Ν. Ανδρουλάκης: Το 2023 η χειρότερη χρονιά πληρωμών για τους αγρότες

Διαβάζεται σε 3'
Νίκος Ανδρουλάκης
Νίκος Ανδρουλάκης EUROKINISSI

Η κυβερνητική ανικανότητα και αδιαφάνεια ευθύνεται για τις αγροτικές κινητοποιήσεις τόνισε στην Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για ανικανότητα αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τους αγρότες αλλά και απουσία μακροπρόθεσμου σχεδιασμού κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, παρεμβαίνοντας σήμερα στην Βουλή.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προσπαθεί να μεταφέρει τα προβλήματα της κυβερνητικής ανικανότητας στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως δήλωσε «ο πρωθυπουργός προσπαθεί να ρίξει αλλού τις ευθύνες» αφού «λέει πως όλα τα προβλήματα προκύπτουν από την ΚΑΠ».

Στη συνέχεια αναρωτήθηκε ρητορικά: «Γιατί διώξατε τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ αφού φταίνε οι Βρυξέλλες;». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως «στην νέα ΚΑΠ που άρχισε να εφαρμόζεται τώρα δίνεται πολύ μεγάλη ευελιξία στα κράτη για την εφαρμογή της» όμως  «το στρατηγικό σχέδιο που κατέθεσε η χώρα στην Ε.Ε δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα ευχολόγιο». Όπως είπε στο σχέδιο «δεν υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα και δεν αντιμετωπίζετε τις χρόνιες παθογένειες» ενώ υπάρχουν «ρουσφετολογικά και όχι αναπτυξιακά κριτήρια».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης συνέχισε λέγοντας πως το 2023 ήταν «η χειρότερη χρονιά πληρωμών από την εφαρμογή της ΚΑΠ» αφού διατέθηκαν «563 λιγότερα από το 2022». Σημείωσε πως «αυτό αποδεικνύει την αναποτελεσματικότητα σας» τονίζοντας πως «μειώθηκαν στο ελάχιστο τα κονδύλια για την χώρα μας από την ΚΑΠ» και «φταίει η δική σας λανθασμένη πολιτική». Μίλησε για «αποτυχία εθνικούς στρατηγικού σχεδίου. Αποτυχία του επιτελικού κράτους της Νέας Δημοκρατίας».

Ανάλογη κριτική άσκησε και για τα ζητήματα της πράσινης πολιτικής. Λέγοντας πως «η Ε.Ε θέτει μόνον τους βασικούς στόχους πολιτικής» και προσθέτοντας πως «η διαβούλευση που κάνατε δεν συμπεριέλαβε τους άμεσα ενδιαφερόμενους αγρότες. Το σχέδιο διαμορφώθηκε για τους αγρότες χωρίς τους αγρότες». Είπε μάλιστα πως «απαιτείται διαφάνεια όσο κι αν αυτή η λέξη είναι ξένη προς τις πρακτικές σας».

Παράλληλα ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτών. Ζήτησε «το μηδενισμό του ΕΦΚ κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο» την «δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων» όπως και τον «έλεγχο του κόστους παραγωγής και κυρίως των αγροτικών εφοδίων». Μάλιστα «ειδικά για τα λαχανικά να εκσυγχρονίσουμε τον τρόπο εμπορίας των προϊόντων» ώστε να υπάρχει διαφάνεια στις τιμές.

Ειδική αναφορά έκανε στα κόκκινα δάνεια λέγοντας πως «οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με επιθετικές πρακτικές κόκκινων δανείων». Μίλησε για «κίνδυνο αφελληνισμού της αγροτικής γης» σημειώνοντας πως «εμείς θεωρούμε ότι η γεωργική γη είναι ένα κρίσιμο εθνικό κεφαλαιο». Στην βάση αυτή ζήτησε να υπάρξει μεταξύ άλλων «καθολική προστασία της αγροτικής γης» αλλά και «ακατάσχετο επιδοτήσεων, ενισχύσεων και αποζημιώσεων».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε πως «για το ΠΑΣΟΚ η στήριξη του πρωτογενούς τομέα δεν είναι σημαία ευκαιρίας». Αναφέροντας πως «δεν μπορεί ο τουρισμός να είναι ένας τομέας που αιωρείται από την μεταποίηση κι αιωρείται από την αγροτικής παραγωγής».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα