Μοσκοβισί: Την άνοιξη οι προτάσεις της Κομισιόν για την ψηφιακή φορολόγηση

European Commissioner for Economy Pierre Moscovici arrives for a news conference in Athens, Tuesday, July 25, 2017. Greece is poised to tap international bond markets for the first time in three years in a move the government hopes will signal the country is ready to emerge from its bailout era. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
European Commissioner for Economy Pierre Moscovici arrives for a news conference in Athens, Tuesday, July 25, 2017. Greece is poised to tap international bond markets for the first time in three years in a move the government hopes will signal the country is ready to emerge from its bailout era. (AP Photo/Thanassis Stavrakis) AP

"Ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής η ενιαία φορολογική πολιτική" απαντά ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε σχετική ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη

Την άνοιξη του 2018 η Κομισιόν θα υποβάλει προτάσεις για την ψηφιακή φορολόγηση. Η Κοινή Ενοποιημένη Βάση Φορολογίας Εταιρειών (ΚΕΒΦΕ) αποτελεί την έσχατη λύση για την ενιαία φορολογική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ενωση τονίζει ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

«Η Κοινή Ενοποιημένη Βάση Φορολογίας Εταιρειών μπορεί να εξασφαλίσει δικαιότερο ανταγωνισμό και ισότιμους όρους ανταγωνισμού μεταξύ όλων των κρατών μελών, καθώς και να αντιμετωπίσει ορισμένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον τομέα της φορολογίας σήμερα» αναφέρει ο κ. Μοσκοβισί και συνεχίζει: «Η ΚΕΒΦΕ θα μπορούσε να αποτελέσει δυνητικά καλό δίαυλο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τη φορολογία της ψηφιακής οικονομίας. Επί του παρόντος, η Επιτροπή εξετάζει όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες για να διασφαλιστεί δίκαιη και αποτελεσματική φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας, προκειμένου να προσδιοριστεί η πλέον κατάλληλη προσέγγιση. Όπως ζητήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ κατά τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου 2017, η Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις σχετικά με την ψηφιακή φορολόγηση την άνοιξη του 2018».

ADVERTISING

Ο κ. Μοσκοβισί προσθέτει πως «σε ό,τι αφορά στην ενιαία φορολογική πολιτική, η Επιτροπή θεωρεί ότι η ΚΕΒΦΕ αποτελεί την έσχατη λύση. Όχι μόνο θα καταστήσει ευκολότερες τις επενδύσεις και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στην ενιαία αγορά, αλλά θα αποτελέσει επίσης ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και του επιζήμιου φορολογικού ανταγωνισμού στην ΕΕ. Η Επιτροπή συνεργάζεται με όλα τα κράτη μέλη ώστε να ενθαρρύνει ταχείες και παραγωγικές διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό. Εν τω μεταξύ, έχει ήδη συμφωνηθεί σημαντική νομοθεσία για να εξασφαλιστεί δικαιότερη φορολόγηση στην Ευρώπη - ιδίως με την οδηγία για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής».

Επίσης, «σε ό,τι αφορά τα κίνητρα για επενδύσεις, η ΚΕΒΦΕ μπορεί να βοηθήσει όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είχαν πληγεί σκληρά από την πρόσφατη οικονομική κρίση. Τα κίνητρα στην κοινή βασική πρόταση, συμπεριλαμβανομένης υπέρ-έκπτωσης για δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης και της έκπτωσης φόρου για ανάπτυξη και επενδύσεις, θα βελτιώσουν τον φιλικό προς την ανάπτυξη χαρακτήρα των συστημάτων φορολογίας εταιρειών. Επιπλέον, ένα ενιαίο και απλό σύστημα φορολογίας εταιρειών που θα ισχύει σε όλη την ΕΕ θα ενισχύσει την ελκυστικότητα όλων των κρατών μελών για τους ξένους επενδυτές».

(Φωτογραφία: AP / Θανάσης Σταυράκης)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

DPA: Για την Ελλάδα, το τέλος της κρίσης ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά

ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου: Αν δεν υπάρξει συμφωνία για το προσφυγικό, η ΕΕ θα καταρρεύσει

Μοσκοβισί: Αδιαφανείς οι συναλλαγές των Paradise Papers

SHARE:

24Media Network