Ν. Βούτσης: Δεν θα λειτουργήσουμε όπως επί Ζωής. Έρχεται μείωση 10% στους βουλευτές

Ν. Βούτσης: Δεν θα λειτουργήσουμε όπως επί Ζωής. Έρχεται μείωση 10% στους βουλευτές
Στιγμιότυπο από την τελετή παράδοσης παραλαβής του νέου προέδρου της βουλής Νίκου Βούτση ,από την απερχόμενη πρόεδρο Ζωή Κωνσταντοπούλου,Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015 (Phasma-ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Ευρωκίνηση

Νέες αιχμές για την προκάτοχό του άφησε ο Νίκος Βούτσης και προανήγγειλε ότι επεξεργάζεται ήδη το σχέδιο για τη μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης κατά 10%.

Σαφείς αποστάσεις από την Ζωή Κωνσταντοπούλου πήρε  ο νέος Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ξεκαθαρίζοντας ότι πλέον οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες δεν θα λειτουργούν όπως επί της προκατόχου του. «Θα λειτουργήσουμε όπως ή προ-προηγούμενη Βουλή» δήλωσε αιχμηρά ο κ. Βούτσης και προανήγγειλε ότι δεν θα παρατηρηθεί σε αυτή τη Βουλή το φαινόμενο της παράλληλης διεξαγωγής συνεδριάσεων στην Ολομέλεια και στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι οι συνεδριάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής δεν θα μεταδίδονται εφεξής ζωντανά από το Κανάλι της Βουλής αλλά θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών όπως συνέβαινε τα παλαιότερα χρόνια. «Την ώρα της διάσκεψης των προέδρων θα μπορείτε να παρακολουθείτε κάτι άλλο» είπε δηκτικά ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ο κ. Βούτσης αποκάλυψε, όμως, ότι έχει αρχίσει ήδη να επεξεργάζεται σχέδιο για τη μείωση της αποζημίωσης των βουλευτών κατά 10% από την 1η Ιανουαρίου του 2016. Είπε μάλιστα ότι δεν έχει ζητήσει ακόμη τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Διευκρίνισε, πάντως, ότι η μείωση θα αφορά τον βασικό «μισθό» των βουλευτών (8.400 ευρώ) ο οποίος, όπως, παραδέχτηκε είναι ο μόνος μισθός που δεν μειώθηκε στα μνημονιακά χρόνια. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η μείωση αυτή δεν πρόκειται να συμπαρασύρει τους μισθούς των ανώτατων δικαστικών καθώς εκείνοι λαμβάνουν υψηλότερη αποζημίωση. Σημείωσε, όμως, ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια για να μην συμπαρασυρθούν οι αποζημιώσεις ανώτατων στελεχών στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε επίσης ότι το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα προαπαιτούμενα της τρόικας έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή. Η συζήτηση του θα διεξαχθεί με επείγουσες διαδικασίες που θα αφορούν μόνο τη σύντμηση των προθεσμιών. Ειδικότερα, το πολυνομοσχέδιο θα συζητηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη σε κοινή συνεδρίαση τριών κοινοβουλευτικών επιτροπών. Στην Ολομέλεια θα συζητηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή. Η έγκριση του πολυνομοσχεδίου θα γίνει όπως όλα δείχνουν με ονομαστική ψηφοφορία την Παρασκευή το βράδυ. «Όλα θα γίνουν όπως πρέπει. Θα υπάρχει άπλετος χρόνος το επείγον αφορά μόνο τη σύντμηση» δήλωσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και προανήγγειλε ότι θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν τουλάχιστον 20 παραγωγικοί φορείς στις συνεδριάσεις των αρμόδιων επιτροπών.

Κατά τα λοιπά ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος (επίκαιρες ερωτήσεις – επερωτήσεις) θα αρχίσει την άλλη Πέμπτη. Επίσης υπογράμμισε ότι θα ενεργοποιηθεί εκ νέου «η ώρα του πρωθυπουργού» όπως συνέβη και κατά την περίοδο της θητείας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Τέλος σημείωσε ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα διεξαχθεί η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας υπό την προεδρεία της Γ’ Αντιπροέδρου, Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα