Ν. Παναγιωτόπουλος για Ουκρανία: Υπαρκτό σενάριο ο πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος

Ν. Παναγιωτόπουλος για Ουκρανία: Υπαρκτό σενάριο ο πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος
Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος Eurokinissi

Τι δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην Βουλή για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Συνέδεσε το θέμα με τη θωράκιση των ενόπλων δυνάμεων.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Αυτή την εκτίμηση έκανε σήμερα μιλώντας στην Βουλή και στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την αγορά των αεροσκαφών Rafale, των φρεγατών Bellhara και άλλων οπλικών συστημάττων.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σύνδεσε τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας με τη γεωπολιτική αστάθεια στην Ευρώπη σημειώνοντας ότι είναι υπαρκτο σενάριο να υπάρξει πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος. Αναφερόμενος προφανώς στις εξελίξεις στην Ουκρανία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας “πριν από μερικά χρόνια, θα ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας να συζητάμε για υπαρκτό σενάριο να ξεσπάσει πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος. Αυτές τις ημέρες, συζητάμε όμως ακριβώς αυτό. Ένα πολύ υπαρκτό σενάριο να ξεσπάσει πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος και μάλιστα, όχι μακριά από τα δικά μας τα μέρη”.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν την προμήθεια των αεροσκαφών τύπου Rafale και τις φρεγάτες Bellhara όπως και τορπίλες υποβρυχίων για τον πολεμικό ναυτικό. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το γενικό λογιστήριο του κράτους το κόστος των εξοπλισμών αυτών αγγίζει τα 4,5 δις και το μεγαλύτερο μέρος του κόστους θα καταβληθεί τα απόμενα 3 χρόνια. Σχολιάζοντας τα δεδομένα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι “ασφαλώς η προσπάθεια αυτή έχει τεράστιο, δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος αλλά έχει και ανυπολόγιστο εθνικό όφελος, σε μια εποχή με πολλές γεωπολιτικές αβεβαιότητες, με εντάσεις, με κρίσεις, με απειλές που εκδηλώνονται κοντά μας”. Όπως είπε “είναι άκρως απαραίτητα εξοπλιστικά προγράμματα, για την ενίσχυση του Πολεμικού, Ναυτικού με πολύτιμες νέες δυνάμεις και για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας, με έναν τύπο αεροσκάφους με αποδεδειγμένη αξία”.

Επίσης ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι “η χώρα πρέπει να κάνει προσπάθειες για να θωρακιστεί. Και αυτό είναι και το δικό μας καθήκον. Αυτή είναι η αποστολή μας. Και πρέπει να κάνουμε με πιο εντατικούς ρυθμούς, για να καλύψουμε κενά του παρελθόντος, όταν οι συνθήκες και οι οικονομικές δυσκολίες ήταν διαφορετικές. Πρέπει λοιπόν να επιδείξουμε ομοψυχία για να επαυξήσουμε τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων και με τον τρόπο αυτό να θωρακίσουμε και την πατρίδα μας, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς”.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει και τοποθέτηση του πρωθυπουργού και άλλων πολιτικών αρχηγών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα