί ενωμένη στο πλευρό της Ελλάδας στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός θέλησε όπως είπε να κάνει μία ψύχραιμη αποτύπωση της κατάστασης, ενόψει και της ενημέρωσης των κομμάτων την ερχόμενη εβδομάδα από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Σημείωσε ότι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ δύο κρίσιμα μέτωπα κυριάρχησαν στη συζήτηση: Η επιθετική στάση της Τουρκίας, η οποία μετά τις παράνομες ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ “απλώνεται” τώρα και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου της, με “ένα άκυρο έγγραφο το οποίο η Άγκυρα βάφτισε συμφωνία με την Λιβύη και αυτό παρά το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή αμφισβητείται ήδη έντονα και στο εσωτερικό της Λιβύης”, οπως υπογράμμισε.

Το δεύτερο ζήτημα που κυριάρχησαν στη συζήτηση στο ΝΑΤΟ είναι το μεταναστευτικό, ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης. Είπε ότι επισήμανε στον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση τους πως η Τουρκία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κοινή δήλωση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Απέναντι σε αυτά τα δύο σημαντικά ζητήματα η Ελλάδα έχει και πολιτική έχει και σχέδιο” είπε ο πρωθυπουργός. Διαβεβαίωσε ότι οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς εξελίσσονται και ήδη αποδίδουν.

“Τα κείμενα τα οποία επικαλείται η Άγκυρα για τις θαλάσσιες ζώνες ούτε παράγουν ασφαλώς νομικό αποτέλεσμα ούτε και πρόκειται τελικά να κυρωθούν. Όχι μόνο γιατί είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα, καταργώντας από το χάρτη ελληνικά νησιά, αλλά και γιατί οδήγησαν την Τουρκία σε μία πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση” τόνισε ο κ.Μητσοτάκης. Υπενθύμισε ότι Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Αίγυπτος, Ισραήλ, καταδίκασαν τη στάση της Τουρκίας μέσα σε δύο μόλις εικοσιτετράωρα, “ακόμη και μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το οποίο επισήμως όπως καλά γνωρίζετε πάντα τηρούσε ίσες αποστάσεις απέναντι στις διαφορές μας με την Τουρκία”. Σημείωσε όμως ότι ισχυρές χώρες κατέκριναν τη στάση της γείτονος χώρας με πρώτο το Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έθεσε ένα φραγμό στην επιθετικότητα των γειτόνων μας από όλα τα επίσημα βήματα: Όπως αποκάλυψε ο κ.Μητσοτάκης ο κ.Μακρόν στήριξε την Ελλάδα και εντός της Συνόδου Κορυφής και δημοσίως στις δηλώσεις του, αλλά και στη συζήτηση με τον πρόεδρο Τραμπ.

“Στην τουρκική Βουλή ενέκριναν ένα χαρτί που μόνοι τους έγραψαν, αλλά δεν το αναγνωρίζει κανείς”

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι και η Ελλάδα προετοιμάζεται για τα επόμενα βήματα της και υπογράμμισε: “Μπορεί χθες στην τούρκικη Βουλή να ενέκριναν μόνοι τους ένα χαρτί που έγραψαν μόνοι τους και υπέγραψαν μόνοι τους, αλλά αυτό το χαρτί δεν το αναγνωρίζει κανείς και δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Θα καταρρεύσει, όχι μόνο γιατί να παράνομο, αλλά γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος με νομιμοποίηση για να το επικυρώσει στη λιβυκή Βουλή και εμείς θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας αυτή η συμφωνία να μην ισχύσει”.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο πρέσβης της Λιβύης, την απέλαση του οποίου νωρίτερα σήμερα ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, επιστρέφει ήδη στη χώρα του και αναφέρθηκε στην επίσκεψη στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα του προέδρου της Λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ, ο οποιος ανήκει στο στρατόπεδο του αντιπολιτευόμενου στην κυβέρνηση Σάρρατζ στρατάρχη Χαφτάρ. Η Βουλή που ελέγχεται από τις δυνάμεις που είναι αντίπαλες της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ της Τρίπολης, έχει απορρίψει τη συμφωνία που υπέγραψε ο Σάρατζ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής έχει ήδη εκφράσει στον ΟΗΕ τις έντονες επιφυλάξεις του και την κάθετη διαφωνία του για τη συμφωνία την οποία υπέγραψε ο Λίβυος πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο, λέγοντας ξεκάθαρα ότι η Λιβύη δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, κατά συνέπεια δεν μπορεί να υπογραφεί καμία συμφωνία, η οποία να θέτει στο τραπέζι της συζήτησης τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων μεταξύ δύο χωρών που δεν έχουν θαλάσσια σύνορα, σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης και χαρακτήρισε κατά συνέπεια την επίσκεψη αυτή πολύ σημαντική. Οπως ανέφερε, η επίσκεψη αυτή αναδεικνύει το γεγονός ότι στη Λιβύη δεν υφίσταται μία κυβέρνηση με αρραγές εθνικό μέτωπο που να μπορεί να επικυρώσει αυτή τη συμφωνία και εκτίμησε ότι τελικά η συμφωνία αυτή θα καταρρεύσει εν τη γενέσει της.

