Μπακογιάννη: Η τριμερής με τις ΗΠΑ μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη σταθερότητα και την ευημερία της ανατ. Μεσογείου

Μπακογιάννη: Η τριμερής με τις ΗΠΑ μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη σταθερότητα και την ευημερία της ανατ. Μεσογείου
Η Ντόρα Μπακογιάννη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών Eurokinissi

Η συνεργασία με τις ΗΠΑ θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και θα εδραιώσει τους διατλαντικούς δεσμούς, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου, συν τις ΗΠΑ (3+1), μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής της Ανατολική Μεσογείου, τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών.

«Είναι αναμφίβολα ένα βασικό εργαλείο για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων χωρών μας στους τομείς της ενέργειας, της θαλάσσιας ασφάλειας, της έρευνας και της καινοτομίας, αλλά και ως φόρουμ για τον περιφερειακό διάλογο, ιδίως σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τα επόμενα χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Περαιτέρω, ανέδειξε πως η συνεργασία με τις ΗΠΑ θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και θα εδραιώσει τους διατλαντικούς δεσμούς. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο στρατηγικός μας σχεδιασμός εδώ στην περιοχή θα αυξήσει τις ενεργειακές διασυνδέσεις μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης, προωθώντας τη σταθερότητα» όπως ανέφερε και προσέθεσε ότι “δεν αφορά μόνο την ενεργειακή ασφάλεια και ευημερία, δεδομένης της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ και των αυξανόμενων διπλωματικών και οικονομικών δεσμών με τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τον Κόλπο, το σχήμα αυτό συνεργασίας έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει βασικό μέρος μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».

Αποκρυσταλλώνοντας το μήνυμά της, διαμήνυσε πως η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ μπορούν να είναι ηγέτες στην ευημερία και τη σταθερότητα της περιοχής της Μεσογείου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ντόρα Μπακογιάννη εξήρε τη συμβολή του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Μπομπ Μενέντεζ για το τριμερές σχήμα συνεργασίας. Υπήρξε η κινητήρια δύναμη για αυτό το σχήμα συνεργασίας και εργάζεται ακούραστα καθιστώντας το περιφερειακή προτεραιότητα για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Εν συνεχεία, υπογράμμισε τη σημασία και την «προστιθέμενη αξία» της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας και διπλωματίας μεταξύ των δύο χωρών και τον αντίκτυπο στην ασφάλεια και στη σταθερότητα.

Αναφερθείσα στις ελληνοτουρικές σχέσεις, είπε ότι ύστερα από από τρία, έντονα και ταραχώδη χρόνια που επηρέασαν ολόκληρη την περιοχή, ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός πρέπει να είναι η αμοιβαία κατανόηση που παραμερίζει τις διαφορές και η εξεύρεση τρόπων συνεργασίας.

Τέλος, η Ντόρα Μπακογιάννη έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους εταίρους στην περιοχή και μαζί με τις ΗΠΑ, την Κύπρο και το Ισραήλ μπορεί να συμβάλλει η Ανατολική Μεσόγειος να γίνει ένας τόπος ευημερίας για τις επόμενες γενιές.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα