Μητσοτάκης: Το εύκολο “όχι στον πόλεμο” είναι μια ευχή, αλλά δεν είναι πολιτική

Μητσοτάκης: Το εύκολο “όχι στον πόλεμο” είναι μια ευχή, αλλά δεν είναι πολιτική
Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

“Είμαστε η Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία”, δήλωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, υπερασπιζόμενος τη στάση της κυβέρνησης στον πόλεμο στην Ουκρανία. Μηνύματα για Τουρκία, αιχμές για ΣΥΡΙΖΑ.

Στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επιχειρηματολόγησε εκ νέου για την ανάγκη η Ελλάδα να πάρει σαφή θέση λόγω Τουρκίας και άφησε ξανά αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτίμησε πάντως ότι κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή αναδείχθηκε μία ελάχιστη κοινή εθνική στάση: “Γιατί, παρά τις όποιες ενστάσεις ακούστηκαν, το βασικό μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Δίπλα στους ομογενείς της, δίπλα σε μια χώρα η οποία δέχεται εισβολή”.

Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι: “Πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και αποφασισμένη μαζί με τους συμμάχους της, μαζί με την ευρωπαϊκή οικογένεια, να μην επιτρέψει τα σύνορα της Ευρώπης να αλλάξουν, ούτε ο κόσμος να ξαναγνωρίσει βία και ζώνες επιρροής. Η ελευθερία και η δημοκρατία να μην γίνουν όμηροι του αυταρχισμού και το ρολόι του 21ου αιώνα να μην δείξει πίσω, αλλά μπροστά. Μήνυμα που συμμερίζονται, πιστεύω, όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες.”

Ο κ.Μητσοτάκης εκτίμησε ότι: “Οι εξελίξεις δικαιώνουν τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Πολιτικές οι οποίες υπηρετούν το εθνικό συμφέρον. Ας μην ξεχνάμε ότι ο αναθεωρητισμός συνεχίζει να πληγώνει την Κύπρο αλλά καραδοκεί και στη γειτονιά μας.”

Υποστήριξε επίσης ότι: “Οι ίσες αποστάσεις από θύτες και θύματα νομιμοποιούν τελικά το έγκλημα, κάνοντας την αποχή, συνενοχή. Και το εύκολο «όχι στον πόλεμο» είναι μια ευχή, αλλά πάντως δεν είναι πολιτική.”

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι: “Πολιτική είναι να προτάσσεις, όπως έχουμε κάνει συστηματικά και μεθοδικά, την ενίσχυση της εθνικής άμυνας αλλά και την οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών.

Πολιτική είναι να θέτεις ως προτεραιότητα τη στρατηγική ευρωπαϊκή αυτονομία ως απάντηση σε αυτό το σύνθετο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον του μέλλοντος.”

Εκτίμησε δε ότι σε ό,τι αφορά αυτό το πεδίο η εθνική τοποθέτηση πιστεύω ότι έγινε παραπάνω από σαφής.

“Είμαστε στο ανατολικό σύνορο της Ευρώπης, γνωρίζοντας πολύ καλά τι συμβαίνει πέρα από αυτό. Και ακριβώς επειδή η Ελλάδα είναι στην άκρη της ηπείρου μας είναι και στην καρδιά της. Ανατολικά της Ευρώπης αλλά στο κέντρο πάντα της Δύσης. Είμαστε η Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία”, πρόσθεσε.

Ο κ.Μητσοτάκης εκτίμησε επίσης ότι στα σύνορα της Ουκρανίας δοκιμάζεται ασφαλώς η διεθνής σταθερότητα και νομιμότητα, όπως και οι αρχές της δημοκρατίας απέναντι σε αυτές του αυταρχισμού.

“Όμως ταυτόχρονα κρίνονται σε όλο τον κόσμο, και εδώ στην πατρίδα μας, ποιοι αληθινά σήμερα είναι οι εκφραστές της προόδου και ποιοι της οπισθοδρόμησης”, κατέληξε με νόημα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα