Μπαν Κι Μουν: Ο ελληνικός λαός στάθηκε αρωγός στους πρόσφυγες

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν, το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016, στο Μέγαρο Μαξίμου.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν, το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016, στο Μέγαρο Μαξίμου. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Συνάντηση Τσίπρα-Μπαν Κι Μουν στο Μαξίμου. Ο ΓΓ του ΟΗΕ έπλεξε το εγκώμιο του ελληνικού λαού, για τις προσπάθειές του στο προσφυγικό. Τι του είπε ο πρωθυπουργός

«Έρχεστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την ειρήνη, την σταθερότητα την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο ρόλος του ΟΗΕ είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για την προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου και την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας, τόσο στην κρίση της Συρίας που έχει δημιουργήσει αυτές τις τεράστιες προσφυγικές ροές, όσο όμως και στα άλλα ανοιχτά μέτωπα της περιοχής, την κρίση στη Λιβύη, αλλά και τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, που είναι σε μια πολύ σημαντική περίοδο, προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι το Κυπριακό είναι κυρίως πρόβλημα εισβολής και παράνομης κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου, σημειώνοντας ότι είναι καιρός να βρούμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε το Κυπριακό, αναζητώντας δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Πιστεύω ότι ο ρόλος του ΟΗΕ είναι σημαντικός σε αυτήν την κατεύθυνση, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η χώρα μου πέρασε τον τελευταίο χρόνο, εκτός της οικονομικής κρίσης που περνά τα τελευταία 6 χρόνια, και μια απροσδόκητη ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας των προσφυγικών ροών, ανέφερε ο πρωθυπουργός στον γγ του ΟΗΕ.

Προσωπικά εγώ, η κυβέρνηση, η Πολιτεία, αλλά και το σύνολο του ελληνικού λαού είμαστε περήφανοι που οι Έλληνες πολίτες αντιμετώπισαν με αισθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς τους συνανθρώπους μας που κατά χιλιάδες έρχονταν από τα νερά του Αιγαίου στα ελληνικά νησιά, τόνισε, επίσης, ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε:

Χάρη στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, μια δύσκολη συμφωνία που δίνουμε μάχη για να διατηρηθεί έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τις ροές και άρα να μηδενίσουμε τις εξαιρετικά δυσάρεστες ειδήσεις καθημερινά για θανάτους ανθρώπων στο Αιγαίο και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Ελπίζω και με τις δικές σας προσπάθειες θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε αυτήν τη συμφωνία, προστατεύοντας βεβαίως τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά κυρίως αποτρέποντας την κυριαρχία των διακινητών, και σταματώντας αυτήν την μακάβρια ιστορία θανάτων αθώων ανθρώπων στα νερά του Αιγαίου, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ήταν μεγάλη πρόκληση για τον ελληνικό λαό

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, από την πλευρά του εξήρε τις προσπάθειες της Ελλάδας και του λαού της, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες στάθηκαν αρωγοί σε πολλούς ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Δεν παρέλειψε πάντως να κάνει αναφορά και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε η χώρα μας να βγει από την κρίση.

"Τιμή μου, που βρίσκομαι σε αυτή τη χώρα. Είμαι εδώ για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την προσπάθεια του ελληνικού λαού για τη γενναιοδωρία του και για το ότι κατάφερε να σταθεί αρωγός σε πολλούς ανθρώπους. Ήταν πολύ μεγάλη πρόκληση για τον ελληνικό λαό. Είμαι εδώ για να συζητήσουμε πιο στενά για το πώς μπορούμε να εργαστούμε ώστε έτσι να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Νομίζω ότι μέσα από τις μεταρρυθμίσεις η χώρα σας θα μπορέσει να επιτύχει τη βιωσιμότητα που τόσο επιθυμεί. Η Ελλάδα είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος του ΟΗΕ. Επί του παρόντος έχουμε προκλήσεις στη Συρία. Οφείλουμε να συζητήσουμε το πώς θα βρούμε μια πολιτική λύση. Επιπλέον θα πρέπει να δούμε το θέμα της Μέσης Ανατολής. Όλες αυτές οι διαμάχες παρέχουν τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη εξτρεμιστικών στοιχείων. Πρέπει να εργαστούμε μαζί, ενώ υπάρχουν όλες αυτές οι κρίσεις, θα πρέπει εμείς να εφαρμόσουμε τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης", τόνισε ο Μπαν Κι Μουν.

Χθες ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ το δείπνο προς τιμήν του στο Μουσείο της Ακρόπολης, στάθηκε αφορμή, για να βρεθούν για πρώτη φορά μαζί οι κυρίες Σίσσυ Παυλοπούλου – Πελτσεμή, Περιστέρα Μπαζιάνα και Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δείπνησαν για πρώτη φορά μαζί τα ζεύγη Τσίπρα - Μητσοτάκη

Παυλόπουλος σε Μπαν Κι Μουν: Πιέστε την Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία με την ΕΕ

SHARE:

24Media Network