“Η Τουρκία να κάνει αυτό που οφείλει, να ελέγξει τα δίκτυα διακινητών”

Όσον αφορά στο προσφυγικό- μεταναστευτικό, ο κ.Μητσοτάκης επισήμανε ότι ενημέρωσε για το σχέδιο της κυβέρνησης (με πέντε ξεκάθαρες προτεραιότητες: Φύλαξη συνόρων, ανακούφιση νησιών, ελεγχόμενα κέντρα, γρήγορες επιστροφές, προστασία ασυνόδευτων παιδιών) και τον επικεφαλή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Αντόνιο Βιτορίνο πριν μία ώρα στο Μαξίμου.

“Οι διεθνείς οργανισμοί όλοι στηρίζουν το σχέδιο της κυβέρνησης και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό διότι τους θέλουμε αρωγούς στην προσπάθειά μας” σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Εκτίμησε πάντως ότι παρά την ένταση στις σχέσεις μας με την Τουρκία, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης, ειδικά στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Σημείωσε ότι στο Λονδίνο η άλλη πλευρά αναγνώρισε δημόσια την πίεση την οποία δέχεται στο θέμα η Ελλάδα και ο ίδιος κάλεσε τους γείτονές μας “να κάνουν αυτό που οφείλουν: να ελέγχουν τις ακτές τους από όπου εξορμούν οι παράνομοι διακινητές, να κάνουν ότι μπορούν για να ξεριζώσουν τα δίκτυα εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου. Και βέβαια η ακτοφυλακή τους να συνεργάζεται, όπως συνεργαζόταν αποτελεσματικά μέχρι πριν από λίγους μήνες, με το λιμενικό μας σώμα και οι υπηρεσίες τους να επιταχύνουν τις διαδικασίες επιστροφής”.

“Το προσφυγικό απαιτεί και υπομονή από το λαό μας”

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως: “Η Ελλάδα κάνει καλά τη δουλειά της. Το ίδιο πρέπει να κάνει και η Τουρκία, αλλά και η Ευρώπη στο δικό της μέτρο”. Δήλωσε σίγουρος ότι σύντομα θα υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο σημαντική πρόοδος σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, στην Ευρωπαϊκή ακτοφυλακή στην πρόσθετη χρηματοδότηση και στήριξη της χώρας μας, στο δύσκολο αλλά απαραίτητο να επιλυθεί πρόβλημα του επιμερισμού των προσφύγων και στην αλλαγή του καθεστώτος του Δουβλίνου.

Παραδέχθηκε όμως ότι “το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει”, τόνισε ότι είναι πρόβλημα διεθνές και ευρωπαϊκό το οποίο υπερβαίνει τις δυνάμεις ενός μόνο κράτους και πως “προφανώς η αντιμετώπιση του δεν θα είναι εύκολη ούτε γρήγορη”, καταλήγοντας σε ένα μήνυμα και προς τη βάση της ΝΔ πως το ζήτημα αυτό “απαιτεί ενότητα, απαιτεί αποφασιστικότητα, απαιτεί και ανθρωπιά, αλλά μερικές φορές και υπομονή από το λαό μας και κατανόησης στις δυσκολίες που προκύπτουν”.

“Απρεπείς και διχαστικές δηλώσεις Τσίπρα”

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι παρενέβη στη Βουλή για να προσανατολίσει όπως είπε το δημόσιο προβληματισμό “μακριά από ακρότητες και θεωρίες συνωμοσίες”, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

“Ενώ βρισκόμουν απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο πληροφορήθηκα δυστυχώς τις απρεπείς και διχαστικές δηλώσεις Τσίπρα. Λάθος στάση, λάθος άποψη, λάθος πράξεις, κυρίως όμως τη λάθος στιγμή” υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι η ιστορία της παράταξης του αλλά και το προσωπικό του ήθος δεν του επιτρέπουν να κάνει μέρος του κομματικού ανταγωνισμού τα εθνικά μας θέματα.

Είπε όμως ότι: “Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή ο κΤσίπρας έβγαλε το χειρότερο εαυτό του. Εύχομαι ειλικρινά αυτός ο εαυτός του να μην είναι και ο μόνος”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version