Μητσοτάκης: “Συμμαχικές κυβερνήσεις σημαίνουν αστάθεια”

Μητσοτάκης: “Συμμαχικές κυβερνήσεις σημαίνουν αστάθεια”
Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός μιλώντας με στελέχη της ΝΔ στην Κύπρο ζήτησε εγρήγορση, εκτίμησε ότι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι συμμαχικές κυβερνήσεις και ζήτησε αυτοδυναμία.

Από την Κύπρο, όπου συναντήθηκε με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε μεν τυπικά τα σενάρια πρόωρων εκλογών, αλλά ταυτόχρονα τα ανατροφοδότησε. 

Και αυτό καθώς ζήτησε από τα κομματικά στελέχη της ΝΔ εγρήγορση μέχρι τις κάλπες, θέτοντας εκ νέου το εκλογικό δίλημμα της σταθερότητας. 

“Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι συμμαχικές κυβερνήσεις που κατά κανόνα δρομολογούν αστάθεια και δε βοηθούν τη σταθερότητα”, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα “αυτοδύναμη ΝΔ σημαίνει ισχυρή Ελλάδα”. 

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός “έκλεισε εκ νέου το μάτι” σε πασοκογενή στελέχη, επαναλαμβάνοντας ότι “αυτοδύναμη ΝΔ δε σημαίνει κυβέρνηση μόνο με στελέχη της ΝΔ” και δηλώνοντας “βασικό μου κριτήριο είναι η αξιοκρατία”. 

Η αναφορά άλλωστε του πρωθυπουργού στις συμμαχικές κυβερνήσεις ως αιτία αστάθειας “έδειχνε” το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ που είναι ο πιθανότερος κυβερνητικός εταίρος εάν η ΝΔ δε λάβει αυτοδυναμία. Ο κ. Μητσοτάκης εξάλλου πριν από τρεις μόλις ημέρες είχε πετάξει το γάντι στο Νικο Ανδρουλάκη, δηλώνοντας ότι ο πρωθυπουργός σε μία συγκυβέρνηση θα πρέπει να προέρχεται από το πρώτο κόμμα.

Και έχει πολλάκις ξεκαθαρίσει ότι δεν θεωρεί πιθανό το σχηματισμό κυβέρνησης μετά την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής, την οποία όμως ταυτόχρονα έχει χαρακτηρίσει εξίσου κρίσιμη με τη δεύτερη (που θα διεξαχθεί με το νέο εκλογικό νόμο ενισχυμένης αναλογικής), προκειμένου να συσπειρώσει τη βάση της ΝΔ και να αποφύγει φαινόμενα χαλαρής ψήφου. Ενώ ταυτόχρονα με το δίλημμα της σταθερότητας απευθύνεται και στους κεντρώους ψηφοφόρους, τους οποίους το Μαξίμου θεωρεί κρίσιμους για την έκβαση της εκλογικής μάχης, καθώς εκτιμά ότι ήταν καθοριστικός ο ρόλος τους και στην επίτευξη αυτοδυναμίας το 2019. 

Ο κ.Μητσοτάκης έχει επίσης εκφράσει την άποψη ότι ο κρίσιμος πυρήνας των αναποφάσιστων βρίσκεται πιο κοντά στο “μεσαίο” ή κεντρώο χώρο από ό,τι στα άκρα του πολιτικού συστήματος. 

Εξάλλου η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία και το χρονοδιάγραμμα για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελούν ένα πρόσφορο αφήγημα για  πρόωρες εκλογές, εφόσον βεβαίως το καλοκαίρι δεν σημαδευτεί από θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα