Ναι σε φοροελαφρύνσεις, όχι σε νέο δάνειο, δικαίωμα για τις πρόωρες εκλογές

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς εξέρχεται από το Μέγαρο Μαξίμου μετά το τέλος της συνάντησης με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Βενιζέλο την Πέμπτη 29 Μαΐου 2014.
(EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)
Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς εξέρχεται από το Μέγαρο Μαξίμου μετά το τέλος της συνάντησης με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Βενιζέλο την Πέμπτη 29 Μαΐου 2014. (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Το πόκερ μεταξύ Αθήνας και δανειστών συνεχίζεται, μεσούντος του ελέγχου της τρόικας

Της Βίκυς Σαμαρά

Αδιαπραγμάτευτη πολιτική επιλογή οι φοροελαφρύνσεις, αποφυγή νέου δανείου και συνεπώς νέου προγράμματος, αποσύνδεση της συζήτησης για το χρέος από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην τριπλή αυτή γραμμή άμυνας κινείται το Μαξίμου, ενώ η τρόικα συνεχίζει τον έλεγχο και τις προειδοποιήσεις.

Φυσικά από το Μαξίμου δεν επιβεβαιώνουν ότι οι Βρυξέλλες πιέζουν να επισπευσθεί η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο και συνεπώς στη συνέχεια να προχωρήσει η διευθέτηση του χρέους χωρίς οι εταίροι και δανειστές να ανησυχούν ότι συνομιλούν με μία κυβέρνηση υπό εκλογική προθεσμία. Διαβεβαιώνουν ωστόσο πως ούτως ή άλλως δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, για λόγους θεσμικούς, ξεκαθαρίζοντας ότι η προεδρική εκλογή δεν μπορεί να ξεκινήσει παρά ένα ή δύο μήνες πριν το απώτατο όριο του Μαρτίου.

Το σχέδιο άλλωστε που απεργάζονται στο πρωθυπουργικό περιβάλλον αφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, ανεξάρτητα όμως από τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής. Για το λόγο αυτό, το Μαξίμου δηλώνει αποφασισμένο να επιμείνει για τη μείωση φόρων (όπως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης) θέτοντας το ζήτημα πολιτικά απέναντι στην τρόικα και διαβεβαιώνοντας πως δεν θα αμφισβητηθεί η δημοσιονομική προσαρμογή.

Σταθμούς για την πορεία της συζήτησης για το χρέος αποτελούν οι συνεδριάσεις του Eurogroup που έχουν προγραμματιστεί για τις 12 Σεπτεμβρίου, οπότε θα αρχίσει η πέμπτη αναθεώρηση του μνημονίου, τις 13 Οκτωβρίου και τις 6 Νοεμβρίου. Θα έχει προηγηθεί όμως η αξιολόγηση της τρόικας που αναμένεται να επιστρέψει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

SHARE:

24Media Network