Ν. Κοτζιάς: Ενδυναμώνουμε τη συνεργασία μας με τη Μολδαβία

Συνάντηση του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά με τον Μολδαβό ομόλογό του και υπουργό Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης, Τουντόρ Ουλιανόβσκι
Συνάντηση του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά με τον Μολδαβό ομόλογό του και υπουργό Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης, Τουντόρ Ουλιανόβσκι EUROKINISSI

Τετ α τετ Κοτζιά - Τουντόρ Ουλιανόβσκι. Ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων και σχεδιασμών στο επίκεντρο των επαφών των δύο ανδρών.

Ενδυνάμωση της συνεργασίας Ελλάδας-Μολδαβίας, ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων και κοινών σχεδιασμών στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών και του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος δρομολόγησε σήμερα η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Μολδαβό ομόλογό του. Ο Ν. Κοτζιάς, εξήγησε στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων προς τον Τύπο - μετά από την κατ'ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών αλλά και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών - το μεγάλο ενδιαφέρον της Ελλάδας για την ανάπτυξη στρατηγικών σχέσεών της με τη Μολδαβία, αλλά και την ανάπτυξη των σχέσεων της Μολδαβίας με την ΕΕ, στο πλαίσιο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης για την οποία, όπως σημαίωσε, θα συμβάλλει ενεργά.

Στο πλαίσιο αυτό οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να αναπτύξουν ενεργά τη διμερή συνεργασία αλλά και τη συνεργασία των άλλων κ/μ της ΕΕ με τη Μολδαβία, ώστε να ξεπεραστούν υπάρχουσες δυσκολίες και προκαταλήψεις, όπως είπε ο Ν. Κοτζιάς.

«Εμείς θέλουμε τη Μολδαβία μαζί μας και όχι απέναντι» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει να περιορίζει τον εαυτό της σε αυστηρότητες ή σε μέτρα καταστολής» αλλά «να οραματίζεται μαζί με τους άλλους λαούς και τις χώρες, που ακόμα είναι απ' έξω». Οι δύο πλευρές συμφώνησαν «τον Δεκέμβριο του 2018 να γίνει η 4η, η επόμενη μικτή διυπουργική επιτροπή» ώστε να διερευνηθούν οι τρόποι περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών οικονομικών σχέσων. «Είναι κοινό συμφέρον μας, θα είμαστε και οι δυο μας κερδισμένοι» είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Κοτζιάς.

Παράλληλα, συζητήθηκε η ανάπτυξη των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών σε επίπεδο διπλωματικών Ακαδημιών, αλλά και η δυνατότητα μίας ιδιαίτερης συνεργασίας ανάμεσα στις δύο διευθύνσεις των ΥΠΕΞ που ασχολούνται με τα ευρωπαϊκά θέματα. Έμφαση δοθηκε και στην σύσταση ελληνικών επίτιμων προξενικών αρχών στη Μολδαβία.

Την μεγάλη ευγνωμοσύνη του για την υπογραφή από την Ελλάδα στο πλαίσιο της προεδρίας της της συμφωνίας σύνδεσης Μολδαβίας - ΕΕ εξέφρασε ο Μολδαβός υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι χώρα ισχυρή, φιλική, που προβάλει φιλική συνεργασία και θα έχει πάντοτε μια βιώσιμη προσέγγιση προς τη Μολδαβία και θα στηρίζει τον Ευρωπαϊκό της δρόμο». «Βρεθήκατε εκεί όταν σας χρειαζόμασταν περισσότερο παρά ποτέ, πριν από 4 χρόνια και η συμφωνία αυτή έχει ήδη δείξει τα θετικά τας αποτελέσματα» είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι αυτή τη στιγμή η ΕΕ είναι ο βασικός εμπορικός εταίρος της χώρας του. Παράλληλα τόνισε τη σημασία που έχει για τη χώρα του η περιφερειακή προσέγγιση και η ανατολική γειτονία της ΕΕ και η συμμετοχή της σε αυτήν.

«Η Μολδαβία και η Ελλάδα έχουν εξαιρετική συνεργασία στο επίπεδο της πολυμερούς συνεργασίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων περιφερειακών Οργανισμών» είπε και τόνισε: «Πάντοτε επωφεληθήκαμε από την υποστήριξη εκ μέρους σας και γι αυτό θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τη θετική ψήφο που έδωσε η Ελλάδα, όπως επίσης και για τη κοινή Ευρωπαϊκή θέση στις 22 Ιουνίου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όταν πέρασε το ψήφισμα για την πλήρη και χωρίς όρους απόσυρση των ξένων στρατευμάτων από την εθνική επικράτεια της Μολδαβίας». Τέλος ο κ. Ουλιανόβσκι προσκάλεσε τον Ν. Κοτζιά να επισκεφθεί τη χώρα του στο άμεσο μέλλον.

SHARE:

24Media Network