Μητσοτάκης: Τα Wikileaks δικαιώνουν τη ΝΔ για το Σκοπιανό

Μητσοτάκης: Τα Wikileaks δικαιώνουν τη ΝΔ για το Σκοπιανό
O Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τη δέσμευσή του, ότι το κόμμα του "δεν πρόκειται να κυρώσει τη συμφωνία" για το ονοματολογικό, σημειώνοντας πως Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλουν να εμφανίσουν ως "τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα".

«Η σημερινή αποκάλυψη από τα Wikileaks ότι τα Σκόπια ζητούσαν ήδη από το 2008 να ονομαστεί η χώρα τους “Βόρεια Μακεδονία” και οι κάτοικοί τους “Μακεδόνες” που μιλούν τη δήθεν “Μακεδονική” γλώσσα, επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που επισημαίνω όλους αυτούς τους μήνες, ότι οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και επανέλαβε τη δέσμευσή του «η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει αυτή τη συμφωνία».

Σύμφωνα με τις σημερινές αποκαλύψεις των Wikileaks, η ΠΓΔΜ ήταν διατεθειμένη να δεχτεί το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και στον αντίποδα απαιτούσε αναγνώριση «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας ήδη από το 2008, δέκα χρόνια πριν την συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτό προκύπτει από τηλεγράφημα της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στα Σκόπια που δημοσιοποίησε ο ιστότοπος WikiLeaks. Το σημείωμα στάλθηκε τον Ιούλιο του 2008, στον απόηχο της συνόδου του NATO στο Βουκουρέστι όπου η τότε κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή έθεσε την λύση του ονοματολογικού ως προϋπόθεση για ένταξη της γειτονικής χώρας στην Συμμαχία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα